Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Η Μολδαβία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση" λέει η πρόεδρος Maia Sandu

"Η Μολδαβία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Έ...

Κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας της

Στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία απηχεί το ταραγμένο παρελθόν της Ευρώπης, με «τις αναίσχυντες αρπαγές γαιών, τις κατακτήσεις για γεωπολιτικούς λόγους και τις σφαίρες επιρροής». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η Μολδαβία και οι πολίτες της αντέδρασαν στο σοκ και την αγωνία του πολέμου με ευγένεια, γενναιοδωρία και συμπόνια, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων και παρέχοντας ανθρωπιστική στήριξη στην Ουκρανία.

Με τον πόλεμο να μαίνεται, η Μολδαβία υπέβαλε επισήμως αίτημα προσχώρησης στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και η πρόεδρος Sandu εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή της ότι η χώρα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

"Γνωρίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία είναι η σωστή απόφαση. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε.

Σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας, όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μολδαβία καταδίκασε αμέσως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Στηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως κάναμε πάντα. Η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία, το Κίεβο είναι Ουκρανία, και θα είναι για πάντα", δήλωσε.

"Η Ρωσία θα επιτεθεί στη Μολδαβία"
Ο στρατός του Πούτιν θα επιχειρήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της Ουκρανίας από τη Μολδαβία, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου επικαλούμενοι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές στις αρχές του Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγή που είχε μιλήσει στη βρετανική εφημερίδα, "υπάρχει πλήθος ενδείξεων" που δείχνουν μια επίθεση στο εγγύς μέλλον στο πρώην σοβιετικό κράτος, το οποίο διαθέτει στρατό 3.250 ανδρών. Μια επιτυχημένη κατάληψη της Μολδαβίας θα οδηγούσε τα ρωσικά στρατεύματα να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

"Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η μοίρα της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Εάν οι Ρώσοι αρχίσουν να παίρνουν τον έλεγχο, θα είμαστε, στρατιωτικά, ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή", είχε επισημάνει στην εφημερίδα ο Ουκρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις