Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού στην Αθήνα την Πέμπτη

Επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού στην...

Διαβεβαιώσεις για ελληνική στήριξη;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δεκτή, το μεσημέρι στη 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, την ομόλογό του πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Sanna Marin.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στους εκπροσώπους του Τύπου.

 Σημειώνεται πως η επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού πραγματοποιείται στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και τη στιγμή που τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εξετάζουν εντός των επόμενων μηνών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας
Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν την ένταξη μιας χώρας, κάτι που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο.

 Ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν κοινή αίτηση από τις δύο χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν σε χωριστά συμπεράσματα σχετικά με το αν θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η χώρα ήταν επίσημα ουδέτερη για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας.

Η Σουηδία δεν μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, αλλά το στρατηγικό νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσε να καταστήσει τη Σουηδία ευάλωτη σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην περιοχή.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, στις αρχές Απριλίου, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευδαν φήμες ότι η Αθήνα προσανατολίζεται να βάλει φρένο στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν έχει τεθεί αλλά κι αν τεθεί θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες λειτουργίας της συμμαχίας.

Η Αθήνα δεν εμποδίζει καμία χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία και βλέπει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες να καταγραφεί ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένες στο θέμα, πρόσθεσαν επίσης οι πηγές.

 Το θέμα προέκυψε όταν φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν «φήμες» ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή της, η πρωθυπουργός Sanna Marin είπε ότι δεν γνώριζε ότι κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ είχε επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας.

Φινλανδοί διπλωμάτες επισκέπτονται τον τελευταίο καιρό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δυνητικά προετοιμάζοντας την επερχόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις