Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Σαραντίδη που είχε το Βιετνάμ δεύτερη πατρίδα του

Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής και μνήμης ...

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στις 22 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα, προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος»

Την περασμένη Τετάρτη 22/6/2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Σαραντίδη/Βιέτ Κώστας που πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης Studio new star art cinema, σε διοργάνωση της εταιρείας διανομής New Star υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, εκ μέρους της New Star, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη διπλή σημασία της εκδήλωσης, που τιμά τη μνήμη του Βιετ Κώστα, 1 χρόνο μετά το θάνατό του, αλλά παίρνει και αφορμή από το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2022 θα λάβει χώρα η μεταφορά και απόθεση της τέφρας του  Ήρωα των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ, Βιετ Κώστα Σαραντίδη/Nguyen Van Lap στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης Da Nang στο Βιετνάμ.

Η κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του ίδιου του Σαραντίδη αλλά και της οικογένειάς του, να μεταφερθεί για πάντα η τέφρα του εκεί, αναλαμβάνοντας την οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων αλλά και τη μεταφορά της οικογένειάς του, έτσι ώστε ο Βιετ Κώστας να αναπαυθεί ανάμεσα σε άλλους ήρωες του Βιετνάμ.

Ο Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Le Hong Truong, αναφέρθηκε στην αγάπη του Κ. Σαραντίδη για το Βιετνάμ, ως τη δεύτερη πατρίδα του και τους στενούς δεσμούς του με τον βιετναμέζικο λαό που τον τιμά σαν ήρωα. Στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε τους παρευρισκόμενους σε ενός λεπτού σιγή. (επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του)

Στο βήμα ανέβηκε & ο Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κούβας, Aramis Fuente Hernandez αναφέροντας ότι η Κούβα είναι μια χώρα που συνδέεται με το Βιετνάμ με μακροχρόνια σχέση φιλία. Ο ίδιος ο Κ. Σαραντίδης, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, και ίσως ως τελευταία πολιτική του πράξη, υποστήριξε το αίτημα και τέλεσε επίτιμος πρόεδρος  – μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη – της Ελληνικής Επιτροπής Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ - ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 245.000 υπογραφές. Αυτή του η δράση έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η είδηση του θανάτου του συγκίνησε βαθιά τον κουβανικό λαό.

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κούβας, Aramis Fuente Hernandez ανέφερε μεταξύ άλλων, “εκφράζουμε τον βαθύ θαυμασμό μας για τη ζωή και τη δράση αυτού του θαρραλέου μαχητή που κέρδισε τον σεβασμό των λαών μας. Η ζωή του και το έργο του θα αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για τις γενιές των Ελλήνων, Βιετναμέζων και Κουβανών νέων”.

Παρέστη & ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε πως ο Σαραντίδης “στην πράξη αποτέλεσε ζωντανό σύνδεσμο των ηρωικών παραδόσεων και των λαϊκών κινημάτων της Ελλάδας και του Βιετνάμ και ταυτόχρονα, χωρίς κι ο ίδιος να το γνωρίζει έκανε πράξη τα λόγια ενός άλλου μεγάλου επαναστάτη, του Τσε, που έλεγε πως: «Κάθε σταγόνα αίματος, που χύνεται σε μια χώρα, όπου δεν έχουμε γεννηθεί, είναι μια εμπειρία για αυτόν που επιζεί και μπορεί να την εφαρμόσει έπειτα στον αγώνα για την απελευθέρωση του τόπου καταγωγής του». Έτσι, με την επιστροφή του στην Ελλάδα στα 1965, ο σ. Κώστας, όταν εργάστηκε στην ΠΕΣΙΝΕ, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Οργάνωσης του ΚΚΕ στο γαλλικό μονοπώλιο, όμως πάντα η σκέψη του δεν απομακρυνόταν και από το λαό του Βιετνάμ. Έτσι, με την πολύχρονη στάση του ήταν ένας «λαϊκός πρεσβευτής» ανάμεσα στους δύο χώρες, «σπέρνοντας» στην πατρίδα μας νέα «φύτρα» της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.”

Βελισσάριος Κοσσυβάκης, εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ - ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ παρέδωσε στον Γιώργο Μαρίνο για την ΚΕ του ΚΚΕ τιμής ένεκεν, κάδρο με πιστό αντίγραφο της πρώτης αφίσας που τυπώθηκε παγκοσμίως το 1967 με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει, με αφορμή το μήνυμα στους λαούς του κόσμου δια μέσου του TRICONTINENTAL, "Να δημιουργήσουμε δύο, τρία... πολλά Βιετνάμ, αυτό είναι το σύνθημα."

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η σύζυγος του Κώστα Σαραντίδη, Άννα Σαραντίδου, και οι τρεις κόρες του Αντωνία, Φωτεινή και Ελευθερία. Ο γιος του, Ιπποκράτης ήταν εκτός Ελλάδας και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε η Φωτεινή Σαραντίδου, που έκλεισε με αυτά τα λόγια: “Αγαπημένε μας πατέρα δεν ξεχνιέσαι, δε θα ξεχαστείς όπου κι αν θα βρίσκεσαι, γιατί  εκείνο που μετρά είναι ό,τι αφήνουμε πίσω μας ως αποτύπωμα και σκιά στο πέρασμα του χρόνου. Και πίστεψέ με, εσύ έχεις αφήσει ανθρώπινο και κοινωνικό αποτύπωμα, τέτοιο  που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι.”

Η Ελληνική Επιτροπή Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ - ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ παρέδωσε τιμητικά διπλώματα και στα τέσσερα παιδιά του Σαραντίδη, για τη συμβολή του στην τεράστια επιτυχία του αιτήματος αλλά και για τη φιλία και την αλληλεγγύη που πάντα έδειξε στον λαό της Κούβας.

Ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε διανομή NEW STAR, παρουσίασε το έργο του μιλώντας και για τη γνωριμία του με τον Κώστα Σαραντίδη, τον “Έλληνα αντάρτη του Βιετνάμ: Αυτομόλησε στο Λαϊκό Στρατό και πολέμησε 12 χρόνια μέσα στη ζούγκλα, ο Κώστας Σαραντίδης, εθνικός ήρωας του Βιετνάμ…”, όπως αναφέρει και η περιγραφή του ντοκιμαντέρ.

Στο μπουφέ στο φουαγιέ του STUDIO, οι δεκάδες καλεσμένοι απόλαυσαν παραδοσιακές γεύσεις από την κουζίνα του Βιετνάμ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης, ο Γιώργος Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο Νίκος Σερετάκης και ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η Πέτη Πέρκα - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Πετρίδης, πρόξενος του Βιετνάμ, ο Ευάγγελος Βουρδουμπάκης, πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελληνοβιετναμέζικης Φιλίας, μεγάλος αριθμός μελών της Κοινότητας των Βιετναμέζων στην Αθήνα, μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ - ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων, μέλη και φίλοι της οικογένειας αλλά και πλήθος κόσμου.

Οι φωτ. εστάλησαν με το δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture