Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται ενισχυμένο Fuel Pass

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται ενισχυμένο Fuel Pass

Τι είπε για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων

Ανακοινώσεις για τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε: «Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, διότι αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών».

Η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι «ο τρόπος που έχουμε δράσει μέχρι σήμερα, δίνει και το περίγραμμα για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Για την κλιμάκωση τουρκικής προκλητικότητας – «Δεν θα μπούμε ποτέ σε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών μας»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις και δηλώνοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές. Και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. Είμαι αρκετά συνηθισμένος  στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές θέσεις. Το κλίμα στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν καλό. Και προσδοκούσα κι εγώ πως θα μπορούσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει, να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουν να εστιαστούμε στην θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, η οποία είχε οικοδομηθεί με πολλή δουλειά από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερά καλές φιλικές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα».

 Και συνέχισε: «Όμως, από την συζήτηση μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες στη συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά των Ανατολικού Αιγαίου κάτι που παραβίασε ευθέως την κόκκινη γραμμή που εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας ξεκάθαρα ότι “δεν πρόκειται ποτέ ως Ελλάδα να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας”. Κατά συνέπεια η Τουρκία ήταν αυτή που έκανε το “πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης” ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»
Όσο για το ποια θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία περάσει από την επιθετική ρητορεία σε κάποια επιθετική κίνηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε, έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν αν παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο λαός είναι συσπειρωμένος στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα» και συνεχίζει: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψη μου είναι ότι είναι λάθος να ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, και στην Τουρκία, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί σήμερα να απειλεί την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Όσο για το αν θα συναντιόταν με τον Ερντογάν είπε:

«Φυσικά και θα συναντιόμουν με τον Ερντογάν ξανά, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» και ξεκαθάρισε ότι θα υπεραμύνεται των ελληνικών θέσεων με ήρεμη αυτοπεποίθηση.

«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»
«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους και πιστεύω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης καταδεικνύει με τον πιο καταλυτικό τρόπο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούσαν ένα μνημείο το οποίο ο Λόρδος Έλγιν, όταν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το διέσπασε ουσιαστικά σε πολλά κομμάτια και με το μεγαλύτερο τμήμα του αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε και συνέχισε: «Πριν από λίγες μέρες πετύχαμε μία πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, την επιστροφή του θραύσματος Fagan το οποίο και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρότινος υπήρχε ένα αντίγραφο. Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη πατρίδα μας και έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το Βρετανικό Μουσείο γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη την συλλογή του βρετανικού μουσείου καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».

«Και κάτι τελευταίο, το οποίο νομίζω ότι έχει την σημασία του. Αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα, σε αυτό το θαύμα της τέχνης, στην ομιλία μου στο Κογκρέσο».

«Αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα», είπε ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτή η επιστροφή των Γλυπτών. «Όπως είχα πει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συζήτηση αυτή δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει διάρκεια, θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου, αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες που δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω όμως ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μάς δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε την βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων που το ίδιο το βρετανικό μουσείο πιστεύω θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητο κομμάτι της μόνιμης συλλογής του».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις