Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι γίνεται με το 45% πλήρως εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι- Γώγος, Mαστοράκου, Τζουβελέκης απαντούν στο thebest.gr

Τι γίνεται με το 45% πλήρως εμβολιασμένω...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Στην Πάτρα, το 20% αυτών που νοσηλεύονται είναι τριπλά εμβολιασμένοι ενώ το υπόλοιπο 80% είναι η διπλά εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός ότι το 45% των διασωληνωμένων με κορωνοϊό είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ερμήνευσαν μιλώντας στο thebest.gr ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος,  καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου και ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής -καθηγητής παθολογίας- πνευμονολογίας.

Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Γώγος, «o κόσμος ίσως έχει δίκιο να αναρωτιέται γιατί ακούει νούμερα, ποσοστιαία νούμερα και όχι απόλυτα. Αν δούμε κάπως στείρα το θέμα, παίρνουμε λάθος δεδομένα. Ζούμε με τον ιό και υπάρχουν απώλειες. Όμως βλέπουμε ότι παρά τη μικρή έξαρση το σύστημα υγείας αρχίζει να απελευθερώνεται. Θέλει προσοχή.  

Τα δεδομένα προστασίας από το εμβόλιο παραμένουν. Είναι σαφές ότι ο τριπλός εμβολιασμός προφυλάσσει και από την Όμικρον και από τη σοβαρή νόσηση και από το θάνατο. Πρόκειται για μία προφύλαξη που φτάνει το 60-80%. Από εκεί και πέρα, πλέον έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων με αποτέλεσμα ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσούν να φαίνεται μεγαλύτερος. Η μεταδικότητα του στελέχους Όμικρον 2 που αυτή τη στιγμή επικρατεί είναι πολύ μεγάλη. Επανανοσούν αυτοί που είχαν νοσήσει ενώ νοσούν και οι εμβολιαμένοι. Σε μεγάλο βαθμό οι ηλικίες των πλήρως εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, είναι μεγάλες. Είναι πάνω από 70 χρόνων και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ενώ έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η σύσταση και για τέταρτη δόση».

Από την πλευρά της η Άννα Μαστορικού εξηγεί: «Οι περισσότεροι τώρα είναι εμβολιασμένοι και άρα είναι λογικό να έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Επιπλέον οι εμβολιασμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι επιρρεπείς σε βαριά νόσο. Γι΄ αυτό και υπάρχει οδηγία να γίνει άμεσα τέταρτη δόση στους άνω των 60. Η διάρκεια της ανοσίας είτε από φυσική νόσηση είτε από το εμβόλιο είναι περίπου έξι μήνες. Το εμβόλιο προστατεύει όμως θα πρέπει για τις ευπαθείς ομάδες, κάθε εξάμηνο να γίνονται αναμνηστικές δόσεις».

Όπως εξηγεί ο Αργύρης Τζουβελέκης, «σε αυτό το ποσοστό του 45% υπάρχουν και εκείνοι που είναι διπλά εμβολιασμένοι. Πλήρως εμβολιασμένος ειδικά όταν μιλάμε για τους άνω των 60, είναι εκείνος που έχει κάνει τέσσερις δόσεις. Όταν κάποιος που είναι 85 χρονών έκανε την τρίτη δόση τον Οκτώβριο του 2021, δεν μπορεί  να θεωρηθεί τώρα πλήρως εμβολιασμένος. Δεν έχει προστασία. Πέρα από αυτό το 75% του πληθυσμού είναι τουλάχιστον διπλά εμβολιασμένο ενώ το 55% τριπλά εμβολιασμένο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το 75% έχεις πολύ περισσότερους εμβολιασμένους που μπορεί να νοσήσουν.

Στην Πάτρα, το 20% αυτών που νοσηλεύονται είναι τριπλά εμβολιασμένοι ενώ το υπόλοιπο 80% είναι η διπλά εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένας τριπλά εμβολιασμένος ανοσοεπαρκής μέσα σε νοσοκομείο. Κάποιος που είναι ογκολογικός ασθενής που κάνει χημειοθεραπείες και είναι τριπλά εμβολιασμένος, όσες φορές κι αν εμβολιαστεί, αν δεν μπορεί να προσέξει με άλλους τρόπους, μπορεί να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να νοσήσει βαριά. Δεν νοσηλεύουμε κανέναν 40 χωρίς νοσήματα και τριπλά εμβολιασμένο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις