Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Στερεοτυπάκια Κορωνοϊός Εύα Καϊλή Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Πάτρα: Στις 4 Σεπτεμβρίου η συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη- Το πρόγραμμα Διεθνούς Φεστβάλ τον Σεπτέμβριο

Πάτρα: Στις 4 Σεπτεμβρίου η συναυλία για...

"Να πορευθούμε μία ακόμα φορά μαζί του και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα" είπε ο Δήμαρχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Οι αναφορές στη συναυλία αφιέρωμα στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από ανοικτό κάλεσμα προς όλους να την παρακολουθήσουν, καθώς αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στις φετινές φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας,  κυριάρχησαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας επεσήμανε ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο το Μίκη θεοδωράκη. Ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός τιμά τον μεγάλο αυτό Έλληνα μουσικοσυνθέτη με εκδήλωση – συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη και καλούμε όλη την πόλη να είναι εκεί. Να πορευθούμε μία ακόμα φορά μαζί του και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Παρόλο που ο Μίκης θεοδωράκης ως φυσική παρουσία δεν είναι κοντά μας, η γνήσια λαϊκότητα και διαχρονικότητα του έργου του αποδεικνύεται καθημερινά. Άλλωστε δεν υπάρχει συλλογικό αγώνας, απεργία, γιορτή, γλέντι που να μην ακούγονται τα τραγούδια του».

Ο Μίκης θεοδωράκης  πρόσθεσε ο κ. Πελετίδης,  «συνεχίζει και πορεύεται στη ζωή μέσα από εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους δημιουργούς που είναι διαχρονικοί, επειδή υπήρξαν γνήσια λαϊκοί. Το έργο του μένει αθάνατο, γιατί συνδέθηκε όσο κανένα άλλο, με τους αγώνες του λαού μας σε όλο τον 20ό αιώνα. Με τα τραγούδια του, ο λαός μας συνόδευσε την πάλη του για κοινωνική δικαιοσύνη, τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, αλλά και την ελπίδα του ότι ακόμα και στις στιγμές της ήττας, τίποτα δεν έχει τελειώσει ούτε έχει κριθεί ολοκληρωτικά.

Ξεχωρίζει ως δημιουργός, γιατί εκτός των άλλων, με τη μουσική του, έβαλε σε κάθε λαϊκό σπίτι της πατρίδας μας, τους μεγάλους μας ποιητές. Απέδειξε ότι η «υψηλή» ποίηση, δεν ανήκει στα μέγαρα και τα σαλόνια, αλλά μπορεί να συνοδεύσει την καθημερινότητα, το ψωμί και το κρασί γύρω από το οικογενειακό και φιλικό τραπέζι. Έτσι, η τέχνη μπορεί να συνδεθεί με το λαό και μέσα απ’ αυτή τη σύνδεση να τον εξυψώσει, να τον εμπνεύσει, αλλά και να εμπνευστεί η ίδια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος της Πάτρας τόνισε ότι: «είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα του έργου του Θεοδωράκη στις επόμενες γενιές και θεωρούμε πως η εκδήλωση αυτή, είναι ένα «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το έργο του στο λαό και τη νεολαία της πόλης. Μίας πόλης, στην οποία έζησε για δύο χρόνια και ξεκίνησε και τις μουσικές του σπουδές. Η Πάτρα, θα συνεχίσει να τιμά και στο μέλλον το μεγάλο δημιουργό, άλλωστε ήδη έχει παρθεί απόφαση να δοθεί το όνομά του στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε θερμά, έναν – έναν ξεχωριστά, όλους τους συντελεστές της συναυλίας, για τη συνεργασία τους μαζί μας, ώστε να προσφέρουμε την Κυριακή μία εκδήλωση αντάξια του καλλιτέχνη τον οποίο καλούμαστε να τιμήσουμε».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη από την πλευρά της επεσήμανε:

« Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει την ξεχωριστή φετινή του διαδρομή και το Φθινόπωρο, με αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος της Πάτρας τιμούν ένα χρόνο μετά την απώλειά του, τον Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το όνομα φέρει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Πέρασε ένας  χρόνος και τα τραγούδια του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν στο μέλλον να περνάνε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Τραγούδια που συνεχίζουν να συγκινούν, να φέρνουν σε επαφή τις νέες γενιές με τις λαμπρότερες αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας και εκτός από την Μπέττυ Χαρλαύτη η οποία από την νεότερη γενιά καλλιτεχνών αποτελεί την  κατ’ εξοχήν ερμηνεύτρια για το  έργο του Μίκη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε  να παρευρεθεί στη συνέντευξη, συμμετέχει εξαμελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης»,  τη μουσική διεύθυνση της οποίας θα έχει η  Λίνα Γερονίκου.

Επόμενος σταθμός η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Πέγκυ Ζήνα, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, και ο Γιώργος Σαμπάνης, ενώνουν τις φωνές τους έχοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον απέραντο σεβασμό κι αγάπη για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται. Τα μόνα έσοδα που έχει είναι από την επιχορήγηση του Δήμου. Ο Δήμος θα ’πρεπε να ’χει επιχορήγηση 91 εκ. ευρώ! Αντ’ αυτού από το 2010 έχει 23 εκ.€! Τη φετινή χρονιά του Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιχορήγησε ούτε με ένα ευρώ το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε διαχείριση, πορευόμαστε σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Παρ’ όλα αυτά και φέτος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση των δημοτών, διαμορφώσαμε την τιμή του εισιτηρίου στα 10€, 7€ για ανέργους και 5€ ομαδικό για συλλογικότητες, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι κι όχι μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα. Να σημειώσουμε ότι αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, όλο το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο, όπως ο Δημοτικός Κινηματογράφος, το Φεστιβάλ στις γειτονιές, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε η μαέστρος Λίνα Γερονίκου, η οποία στη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα έχει τη μουσική διεύθυνση της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου το οποίο συμμετέχει στην εκδήλωση.

Η κ. Γερονίκου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για την Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών η συμμετοχή στη συναυλία της Κυριακής και η δυνατότητα που δίνεται να συνοδεύσει την Μπέττυ Χαρλαύτη σε τραγούδια και μελωδίες πολλές από τις οποίες είναι αγαπημένες και παγκοσμίως γνωστές. Είναι ιδιαίτερη η χαρά που η Χορωδία θα συμμετάσχει στην ερμηνεία δυο εκ των τελευταίων τραγουδιών του Μίκη θεοδωράκη που έχουν ηχογραφηθεί μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση από την Μπέττυ Χαρλαύτη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΔΤΙΒΑ ΠΑΤΡΑΣ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

                                    Θεατρική Παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»

ΠΑΡ. 2/9                      Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

        (Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

ΣΑΒ. 3/9                      Θεατρική παράσταση «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ» του

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων, 

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

 

ΔΕΥΤ. 5/9                     Θεατρική Παράσταση «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

                                    σε σκηνοθεσία ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ                                                                           Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

ΤΡΙΤ. 6/9                               Θεατρική Παράσταση ««ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»

                                                σε κείμενα και σκηνοθεσία ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

                                                Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

ΠΕΜΠ. 8/9                   Θεατρική Παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»

                                    Σε σκηνοθεσία ΑΡΗ ΜΠΙΝΙΑΡΗ με τον ΓΙΑΝΝΗ

                                    ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

                                       Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

ΠΑΡ. 9/9                      Θεατρική Παράσταση «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Ευριπίδη

                                    Σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

                                    Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

ΔΕΥΤ. 12/9                   ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΤΟ ΤΑΒΛΙ» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ

                                    Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.30

 

 

ΜΟΥΣΙΚΕΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 

ΚΥΡ. 4/9                      Συναυλία «Η ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

                                    ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ»

                                    Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,   

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

 

ΣΑΒ. 10/9                    Συναυλία με τίτλο «Μουσική υπό το φως της πανσελήνου»

                                    Συμπράττουν στο πιάνο Αναστάσιος Πάππας και Χρίστος

                                    Παπαγεωργίου

                                    Αχαΐα Κλάους, ώρα 21.30

 

ΠΑΡ. 9/9                     2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας 2022

  ΣΑΒ. 10/9 &                 Στα πλαίσια του φεστιβάλ, στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί

ΚΥΡ. 11/9                    συναυλία με τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟΣ

                                    «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ»

                                    Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, ώρα 21.30.

 

ΤΡΙΤ. 13/9                   Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

                                             Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ώρα 21.30

 

ΠΕΜΠ. 15/9                        Συναυλία από το μουσικό σχήμα «ΒΑΝDA MORENA”

                                                Iχθυόσκαλα, ώρα 21.30

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  5/9, ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

*Θεατρική Ομάδα «Οι Ταξιδευτές της πρόζας»

«Οι γαμπροί της ευτυχίας» - Σκηνοθεσία: Οµάδα δέκα+5

Ένα έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη

 

TETAΡTH 7/9, ΘΕΑΤΡΑΚΙ KΡHNHΣ

*Θεατρική ομάδα Σαραβαλίου

«Επιστροφή στο χωριό» - Σκηνοθεσία: Άννα Μπέλλου

Μια μαύρη κωμωδία, με τη σατιρική και απολαυστική γραφή του Κώστα Σταύρου, που

προσφέρει αβίαστο γέλιο αλλά και προβληματισμό για τα κακώς κείμενα της εποχής μας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9 ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΚΡΗΝΗΣ

*Θεατρική Ομάδα Θεωρικόν

«Μουμου» του Jean de la letraz - Σκηνοθεσία, Ανδριάνα Παπανδρέου

O πόλεμος μεταξύ της αγάπης και του έρωτα καλά κρατεί. Μέσα από κωμικές

καταστάσεις και ευτράπελα ποιος θα είναι τελικά ο νικητής

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9, ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

*Θεατρική Ομάδα ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ «Υπάρχει και φιλότιμο»

Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου επισκέπτεται την Πλατανιά το χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, με την κόρη του. Μετά από ένα ατύχημα, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους και διαπιστώνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του αλλά και τις απάτες των συνεργατών του χωρίς να φανερώσει την πραγματική του ιδιότητα.

 

TETAΡTH 14/9, ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

Ομάδα "Χορολάτρες" - "Το Φυντανάκι" – Σκηνοθεσία: Δημ. Χουρδούμης

Η ομάδα "Χορολάτρες" του πολιτιστικού συλλόγου Παραλίας "Άγιος Ιωάννης"

παρουσιάζουν το έργο του Παντελή Χορν "Το Φυντανάκι".

*ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 9.30 μ.μ. – Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Φεστιβάλ στις γειτονιές με μουσικά σχήματα της πόλης μας

 

ΣΑΒ. 10/9 – 21.30             Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Κριβέρη.

 

ΠΑΡ. 16/9 – 21.30            Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης (Ζαρουχλεΐκων),συναυλία με το μουσικό σχήμα που ηγείται ο τραγουδιστής Σάκης Καντάς.

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ» ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture