Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Σπύρος Πετρουλάκης λίγο πριν έρθει στην Πάτρα μίλησε στο thebest.gr: Ο "Σασμός", η έμπνευση από το Χαλεπά και η σχέση με την πόλη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης λίγο πριν έρθει στη...
Μαρτάτος Tάκης

Ο ιδιαίτερα ευγενής και ταλαντούχος συγγραφέας που αγαπά ιδιαίτερα την Πάτρα, έρχεται στην πόλη αυτό το Σάββατο 14/5/2022 για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Κατά Ιωάννη"

Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης του βιβλίου «Σασμός» που τόσο αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και πλέον έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά στον Alpha με τεράστια επιτυχία, αγαπά την πόλη της Πάτρας στην οποία θα βρεθεί αυτό το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 19.30 για την παρουσίαση του ολοκαίνουριου μυθιστορήματός του με τίτλο «Κατά Ιωάννη» που κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, από τις εκδόσεις Μίνωας.

Στην Πάτρα, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr, έχει έρθει πολλές φορές ως επισκέπτης και με όλες τις ιδιότητες του και ως συγγραφέας τα τελευταία χρόνια αλλά και ως αθλητής και μετέπειτα προπονητής του Taekwondo ενώ στην Πάτρα έχει και συγγενείς ενός θείου του. Η αγάπη του μάλιστα για την Πάτρα τον ώθησε να γράψει και ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο με ιστορικά στοιχεία για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και διασκεδαστικούς γρίφους για τα παιδιά, που κυκλοφόρησε το 2019 και έχει τίτλο «Το αθάνατο νερό».

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, ιδιαίτερα ευγενής και προσιτός, μας είπε πως ο βασικός ήρωας στο νέο του βιβλίο, το «Κατά Ιωάννη» είναι ένα παιδί που γεννήθηκε ΑμεΑ χωρίς το δεξί του χέρι που ωστόσο είχε ταλέντο στο να ζωγραφίζει με το αριστερό. Το παιδί αυτό είναι ο Ιωάννης που καλείται να ξεπεράσει τα τείχη που ορθώνονται μπροστά του. Ο Ιωάννης με μία μάνα που «ψαλιδίζει» με άκαρδο πείσμα και τρόπο τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της, θα μάθει την τέχνη της αγιογραφίας σ’ ένα μοναστήρι της εποχής του 1920 στα Χανιά της Κρήτης, εποχή πριν ακόμη οι Τουρκοκρητικοί εγκαταλείψουν τα Χανιά, ωστόσο οι καλόγριες δεν τον αφήνουν να ζωγραφίζει γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλό του χέρι που είναι το δεξί λόγω της αναπηρίας του.

«Θεωρώ πως οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συγκλονιστική ιστορία, ένα ωραίο ταξίδι στο σήμερα και στο παρελθόν που θα τους πάει όχι μόνο στα Χανιά αλλά και στη Σμύρνη πριν την καταστροφή του 1922. Δεν είναι αληθινή η ιστορία που αφηγούμαι ωστόσο υπάρχουν μέσα αληθινά πρόσωπα που έζησαν τότε και παράλληλα καταγράφεται και η αγωνία των ανθρώπων, Χριστιανών και μουσουλμάνων», μας εξήγησε ο κ. Πετρουλάκης προσθέτοντας πως η ιστορία ξεκινά στο σήμερα στα Χανιά όπου στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ένας συντηρητής έργων τέχνης, ο Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Αναζητώντας τον άγνωστο δημιουργό της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, ο Βεγράκης σ’ ένα ταξίδι του στη Σμύρνη θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας κατόπιν στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.

Στο ερώτημα από πού εμπνεύστηκε για να γράψει την ιδιαίτερη και συναρπαστική αυτή ιστορία του «Κατά Ιωάννη», ο Σπύρος Πετρουλάκης είπε στο thebest.gr πως στηρίχθηκε στην ιστορία του μεγάλου γλύπτη μας Γιαννούλη Χαλεπά, ενός σημαντικού δημιουργού που η μητέρα του όσο ζούσε δεν τον άφηνε ή τον εμπόδιζε να ασχολείται με την τέχνη που τον είχε προικίσει ο Θεός. Μετά το θάνατο της, σε ηλικία 62 ετών πια ο Χαλεπάς ήταν σαν να απελευθερώθηκε καλλιτεχνικά, με τα κολοσσιαία έργα του να έχουν τρομερό πλέον αντίχτυπο σε όλο τον κόσμο με την τέχνη του να ξεφεύγει τα όρια της τεχνικής και να αναγνωρίζεται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης ξεκίνησε το ωραίο ταξίδι του στον κόσμο της λογοτεχνίας και των γραμμάτων γύρω στο 2010, με μία ιστορία, όπως μας αποκάλυψε που έγραψε για τα παιδιά του, τον «Δράκο Μπουρμπουλήθρα» που έμελλε να εκδοθεί λίγα χρόνια αργότερα και που μάλιστα επανεκδόθηκε αυτές τις μέρες, όπως μας είπε. Τότε η γυναίκα του διαβάζοντας αυτήν την ιστορία τον ενθάρρυνε, για να ακολουθήσει το 2014 το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το παράθυρο της Νεφέλης» πάντα από τις εκδόσεις Μίνωας. Ακολούθησε «Η εξομολόγηση» το 2015, «H Παναγιά της φωτιάς» το 2016, «Το τελευταίο δαχτυλίδι» το 2017, η «Αμαλία» το 2018 και το 2019 ήρθε ο «Σασμός» ενώ τα τελευταία δύο χρόνια μας έχει χαρίσει δύο ακόμα βιβλία το «Η νύχτα της αλήθειας» και το «Ναυάγιο».

Στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός» με επίκεντρο την «απαγορευμένη» αγάπη της Αργυρώς και του Αστέρη, είχε μικρή εμπλοκή στο σενάριο, «τόσο όσο έπρεπε στην αρχή για να δώσω τις κατευθυντήριες οδηγίες», μας είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι ιστορίες του βιβλίου «γεννιούνται και αναγεννιούνται». Στο ερώτημα αν του ζητήθηκε λόγω της πολύ μεγάλης δημοτικότητας της ιστορίας και της σειράς να έγραφε μία συνέχεια μας απήντησε χωρίς δεύτερη σκέψη πως ένας συγγραφέας κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να δουλέψει κατά παραγγελία παρά μόνο με τη ψυχή του. «Η ψυχή μετράει και αυτό το στοιχείο κάνει τα βιβλία κάτι ζωντανό».

Η επιτυχία της σειράς που θα συνεχιστεί και τη νέα τηλεοπτική περίοδο τον έχει χαροποιήσει. «Στην επιτυχία συνηγόρησαν πολλοί παράγοντες. Εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά νυχθημερόν», μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης αυτή την περίοδο είναι απασχολημένος με τις παρουσιάσεις του νέου του μυθιστορήματος, το «Κατά Ιωάννη» που τον φέρνει και στην Πάτρα, κι όπως μας αποκάλυψε έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον σαράντα παρουσιάσεις σε μία περιοδεία ανά τη χώρα. Παράλληλα θέλοντας να είναι συνεπής και πιστός προς τους αναγνώστες του ήδη γράφει και δουλεύει και το καινούριο του βιβλίο.   

Ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει γεννηθεί και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και έλκει την καταγωγή του. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει μάλιστα συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις.

Ασχολείται & με τη φωτογραφία, είναι αφηγητής παραμυθιών, και όπως προείπαμε, είναι και προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo ενώ ως χόμπι του στον ελεύθερο χρόνο του, έχει την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

*Στην εκδήλωση παρουσίασης του «Κατά Ιωάννη» στο χώρο «Bibliotheca Due Piani» στην Αγ. Νικολάου 47 και Κορίνθου αυτό το Σάββατο 14/4 στις 19.30 που διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου και οι εκδόσεις Μίνωας, θα μιλήσει για το νέο βιβλίο του αγαπητού συγγραφέα, η δημοσιογράφος και συγγραφέας, διευθύντρια σύνταξης του thebest.gr, Γιώτα Κοντογεωργοπούλου ενώ η έκπληξη της εκδήλωσης θα είναι η παρουσία του Πατρινού ηθοποιού Δημήτρη Γεωργαλά που παίζει και στο «Σασμό», ο οποίος θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης θα αναφερθεί και ο ίδιος στο βιβλίο του ενώ θα υπογράψει και αντίτυπα των βιβλίων του σε όσους του το ζητήσουν.

*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture