Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στη Βούλα: Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν την ολονύχτια μάχη - Ενίσχυση δυνάμεων και από τη Δυτική Ελλάδα

Φωτιά στη Βούλα: Επίγειες δυνάμεις συνεχ...

Ξεκίνησε από σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Νύχτα αγωνίας αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι σε Βούλα και Βάρη, όπου έφτασε η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα, προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από 20 σπίτια και αρκετά οχήματα. Αργά το απόγευμα, η «μάχη» πυροσβεστών και εθελοντών μεταφέρθηεκ κοντά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι και οι εναέριες δυνάμεις σταμάτησαν να συνδράμουν, τον λόγο έχουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που παραμένουν ενεργές διάσπαρτες εστίες σε ρέματα στα νότια του Υμηττού.

* Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων. Ωστόσο, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο. 

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας.

 *Στην εκκένωση ενός γηροκομείου αλλά και τεσσάρων οικισμών προχωρά η Πυροσβεστική στη Βούλα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της περιοχής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Περιοχές της Βάρης και τα Παιδικά Χωριά SOS απειλούνται από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και προχώρησε προς το Πανόραμα Βούλας.

Σύμφωνα με τον κύριο Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

 Πρόκειται για τους οικισμούς Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Δίλοφο και Χέρωμα. Παράλληλα, στο γηροκομείο υπάρχουν 300 τρόφιμοι, οι οποίο θα μετακινηθούν.

 Το χρονικό της πύρινης λαίλαπας
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Πανόραμα Βούλας, καθώς το πύρινο μέτωπο «συνάντησε» πεύκα και άλλες μικρές εστίες με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός.

Οι φλόγες «αγκάλιασαν» ξανά τα σπίτια της περιοχής ενώ φαίνεται πως έχει «καβαλήσει» την πλαγιά από την πίσω πλευρά του Πανοράματος. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για καμένα οχήματα στην περιοχή.

 Να σημειωθεί πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται από πυροσβέστες από την περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και από την Στερεά Ελλάδα.

* Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά με εναέρια και επίγεια μέσα.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη απέναντι στις φλόγες με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.

 *Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώνεται αυτή την ώρα στο Άνω Πανόραμα της Βούλας. Ήδη στον οικισμό έχουν καεί σπίτια, ενώ η φωτιά φαίνεται να περνά πλέον προς το Νεκροταφείο της Βούλας όπου υπάρχει ένα κομμάτι παρθένου δάσους που δεν έχει ακόμα καεί και μοιάζει πολύ δύσκολο το να γλιτώσει.

 Οι ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πολύ δύσκολο έργο, καθώς σημειώνονται πολύ ισχυρές ριπές ανέμων ενώ υπάρχουν πυκνοί καπνοί αλλά και σπίτια στην περιοχή. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε κάθε περίπτωση ενισχύονται με μέσα από την Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο.

*Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα να έχει επεκταθεί στις αυλές σπιτιών.

Φωτιά στη Βούλα: Πυροσβέστης μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Συγκεκριμένα, η φωτιά έκαψε σπίτι στην οδό Ατλαντίδος ενώ στην οδό Παρνασσού και Αρματωλών απειλούνται σπίτια και η φωτιά αναζωπυρώνεται προς Κορωπί.

Στο σημείο ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, πιθανότατα από τα οχήματα που καίγονταν.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

*Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα έφτασε στο Πανόραμα Βούλας και οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, σε κάποιες περιπτώσεις έχει περάσει στο εσωτερικό τους. 

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι Αρχές καλούν τους πολίτες να προβαίνουν στις αναγκαίες μετακινήσεις, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος περιγράφει στο Newsbeast τα εξής: «Η φωτιά καβάλησε το ρέμα και τις χαράδρες ανάμεσα σε εμάς και την Γλυφάδα και εξαπλώθηκε γρήγορα στο πίσω μέρος της Βούλας. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 8 εναέρια μέσα. Τώρα καίει ακάλυπτα οικόπεδα και απειλεί έντονα 40 με 50 σπίτια. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης στο Πανόραμα εδώ και μια ώρα, δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ, δεν κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά οι περιουσίες του κόσμου μας ανησυχούν».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου είπε πως η φωτιά ξεκίνησε γύρω στη 13.00 από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στο δήμο του με τους κατοίκους να ακούν θορύβους και μικρές εκρήξεις πριν ξεσπάσει η φωτιά, η οποία όμως αυτή τη φορά στην Γλυφάδα είναι σε αποδρομή εκτός από μια μικρή ελεγχόμενη εστία. «Ο αέρας σήμερα είναι πολύ κακός στην περιοχή, δεν μας βοηθά καθόλου γι’ αυτό και η φωτιά που ξεκίνησε από εμάς, πρόλαβε και έφυγε προς τα πάνω».

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της πυρκαγιάς. Συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε ένα στρατιωτικό Σινούκ ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ.

* Μάχη με τις φλόγες δίνει μέχρι και αυτή την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε στη Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πυρνάρι.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη Γλυφάδα ,στο τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ γίνονται ρίψεις νερού από και εναέριες δυνάμεις.

Η πυρκαγιά είναι σε χαμηλή βλάστηση και στο σημείο βρίσκονται ήδη 10 οχήματα της πυροσβεστικής και 20 πυροσβέστες. Ωστόσο ξεκίνησε προληπτική εκκένωση οικισμού στην οδό Αριστείδου στη Βούλα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες έφτασαν στο σπίτι στην οδό Θεσσαλίας.

Σε όσους βρίσκονται στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 71 Πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, καθώς και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό και άλλο ένα του στρατού. Επιπλέον, υπάρχει συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες των δήμων.

Ξεκίνησε από σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ λέει ο δήμαρχος
Η φωτιά σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, ενώ λόγω της πυρκαγιάς υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει
Εν τω μεταξύ, σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις προχώρησε η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην περιοχή Πουρνάρι.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς τη θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις