Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Σε απόγνωση οι καταναλωτές: Χωρίς φρένο «τρέχουν» οι τιμές βασικών προϊόντων

Σε απόγνωση οι καταναλωτές: Χωρίς φρένο ...

Τουλάχιστον 30 ευρώ ακριβότερο το γέμισμα του αυτοκινήτου σε ένα χρόνο

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι καταναλωτές από το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε καύσιμα,ρεύμα και βασικά προϊόντα να τρέχουν χωρίς φρένο. 

 Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται ξανά στο κόκκινο με νέο άλμα στα 2,258 ευρώ το λίτρο, με το γέμισμα του ρεζερβουάρ να θεωρείται πλέον πολυτέλεια από την πλειονότητα των οδηγών. «Οι τιμές είναι στα ύψη πλέον και είναι πολύ δύσκολο για όλους μας»,  δηλώνει καταναλώτρια στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN. 

Η βενζίνη πωλείται σε πολλά πρατήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 2,4 ευρώ με το φουλάρισμα ενός αυτοκινήτου να έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2021 με τους καταναλωτές να αναφέρουν ότι «δεν μπορούμε να γεμίσουμε το αυτοκίνητο διότι οι τιμές είναι απαγορευτικές». 

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης για την αποκλιμάκωση των τιμών, με τη μείωση ωστόσο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα να βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει ότι «είναι απόφαση μας να συνεχίζουμε τη στήριξη στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη με έμφαση στους οικονομικά αδύνατους και τη μεσαία τάξη»

Την ίδια ώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος ενώ η ακρίβεια σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια πυροδοτεί νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Η εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την εστίαση και συμπαρασύρει τις τιμές ακόμα και στο σουβλάκι με τους επαγγελματίες να αδυνατούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων που φτάνουν τελικά στον καταναλωτή.
«Τα κρέατα έχουν περίπου μια αύξηση συγκεντρωτικά από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα γύρω στο 35% αλλά το πιο βαρύ για εμάς είναι η ΔΕΗ. ΔΕΗ πλήρωνα 3 χιλιάρικα και τώρα 7.800-8000», δηλώνει ο Άρης Χρονόπουλος, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου. 

 

 

Το 30% - 40% των επιχειρήσεων δε θα αντέξει 

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, λόγω του γενικευμένου κλίματος ακρίβειας πολλές επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη και δηλώνουν πως δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

 Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο OPEN, «το θέμα της ενέργειας θα μας απασχολήσει την επόμενη τριετία, φαίνεται ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις τώρα στη Σύνοδο της Ευρώπης η εκτίμησή μου είναι ότι ένα 30 με 40% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξει.
ΣΠΙΚΑΖ

Nέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης
 Mε ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων οδηγούν το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, σε επισιτιστική κρίση δηλώνει ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βρίσκεται στης Βρυξέλλες όπου και μεταφέρονται οι επαφές για επιτάχυνση της έγκρισης του εθνικού σχεδίου αποκλιμάκωσης των λογαριαμών ρεύματος από την 1η Ιουνίου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις