Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Ερντογάν θα ζητήσει νέα F16 από τον Μπάιντεν- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ παίζει φιλοτουρκικά και στηρίζει το αίτημα

Ο Ερντογάν θα ζητήσει νέα F16 από τον Μπ...

Όπως ανέφερε δημόσια η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας” .

Η συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία στη Μαδρίτη, που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως φέρνει μαζί της και τα "απαραίτητα” ανταλλάγματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άρση του τουρκικού βέτο, με την Άγκυρα να επιτυγχάνει την πολυπόθητη αναβάθμιση και ανανέωση του στόλου των F-16.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε δημόσια η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας” .

"Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ” συνέχισε η Wallander, σύμφωνα με τον Bloomberg.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη, στον απόηχο και των χθεσινών εξελίξεων με την άρση του βέτο από την πλευρά της Άγκυρας, για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της "πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία".

Άρση του τουρκικού βέτο

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ότι έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, η Άγκυρα απέσυρε όλες τις ενστάσεις της. Από την πλευρά τους οι δυο χώρες δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία όπως αυτή ορίζεται από την Αγκυρα- δηλαδή το κουρδικό PKK και τους γκιουλενιστές- και να εξετάσει με θετική διάθεση τα αιτήματα της Αγκυρας για έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με αυτές τις οργανώσεις και έχουν ζητήσει άσυλο σε Οσλο και Ελσίνκι.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν "κοινό έδαφος" και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ "θα προσκαλέσει" τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, ανέφερε ο Γενς Στόλντενμπεργκ.

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία", είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Πηγή:thetoc

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις