Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Στην πλ. Ελευθερίας μεταφέρθηκε η έκθεση για τους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς της Πάτρας

Στην πλ. Ελευθερίας μεταφέρθηκε η έκθεση...

Στις 20 Μαΐου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Ελευθερίας συναυλία με τίτλο «Σμύρνη 1922 – 2022» από μαθητές του Ορχηστρικού & Φωνητικού Συνόλου Παραδοσιακού Τομέα του Μουσικού σχολείου

H πλατεία Ελευθερίας είναι από το πρωί της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022, ο δεύτερος «σταθμός» στο ταξίδι μνήμης που επιχειρεί μέσα από  υπαίθριες  εκθέσεις, τις οποίες αναπτύσσει σε δημόσιους χώρους της Πάτρας ο Πολιτιστικός  Οργανισμός του Δήμου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Θέμα της έκθεσης που ήδη φιλοξενήθηκε στα Ψηλαλώνια είναι  «Οι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί στην Πάτρα μέσα από τα Γενικά Αρχεία του κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Αχαΐας». Αυτή περιλαμβάνει υλικό το οποίο αφορά στους πέντε προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Πάτρας από το 1923 (Αγία Αικατερίνη, Αγία Φωτεινή, Φαναρίου – Νικαίας – Καλαβρύτων και σημερινή Γ. Παπανδρέου, Αγίας Τριάδος, Πτωχοκομείου, στο ύψος της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής στην Ακτή Δυμαίων).

Επίσης εκτίθενται στοιχεία που αφορούν στους πρώτους προσφυγικούς συλλόγους καθώς και χάρτες με την πλήρη ανάπτυξη των συνοικισμών. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την προβολή των προσφυγικών συνοικισμών της Πάτρας, επιχειρείται και η παρουσίαση των μελών τους ως συλλογική οντότητα, με κοινά χαρακτηριστικά την προέλευση και την προσφυγική τους ταυτότητα.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκλονιστική, καθώς μέσα από την προσέγγιση του υλικού, εκτός από το «ξύπνημα» της μνήμης, έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου συμπολίτες έχουν επικοινωνήσει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και ζητούν αντίγραφα μέρους των εκθεμάτων, καθώς σε αυτό έχουν αναγνωρίσει συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και κατέληξαν στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της Πάτρας,  την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, συναυλία από μαθητές του Ορχηστρικού και Φωνητικού Συνόλου Παραδοσιακού Τομέα του σχολείου, με τίτλο «Σμύρνη 1922 – 2022».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture