Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Πόλεμος στην Ουκρανία Ρούλα Πισπιρίγκου Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αναγνωστοπούλου - Μάρκου: "Αποκλεισμός παραγωγών από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του ‘21 στην Ζήρια Αιγιάλειας και την Αχαΐα"

Αναγνωστοπούλου - Μάρκου: "Αποκλεισ...

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Αποκλεισμός παραγωγών από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του ‘21 στην Ζήρια Αιγιάλειας και την Αχαΐα», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης .

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και ο φόβος για το τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι είναι έκδηλος. Θα περίμενε κανείς πως μετά τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για την καταστροφή λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021 σε όλη τη χώρα, η Πολιτεία θα στεκόταν στο ύψος της ως προς τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που υποσχόταν αποζημιώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, τελικά τις έδωσε τον Φεβρουάριο, χωρίς να γίνει αυτοψία από κανέναν φορέα πριν την καταβολή των αποζημιώσεων. Όμως αυτές οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α. και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο αυτοί αποζημιώθηκαν. Όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες κ.ά.) δεν πήραν τίποτε.Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και οι ανασφάλιστοι παραγωγοί μένουν «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι δεν έγινε αυτοψία στις περιουσίες και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν οι καταγραφές στη Ζήρια και ζητούν να μάθουν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης ζητούν την αποζημίωση όλων εκείνων των παραγωγών που έμειναν εκτός της διαδικασίας.

Το κείμενο της ερώτησης

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και ο φόβος για το τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι είναι έκδηλος. Θα περίμενε κανείς πως μετά τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για την καταστροφή λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021 σε όλη τη χώρα, η Πολιτεία θα στεκόταν στο ύψος της ως προς τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στους κατοίκους της Ζήριας αφού η κυβερνητική απραξία παρά τις μεγαλόστομες κ ανακοινώσεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είναι γεγονός. Η ομαλότητα στη ζωή των κατοίκων και καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής της Ζήριας του Δήμου Αιγιαλείας δεν έχει επανέλθει.

Τι και αν έσπευσε κυβερνητικό κλιμάκιο να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα; Τι και αν η Περιφέρεια υποσχέθηκε ότι η αυτοψία των περιουσιών θα γίνει πριν από επτά (7) μήνες; Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που υποσχόταν αποζημιώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, τελικά τις έδωσε τον Φεβρουάριο , χωρίς να γίνει αυτοψία από κανέναν φορέα πριν την καταβολή των αποζημιώσεων. Όμως αυτές οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α. και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο αυτοί αποζημιώθηκαν. Όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες κ.ά.) δεν πήραν τίποτε. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και οι ανασφάλιστοι παραγωγοί μένουν «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Η Κυβέρνηση πιστή στα επικοινωνιακά τεχνάσματα αδυνατεί για μια ακόμα φορά να στηρίξει έμπρακτα τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και ωθεί τους κατοίκους της Ζήριας σε απόγνωση. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές του νομού Αχαΐας, οι οποίες επλήγησαν ανεπανόρθωτα: Δροσιά Ερυμάνθου, Σούλι, Ελεκίστρα, Βούντενη Πατρών παραμένουν στο έλεος της ανικανότητας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις καμένες περιουσίες και να αποζημιώσει τους πληγέντες κατοίκους. 

Επειδή, η Πολιτεία όφειλε να έχει πάρει μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών, 

Επειδή, ακόμα στα αυτιά μας ηχούν οι φωνές απελπισίας των κατοίκων των καμένων περιοχών αλλά και η αγωνία των επαγγελματιών που έχασαν τη γη τους 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποζημιώσουν όλους εκείνους τους παραγωγούς που έμειναν εκτός αποζημιώσεων; 
Γιατί δεν έγινε αυτοψία στις περιουσίες και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν οι καταγραφές στη Ζήρια; Γιατί η αυτοψία έγινε μετά την καταβολή των αποζημιώσεων;
Με ποια κριτήρια έγινε η αποτίμηση των ελαιόδεντρων τόσο καθυστερημένα τη στιγμή που οι παραγωγοί βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω απώλειας εισοδήματος;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Μάρκου Κώστας

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρεμένος Γιώργος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Ειρήνη

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος Αθανάσιος 

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις