Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Το τάβλι» τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Το τάβ...

Στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, ένα  έργο, το οποίο θεωρείται από τα εμβληματικότερα της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας, αφού πέτυχε να παρουσιάσει και να καυτηριάσει με τρόπο λιτό αλλά γλαφυρό, την νοοτροπία του νεοέλλληνα, ανοίγοντας το δρόμο για τους μετέπειτα Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς να ασχοληθούν πολλές φορές με το θέμα αυτό, φιλοξενεί στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2022 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Η παράσταση ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη. Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Σκυφτούλης και Ντίνος Ποντικόπουλος.

Το έργο αποτελεί μια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων που αναδεικνύει την νοοτροπία του νεοέλληνα για εύκολο πλουτισμό, νοοτροπία που ο συγγραφέας "προφητικά" είδε από την δεκαετία του 1970, καθώς αυτή ξεφεύγει από την σφαίρα της πραγματικότητας και μετατρέπεται σε φαντασίωση.

Ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν «την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά...»

O Κεχαΐδης είχε γράψει για το έργο του: «...Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τον λαϊκό έλληνα γενικά. Για τις χαρές και τις πίκρες του, για τα προβλήματά του καθώς και την προσπάθειά του να βγει από το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Και πιο πέρα για τη σπαραχτική αισιοδοξία του πως, αν πάρει το δρόμο της πρωτεύουσας ή της ξενιτιάς, θα δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή. Για τον Έλληνα που δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάστασή του και τη θέση του μέσα στον κοινωνικό του περίγυρο και προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά του με τη «φυγή»..»

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν.

Διάθεση εισιτηρίων μηδενικής αξίας για την τήρηση σειράς προτεραιότητας ticketservices.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture