Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η Αναστασία Τογιοπούλου στο 11ο Forum Ενέργειας

Πάτρα: Η Αναστασία Τογιοπούλου στο 11ο F...

Τι ανέφερε στον χαιρετισμό της Αντιδήμαρχος

Χθες, Παρασκευή 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η πρώτη μέρα του 11ου Forum Ενέργειας, που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», το ΤΕΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, χαιρετισμό απηύθυνε η Αναστασία Τογιοπούλου, Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Μεσσάτιδας, Βραχνεΐκων.

Στο χαιρετισμό της η κα. Τογιοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αρχικά, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο σημερινό Forum, το οποίο πραγματεύεται το πολύ σημαντικό ζήτημα της ενέργειας, που ταλανίζει όλους τους μας, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος και φοβόμαστε να τον ανοίξουμε. Χαμηλώνει ο δείκτης καυσίμων στο αυτοκίνητό μας και μας πιάνει πονοκέφαλος. Σε κάθε οικογένεια, ο μισθός δε φτάνει για να πληρωθούν δαπάνες για ρεύμα και καύσιμα.

Είναι πια φανερό, ότι η «πράσινη μετάβαση», που διαφημίστηκε ως ο τρόπος ανάπτυξης που θα σώσει το φυσικό περιβάλλον και θα φέρει οφέλη και στους καταναλωτές, το μόνο που παράγει είναι τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Μάλιστα, λόγω της άναρχης ανάπτυξης, της λογικής «ΑΠΕ να ΄ναι, κι όπου να ‘ναι», δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο φυσικό, αλλά και στο οικιστικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στο Πλατάνι, που επιχειρείται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σχεδόν μέσα στο χωριό, πράγμα που η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από κοινού με τις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Ρίου και μία σειρά Συλλόγους, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει, γι’ αυτό και είναι ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση τη Δευτέρα, στο Δημαρχείο του Ρίου.

Το τελευταίο διάστημα, ως απόρροια της κατάστασης που περιγράψαμε πιο πάνω, καθώς και του πολέμου, που όξυνε τα προβλήματα, οι δημότες μας βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας. Επιπλέον, πολύ σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουμε και ως Δήμος Πατρέων, καθώς καλούμαστε να πληρώσουμε λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 80% αυξημένους, ενώ και τα λειτουργικά μας κόστη, έχουν εκτιναχτεί. Τα σχολεία μας, που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη, θα χρειάζονται πετρέλαιο, με τις τιμές κι εδώ να έχουν πάρει την ανιούσα. Ποια είναι η λύση που προτείνει η Κυβέρνηση; Και αυτό το κόστος να μετακυληθεί στους δημότες. Τους δημότες μας, που δε βάζουν πετρέλαιο σπίτι τους και κρυώνουν τα παιδιά τους, να τους βάλουμε να πληρώνουν επιπλέον, για να μην κρυώνουν και στο σχολείο. Φυσικά, αυτό θα βρει τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας απέναντι και επί ποδός.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε ότι ο λαός της Πάτρας, ο λαός όλης της Ελλάδας, έχει πληρώσει ήδη τη φορολογία του και με το παραπάνω, πληρώνει εδώ και χρόνια τα αυξημένα τιμολόγια της ενέργειας και δε δικαιολογείται η νομιμοποιημένη ληστεία που υφίσταται ακόμα μία φορά, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής της Νέας Δημοκρατίας, λόγω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δε δικαιολογείται να πληρώνουμε όλοι μας εγγυημένη τιμή στην κιλοβατώρα, ώστε να έχουν εγγυημένα τα κέρδη τους οι «πράσινοι» επιχειρηματίες, ούτε να πληρώνουμε «δικαίωμα ρύπων», απ’ το οποίο μάλιστα έχουν απαλλαγεί, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Χρειάζεται να αγωνιστούμε όλοι, ώστε να αναπτυχθούν ισόρροπα, όλες οι πηγές ενέργειας, με έμφαση στις εγχώριες και με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, την εξασφάλιση χαμηλών τιμών και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι υποκριτικό να κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας, δήθεν για τον περιορισμό των ρύπων, τη στιγμή που η Κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή 4 μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών, κόστους περίπου 4 δισεκατομμυρίων.

Συνεπώς, απ’ αυτή την πλευρά, της στήριξης της λαϊκής οικογένειας, είναι που πρέπει να δούμε το ενεργειακό ζήτημα και να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας και τις διεκδικήσεις μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις