Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

O "Εγκλωβισμένος" στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας

O  "Εγκλωβισμένος" στην Κινημα...

Στις 28 Μαρτίου

Το φιλμ ο  "Εγκλωβισμένος" προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην Οdeon Veso Mare.

·         Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γιαρόν Σανί

·         Ηθοποιοί: Εράν Ναϊμ, Σταβ Αλμαγκόρ, Σταβ Πατάι, Λαλίβ Σιβάν.

·         Φωτογραφία: Σάι Σκιφ, Νιζάν Λοτέμ

·         Μοντάζ: Γιαρόν Σανί

·         Μουσική: Κρίστιαν Αϊντνες Άντερσεν

·         Χώρα:  Ισραήλ (Έγχρωμη)

·         Διάρκεια: 112΄    

             Πρώτη προβολή:    7.00 μ.μ

             Δεύτερη προβολή:  9.30 μ.μ.

 

Διακρίσεις: 7 Βραβεία και 6 Υποψηφιότητες

Awards of the Israeli Film Academy 2019: 2 Βραβεία, Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Ηθοποιού
Jerusalem Film Festival 2019: 5 Βραβεία, Καλύτερου Ηθοποιού, 2 Βραβεία Κοινού στην ταινία και στην Παραγωγή, 2 Βραβεία Haggiag, σε Ισραηλινή ταινία και στην Παραγωγή.    
Η καθημερινότητα ενός αστυνομικού αναστατώνεται επικίνδυνα όταν η σύζυγός του αποβάλλει κι εκείνος έρχεται σε σύγκρουση με την έφηβη θετή κόρη του, ενώ στη δουλειά του κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Οικογενειακό μελόδραμα με ντοκιμαντερίστικη δυναμική που αποτυπώνει πειστικά το ρεαλισμό χαρακτήρων και καταστάσεων. Χωρίς να πρωτοτυπεί, παραμένει κοινωνικά διεισδυτικό και κινηματογραφικά συγκροτημένο.

 

Μοντέρ, ο οποίος με την πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια «Σταυροδρόμια Ζωής» του 2009 (την οποία συνυπέγραψε με τον Σκάνταρ Κόπτι) κέρδισε σειρά φεστιβαλικών βραβείων και έφτασε ως την υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ, ο Γιάρον Σάνι προχώρησε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα σε ένα φιλόδοξο φιλμικό σχέδιο, συνεχίζοντας να κρατά κάτω από το κινηματογραφικό μικροσκόπιό του την κοινωνική πραγματικότητα του Τελ Αβίβ. Το «Love Trilogy» συγκροτείται από μια τριάδα ταινιών οι οποίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα και έκαναν πρεμιέρα με διαφορά λίγων μηνών, ξεκινώντας από το τμήμα των «Οριζόντων» του Φεστιβάλ Βενετίας 2018. Το «Stripped» επικεντρώνεται στην ερωτική ιστορία ενός μουσικού και της γοητευτικής, μα ψυχολογικά ασταθούς γειτόνισσάς του, ενώ τα «Chained» και «Reborn» τα οποία ακολουθούν εστιάζουν στο ζευγάρι του Ράσι και της Αβιγκέιλ που είχαμε συναντήσει και στην πρώτη ταινία.

 

Τα τρία φιλμ επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά διατηρούν τη δραματική αυτονομία τους, με τον «Εγκλωβισμένο» («Chained») να έχει προβληθεί δεύτερος στη σειρά, αν και είναι αυτός που ολοκληρώνει την τριλογία και την περιπετειώδη σχέση της Αβιγκέιλ με τον Ράσι. Έναν βετεράνο αστυνομικό ο οποίος μαθαίνει πως το έμβρυο το οποίο κυοφορεί η πρώτη είναι νεκρό, τη στιγμή που μια καταγγελία εναντίον του παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Μετά από σωματική έρευνα σε μια ομάδα νεαρών, τους οποίους υποπτεύθηκε για διακίνηση ναρκωτικών, θα βρεθεί κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση. Προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ η οικογενειακή ένταση χτυπάει κόκκινο, καθώς η έφηβη κόρη της γυναίκας του από τον προηγούμενο γάμο της αντιδρά στις νουθεσίες του και επαναστατεί με δυναμικό τρόπο.

 

Τα «Σταυροδρόμια Ζωής» ξεχώρισαν για τον πύρινο κοινωνικό ρεαλισμό τους, ο οποίος ξεχειλίζει από τα πλάνα του Γιάρον Σάνι. Εδώ μάλιστα αυτός κάνει ένα ακόμα βήμα προς τη ντοκιμαντερίστικη αλήθεια όσων σκηνοθετεί, επιλέγοντας ερασιτέχνες ηθοποιούς (ο πρωταγωνιστής Εράν Ναΐμ είναι πρώην αστυνομικός), γύρισμα με δυο κάμερες ταυτόχρονα, νευρικό μοντάζ και αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους – το «Love Trilogy» πήγε στο μοντάζ με 350 ώρες κινηματογραφημένο υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μελόδραμα  με ψυχολογική ένταση, περίπλοκα διλήμματα και ηθικά αδιέξοδα, τα οποία ο Σάνι συνδέει έμμεσα πλην σαφώς με τη σύγχρονη ισραηλινή καθημερινότητα.

Πατριαρχία, μιλιταρισμός, κίτρινος Τύπος και θρησκευτική παράδοση ορίζουν μια ταραγμένη, στρεβλή κοινωνική συνθήκη, όπου ο εγκλωβισμός των ερωτικών (αλλά και οικογενειακών ή διαπροσωπικών) σχέσεων γίνεται υπαρξιακός βραχνάς και αφόρητο αδιέξοδο. Χωρίς να πρωτοτυπεί, η τριλογία του Σάνι φέρνει σε πρώτο πλάνο τα στερεότυπα που παγιδεύουν όλους τους εν συγχύσει αθώους, κατανοώντας πλήρως το μερίδιο ευθύνης του καθενός στο αναπόδραστο «έγκλημα».
                                                                                                              Χρήστος Μήτσης

Ο Ράσι είναι αστυνομικός τα τελευταία 15 χρόνια, ένας προστάτης των πολιτών και του νόμου που έχει πάντα τον έλεγχο. Παρά τη διαρκή του έκθεση σε κάθε είδους βία, η βαθύτερή του επιθυμία είναι να αποκτήσει παιδί με τη σύζυγό του. Όλα όμως ανατρέπονται όταν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση εξαιτίας της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου και τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Δέκα χρόνια μετά τη διεθνή επιτυχία του Ajami, ο Ισραηλινός Γιαρόν Σανί ταλαιπωρήθηκε αρκετά για να βρει την αφορμή να επικοινωνήσει πάλι με το κοινό και το έκανε μέσω μιας ριψοκίνδυνης, για τη χρηματοδότηση και τη μετέπειτα επιτυχία της, σύλληψης. Δημιούργησε μια θεματική τριλογία με ιστορίες που συνδέονται ως μέρη ενός κεντρικού προβληματισμού, όμως στέκονται παράλληλα και ως ανεξάρτητα φιλμ, για όποιον παρακολουθήσει κάποιο με τυχαία σειρά. 

Ο Εγκλωβισμένος εκτιμήθηκε περισσότερο από τα τρία, παρουσιάζοντας το πώς ένας αστυνομικός αρχίζει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από νεαρό που χρησιμοποιεί την ισχύ του πατέρα του, έχοντας ταυτόχρονα να διαχειριστεί και μια σοβαρή οικογενειακή κρίση.

Με κυριότερη αρετή την αφοπλιστική αμεσότητα που προκύπτει μέσα από τη νατουραλιστική καταγραφή και την ερμηνεία του πρωταγωνιστή, ενός ερασιτέχνη, πρώην αστυνομικού, τον οποίο η ζωή είχε βάλει στο πετσί του ρόλου, η ταινία αναμειγνύει εύστοχα το δράμα με το σασπένς, εξερευνώντας τη διαρκή ταλάντωση του ήρωα ανάμεσα στην τρυφερότητα και την τοξική αρρενωπότητα και τον εκτροχιασμό που προκύπτει, όταν καταρρέει η εξισορροπητική δύναμη, δηλαδή η σταθερότητα σε σπίτι και δουλειά.                                          Γιάννης Βασιλείου

Yaron Shani
Γεννήθηκε το 1973 στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ.  Είναι Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Μοντέρ. Φιλμογραφία:  2019 Love Trilogy: Reborn, 2019 Εγκλωβισμένος, 2018 Love Trilogy: Stripped, 2013 Ισόβια δεσμά (Documentary), 2009 Σταυροδρόμια της ζωής, 2003 Disphoria (Short).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture