Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αναστάτωση στο Άνω Καστρίτσι - Το νηπιαγωγείο τίθεται σε αναστολή λειτουργίας- Η υπογεννητικότητα "σφυροκοπά" την Πάτρα

Αναστάτωση στο Άνω Καστρίτσι - Το νηπιαγ...
Μαρτάτος Tάκης

Η αιτία είναι η υπογεννητικότητα και η οδηγία του Υπουργείου για τουλάχιστον 5 μαθητές σ' ένα σχολείο -Για το θέμα μας μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας Α. Μπαγιώργος

Αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Άνω Καστριτσίου της Πάτρας καθώς την Μ. Τετάρτη  οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο του Άνω Καστριτσίου πληροφορήθηκαν πως το νηπιαγωγείο θα μπει σε αναστολή λειτουργίας τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2022-2023 καθώς οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν και δεν έγινε καμία εγγραφή νηπίου.

Η βασική αιτία για την κατάσταση όπως ανέφερε στο thebest.gr ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Μπαγιώργος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας, είναι η υπογεννητικότητα που παρατηρείται στα νέα ζευγάρια σε συνδυασμό με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέτει σε αναστολή σχολεία με λιγότερους από 5 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα το νηπιαγωγείο του Άνω Καστριτσίου είναι μονοθέσιο με 1 οργανική θέση νηπιαγωγού και τη φετινή χρονιά λειτουργεί με 3 μαθητές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αν ένα σχολείο κατέβει το όριο των 5 μαθητών, τότε μπαίνει σε καθεστώς αναστολής για 3 χρόνια και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τότε κλείνει οριστικά.

Στο γραφικό και ορεινό Άνω Καστρίτσι υπάρχει και το Δημοτικό σχολείο με 32 μαθητές που είναι τριθέσιο μαζί με το ολοήμερο ενώ στο Κάτω Καστρίτσι λειτουργεί επίσης νηπιαγωγείο που είναι τουλάχιστον 8 -10 χιλιόμετρα μακριά από το Άνω. Αξίζει να σημειωθεί πως τα νήπια δικαιούνται δωρεάν μεταφορά με ταξί για την πιθανότητα μελλοντικής εγγραφής μαθητή ή μαθήτριας που θα χρειαστεί να πάει στο Κάτω Καστρίτσι.

«Στο Δημοτικό σχολείο Ψαθόπυργου όπου είμαι, έχουμε 2 μαθητές που τους φέρνει και τους πηγαίνει ταξί», εξήγησε στο thebest.gr ο κ. Μπαγιώργος προσθέτοντας πως δυστυχώς τα στοιχεία στην Αχαΐα είναι ανησυχητικά. Για την επόμενη χρονιά εγγράφηκαν στην Α’ Δημοτικού στο νομό μας 400 παιδιά λιγότερα από πέρυσι, ένας αριθμός που πραγματικά απογοητεύει. «Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας χρειάζεται να το δει με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία η πολιτική ηγεσία και να δώσει λύσεις και να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Μπαγιώργος προσθέτοντας πως στην Πάτρα και ευρύτερα την Αχαΐα τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ και κάποια χρόνια, πριν και από τον covid με το πρόβλημα της ανεργίας που έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και τις γεννήσεις.

«Πρέπει να μειωθεί η ανεργία, να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια και να έχουμε νέες γεννήσεις ώστε να δοθεί μία λύση και προοπτική γιατί αν δεν έρθουν νέα νήπια, το πρόβλημα μετά θα μεταφερθεί και στις άλλες βαθμίδες με πρώτη το δημοτικό», ανέφερε ο κ. Μπαγιώργος προσθέτοντας πως στο ιστορικό Στρούμπειο στην Μαιζώνος πλησίον της πλ. Όλγας, όπου στεγάζονται το 2ο Δημοτικό και το 15ο νηπιαγωγείο, έγινε από 3θέσιο, 2θέσιο από πρόπερσι, ένα κεντρικότατο νηπιαγωγείο, δείγμα της ανησυχητικής κατάστασης με την υπογεννητικότητα που παρατηρείται.      

Για το θέμα, είχε υπάρξει συνάντηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Λάμπη Χρυσικόπουλου με τον Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσο Σταυρογιαννόπουλο, και τα μηνύματα ήσαν θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολικών δομών του Άνω Καστριτσίου τη νέα σχολική χρονιά. Οι γονείς με τη γνωστοποίηση της απόφασης αυτής δηλώνουν απογοητευμένοι και θεωρούν πως ελήφθη ερήμην τους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προβούν σε κάποιες κινήσεις στο άμεσο μέλλον σε μία προσπάθεια να μην κλείσει το νηπαγωγείο τους.

 

Ο κ. Μπαγιώργος που μίλησε στο thebest.g...

Ο κ. Μπαγιώργος που μίλησε στο thebest.gr για το θέμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις