Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τραγωδία στα Τέμπη Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Σεισμός στην Τουρκία ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά σε διαγωνισμό για τα 163 στρέμματα στην Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά σε διαγωνισμό για τα 163...

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό του Αντιρρίου

Τις μηχανές μπροστά για την αξιοποίηση μιας ακόμη μεγάλης έκτασης άνω των 160 στρεμμάτων που αφορά στις πρώην εργοταξιακές εγκαταστάσεις της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου (Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»), βάζει το ΤΑΙΠΕΔ με την προθεσμία Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου αξιοποίησης ακινήτων να λήγει σήμερα.

Πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης 163.228 τ.μ. που αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως κύριος εργοταξιακός χώρος κατασκευής της Γέφυρας και στο οποίο έχουν διαμορφωθεί δύο τεχνητές προβλήτες.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει την διαδικασία για να διερευνηθεί, σε πρώτη φάση, το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς ως προς την μορφή των επιθυμητών επενδύσεων (market sounding) για το ακίνητο αυτό, τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης και η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου. Αν και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον αυτό θα αξιολογηθεί και το Ταμείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες δηλαδή στην εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ, σε pre-marketing, καθώς και σχεδιασμό και υλοποίηση της συναλλαγής ώστε σε δεύτερο χρόνο να γίνει διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης.

Η αξιοποίηση του ακινήτου, στο οποίο δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές, προβλέπεται να γίνει με τις υφιστάμενες εκτός σχεδίου διατάξεις, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά στον τομέα των logistics, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και υποτυπώδη λιμενική υποδομή, κληροδότημα των έργων που κατασκευάστηκαν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της καλωδιωτής γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Το Ταμείο είχε επιχειρήσει να τρέξει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό το 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 κηρύχθηκε άγονος καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του ύψους αποτίμησης του ακινήτου. Μετά από παρατάσεις που είχε δώσει το Ταμείο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, λόγω του lock down της οικονομίας, τελικά κατατέθηκε μόνο μια προσφορά για το οικόπεδο εμβαδού 163 στρεμμάτων.

Πλέον, το Ταμείο επανέρχεται. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητάει εξειδικευμένο και έμπειρο τεχνικό σύμβουλο στην αξιοποίηση ακινήτων, ο οποίος θα συνδράμει το Ταμείο και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη για την αξιοποίηση του ακινήτου, ήτοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι Υπηρεσίες του Συμβούλου Αξιοποίησης Ακινήτων θα παρασχεθούν σε τρεις διακριτές φάσεις: (α) τη Φάση Α (Market Sounding), (β) τη Φάση Β (Εκπόνησης ΕΣΧΑΔΑ, Pre- marketing,) και (γ) τη Φάση Γ (Σχεδιασμού και υλοποίησης της Συναλλαγής).

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό του Αντιρρίου. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ακινήτου είναι η θέση του στο κέντρο ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού-διαμετακομιστικού κόμβου που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο καθώς και με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι λιμένες της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αποτελούν κύριες πύλες της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο του καθώς και το μέγεθος του.

Το ακίνητο βρίσκεται επί της Ιονίας Οδού σε κομβικό σημείο για οδικές μεταφορές και ιδιαίτερα προνομιούχο για την εξυπηρέτηση θαλάσσιων μεταφορών. Η σύνδεση με την Ιονία Οδό είναι άμεση. Το ακίνητο απέχει 211 χλμ. από Αθήνα, 15 χλμ. από την Πάτρα, 205 χλμ. από Ιωάννινα.

Κατά τη Φάση Α (Market Sounding), ο Σύμβουλος Αξιοποίησης Ακινήτων, θα αναλάβει την προκαταρκτική διερεύνηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς αγοράς ως προς την μορφή των επιθυμητών επενδύσεων (market sounding ) σχετικά με το ακίνητο, τον εντοπισμό των επιπέδων προσφοράς και ζήτησης των τιμών αγοράς ή/και των μηνιαίων μισθωμάτων για το Ακίνητο αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στο ακίνητο η εξεταζόμενη ανάπτυξη, την καταγραφή των υπολειπόμενων ενεργειών για την πολεοδομική και τεχνική ωρίμανση του Ακινήτου και παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής για την ολοκλήρωσή τους, το πολεοδομικό καθεστώς του Ακινήτου, τον εντοπισμό χρήσεων /δυνατοτήτων ανάπτυξης που λείπουν από την περιοχή ή συμπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες, τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης και η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου κ.α.

Κατά τη Φάση Β, ήτοι τη φάση εκπόνησης ΕΣΧΑΔΑ (αν αυτό απαιτείται βάσει των συμπερασμάτων της Α Φάσης) και Pre-marketing ο Σύμβουλος Αξιοποίησης Ακινήτων θα πρέπει να παράσχει συνδρομή στο Σύμβουλο Μελετητή του ΕΣΧΑΔΑ, ώστε το επικρατέστερο σενάριο ανάπτυξης του Ακινήτου να ολοκληρωθεί μελετητικά με το βέλτιστο τρόπο για το ΤΑΙΠΕΔ, θα αναλάβει τη συστηματική, στοχευμένη και κατ’ επανάληψη διενέργεια pre-marketing για τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την παρουσίαση του καταλληλότερου τρόπου προώθησης του Ακινήτου στην αγορά (marketing policy) με άμεσο σκοπό την προσέλκυση ισχυρά ενδιαφερόμενων επενδυτών οι οποίοι θα ανταποκριθούν θετικά στο αποτέλεσμα του σχεδιασμού που προηγήθηκε, ώστε να οδηγηθεί το Ακίνητο σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις