Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα πρόσωπα πίσω από την πατρινή εταιρεία που διέπρεψε στα διεθνή βραβεία Architizer σχεδιάζοντας κατοικίες στη Λευκάδα

Αριστείδης Ασημακόπουλος  και Χάρης Οικονόμου

Αριστείδης Ασημακόπουλος και Χάρης Οικονόμου

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

T λένε στο thebest.gr

Ο Χάρης Οικονόμου και ο Αριστείδης Ασημακόπουλος είναι τα πρόσωπα πίσω από την πατρινή εταιρεία που πριν από λίγο διάστημα κατάφερε να διακριθεί κερδίζοντας το βραβείο Α+Awards του διεθνούς οργανισμού Architizer. Πρόκειται για τις πιο σημαντικές, αλλά και γνωστές, ετήσιες διοργανώσεις στην αρχιτεκτονική, για τις καλύτερες μελέτες και τα αρτιότερα υλοποιημένα έργα παγκοσμίως.

Οι δύο τους συνεχίζουν να προχωρούν έχοντας ως στόχο τη η δημιουργία και τη διαρκή εξέλιξη σε αυτό που αποκαλείται Architectural Engineering.

Η εταιρία τους, η Façade, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014. Η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρίας ωρίμασε σταδιακά μέσα από την εξέλιξη της συνεργασίας των δύο ιδρυτών της, ήδη από τις αρχές του 2010. Ξεχωριστά αντικείμενα εργασίας και διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές συνδυάστηκαν και αλληλοσυμπληρώθηκαν, γιατί και τα δύο μέρη αναγνώρισαν ότι η μεγέθυνση και η εξέλιξη έρχεται μόνον μέσα από εταιρικά σχήματα που συνδυάζουν τη διαφορετικότητα και την εξωστρέφεια.  Η διαδρομή του Χάρη στο χώρο του real estate καθώς και οι σπουδές του στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτούργησαν συνδυαστικά με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τη διαδρομή του Αριστείδη στο χώρο της μελέτης και της επίβλεψης δημοσίων και ιδιωτικών έργων, και διαμόρφωσε την εταιρία, ήδη από το ξεκίνημά της, σε αυτό που είναι σήμερα.

Μετά τη σημαντική διάκριση που πέτυχαν μίλησαν στο thebest.gr για το ξεκίνημα της εταιρείας τους, της,  για τη φιλοσοφία της, για τα έργα τους αλλά και για τα σχέδια τους.

Η ολιστική προσέγγιση απαιτεί τον κατακερματισμό και την ανάλυση όλων αυτών που επιθυμεί αλλά πολλές φορές δεν μπορεί να εκφράσει

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας σας;

Ο στόχος της Façade είναι η δημιουργία και η διαρκής εξέλιξη σε αυτό που αποκαλείται Architectural Engineering. Σε εκείνο δηλαδή το πεδίο στο οποίο η προσέγγιση των έργων μας διαμορφώνεται μέσα από τον τεχνικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής και μηχανικής, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση και λειτουργία κάθε κτιριακού έργου. Πρωτίστως σε έργα κατοικίας, έργα ξενοδοχειακών καταλυμάτων και βιομηχανικών κτιρίων. Για εμάς, η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να έχει όρια. Είναι μία πρόκληση, μία διαρκής αναζήτηση που επιδιώκουμε να ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και να συνθέτει μία ολοκληρωμένη δημιουργική οπτική, παράγοντας έργα ουσίας που να καλύπτουν τις επιθυμίες των πελατών μας.

 Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Η ολιστική προσέγγιση κάθε αιτήματος για τη δημιουργία ενός νέου έργου. Κάθε πελάτης που έρχεται στο γραφείο μας εκφράζει μία επιθυμία, έναν δικό του προσωπικό στόχο χωρίς να γνωρίζει το εύρος των επιλογών του. Η ολιστική προσέγγιση απαιτεί τον κατακερματισμό και την ανάλυση όλων αυτών που επιθυμεί αλλά πολλές φορές δεν μπορεί να εκφράσει. Απαιτεί την ανάδειξη, ανάλυση και επίλυση μίας σειράς «προβλημάτων». Η προσέγγισή μας σε κάθε έργο που καλούμαστε να σχεδιάσουμε, επιθυμούμε πάντα να ολοκληρώνει τις αρχές της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής και να απαντά, τελικά, στα «θέλω» των πελατών μας μέσα από τη δική μας σχεδιαστική και κατασκευαστική ταυτότητα.

Οι δυσκολίες πάντοτε αποτελούν μέρος της δουλειάς μας, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε ως αξεπέραστες.

Τι είναι αυτό που κάνει τα έργα σας να ξεχωρίζουν;

Ειλικρινά δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ αν ξεχωρίζουμε ή όχι. Δεν είναι αυτός καθ΄ αυτός ο στόχος μας και ποτέ δεν προσεγγίζουμε τη δουλειά μας με ανάλογους όρους. Η φιλοσοφία μας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους στόχους που θέτουμε σε κάθε έργο και η ολιστική προσέγγισή του, σημαίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και απόδοση μοναδικότητας σε κάθε σχεδιασμό. Όχι απλώς για την σημασία των λέξεων αλλά γιατί σε κάθε πελάτη, που επενδύει σημαντικά ποσά σε ένα έργο, αξίζει να νιώθει ξεχωριστά, από τη δημιουργία και την υλοποίηση έως και τη λειτουργία κάθε project που μας αναθέτει. Αν αυτό θεωρείται ξεχωριστό από τους πελάτες μας, τότε η αποδοχή του σίγουρα μας χαροποιεί.  

Ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες;

Πολλές, διαφορετικές αλλά ποτέ ανυπέρβλητες. Οι δυσκολίες πάντοτε αποτελούν μέρος της δουλειάς μας, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε  ως αξεπέραστες.

Ένας πελάτης μας μπορεί να επιμένει σε προτάσεις που δεν συνάδουν με την ταυτότητα και τον τρόπο σκέψης μας. Μία από τις φάσεις σχεδιασμού ενός έργου μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τεχνικά ή λειτουργικά εμπόδια που θα απαιτήσουν πρόσθετο χρόνο που δεν είχε προβλεφθεί. Μία δημόσια αρχή που μπορεί να μην απαντά καθαρά σε ένα ερώτημά μας ή ένα κενό στην ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας, μπορεί να επιφέρει πρόσθετους προβληματισμούς στην πορεία του σχεδιασμού ενός έργου.

Πέραν όμως αυτών, το σημαντικότερο στοιχείο της όποιας δυσκολίας για εμάς, είναι η ανάδειξη και η ενδελεχής ανάλυσή της. Γιατί μόνον τότε θα αντιμετωπιστεί και θα αποτελέσει τη «συνέχεια» για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.  Για αυτό και οι δυσκολίες στον σχεδιασμό και τη υλοποίηση κάθε έργου, αντιμετωπίζονται μέσα από τη σχεδιαστική και κατασκευαστική ταυτότητά μας, καταφέρνοντας να αποτελούν μάλλον «εμπνεύσεις» παρά «εμπόδια» στην εργασία μας.

Όλη μας η ομάδα υπάρχει και δημιουργεί γιατί αγαπά πολύ αυτό που κάνει. Και αυτή η σχέση από μόνη της, μας κάνει εξωστρεφείς

Πρόσφατα σας δόθηκε ένα βραβείο, μιλήστε μας γι΄αυτό

Λάβαμε το βραβείο Α+Awards του διεθνούς οργανισμού Architizer από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία «Μη κατασκευασμένη ιδιωτική κατοικία με εμβαδόν μικρότερο των 3000 τετραγωνικών ποδών»  (Unbuilt Private House S<3000 sq.ft) Τα Α+Αwards αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και γνωστές, ετήσιες διοργανώσεις στην αρχιτεκτονική, για τις καλύτερες μελέτες και τα αρτιότερα υλοποιημένα έργα παγκοσμίως.

Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς καθώς το project μας επιλέχθηκε στην 1η θέση από διακεκριμένους, παγκοσμίως γνωστούς, αρχιτέκτονες-μέλη της κριτικής επιτροπής, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα projects απ’ όλο τον κόσμο. Το project "Wedge”, το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης μελέτης στην κατηγορία του, αφορά τη μελέτη δύο ιδιωτικών κατοικιών στη θέση Γένι, στο νησί της Λευκάδας. Πιστεύουμε πως αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει, πέραν της καινοτόμας αρχιτεκτονικής γραφής που το συνθέτει, είναι η επιτυχής ένταξη του στο χώρο σε συνδυασμό με τη δύναμη της ιδέας - του concept - στη σύνθεση και στον σχεδιασμό του.

Η συμμετοχή μας σε ανάλογους, τόσο διεθνείς όσο και εγχώριους διαγωνισμούς, είναι πάντα στους στόχους μας, καθώς κάθε μας συμμετοχή έχει μόνον να κερδίσει από την επαφή μας με την πρόοδο και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Η επόμενη συμμετοχή μας ήδη προετοιμάζεται και θα είναι στο διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής μελέτης που διοργανώνει ο παγκόσμιος οργανισμός YAC (Young Architects Competition). Ένας οργανισμός που προωθεί την έρευνα γύρω από τη σχέση της δυναμικής του ανθρώπινου στοιχείου και της δραστηριότητάς του με τον τόπο και το περιβάλλον.

Τι υπάρχει στα σχέδια σας;

Όλη μας η ομάδα υπάρχει και δημιουργεί γιατί αγαπά πολύ αυτό που κάνει. Και αυτή η σχέση από μόνη της, μας κάνει εξωστρεφείς. Θέλουμε να προσθέτουμε εμπειρίες στην ταυτότητα της εταιρίας, να πολλαπλασιάζουμε τις επιρροές μας και να μεγεθύνουμε το έργο μας. Τόσο μέσα από τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς, όσο και με το σχεδιασμό νέων έργων και εκτός της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Πάτρας, όπως μία νέα κατοικία στην περιοχή της Βούλας και ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο νησί της Μήλου που μας ανατέθηκαν πρόσφατα

Δείτε περισσότερα για τη Façade εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις