Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Βαγγέλης Παπαδάκης στο thebest.gr: «Δεχόμαστε πια τα πάντα λες και εξοικειωθήκαμε με αυτά»

Φωτογραφία Χριστίνα Δενδρινού

Φωτογραφία Χριστίνα Δενδρινού

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης τον οποίο γνωρίσαμε τηλεοπτικά μέσα από τη σειρά «Ήλιος», μιλά στο thebest.gr

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαγγέλης Παπαδάκης, τον οποίο γνωρίσαμε τηλεοπτικά μέσα από τη σειρά «Ήλιος»,  το τελευταίο διάστημα βρίσκεται διαρκώς στην Πάτρα για τη θεατρική παράσταση «Το παιχνίδι του δολοφόνου», την οποία υπογράφει σκηνοθετικά. Μιλά στο thebest.gr για το θέατρο, για τη μικρή οθόνη, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του σήμερα,  αλλά και για την ερωτική στιγμή που ένιωσε «στιγμιαία αθάνατος».

 

Μιλήστε μας για το έργο «Το παιχνίδι του δολοφόνου» και την σκηνοθετική σας προσέγγιση. Τι θα δούμε επί σκηνής;

«Θα δείτε  ένα έργο μυστηρίου με δυναμική πλοκή, ανατροπές, σασπένς, ατμόσφαιρα, απαιτητικές ερμηνείες. “Το παιχνίδι του δολοφόνου” των Ρέππα Παπαθανασίου πέρα του ότι είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με φοβερή αίσθηση του χιούμορ αγγίζει βαθιά κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά θέματα. Διαδραματίζεται σε μια εποχή μετά τον εμφύλιο πόλεμο πάνω στα συντρίμμια του οποίου χτίστηκαν παλάτια. Διαφθορά και πλούτος και απουσία αγάπης. Μια   “τραυματισμένη” κοινωνία όπου μέσα από την διαδικασία αποκάλυψης του δολοφόνου του μεγιστάνα Παύλου Μαυρίδη, αποκαλύπτονται τελικά “αλήθειες” που μας κάνουν όλους να μοιάζουμε με δολοφόνους. Κανείς δεν γλιτώνει από αυτή την αναμέτρηση. Είναι όλοι οι χαρακτήρες “παγιδευμένοι” πίσω από τα δικά τους άλλοθι. Ποιος όμως είναι ο πραγματικός δολοφόνος;»

 

Έχετε καλλιτεχνικούς δεσμούς με την Πάτρα. Ποιες εντυπώσεις έχετε αποκομίσει από την πόλη;

«Έχω επισκεφθεί “καλλιτεχνικά” την Πάτρα  και προηγούμενες φορές. Αποτελεί πόλο έλξης για μένα τόσο η ίδια η πόλη, όσο και το ενθουσιώδες θεατρόφιλο κοινό της. Αγαπάνε το θέατρο, το σέβονται. Έχουν ακόμα μια αφέλεια, με την θετική έννοια, στην προσέγγιση του. Αναζητούν την μαγεία κι όχι την καλλιτεχνική μαγκιά. Η πόλη αυτή με εμπνέει, μου δημιουργεί αίσθηση χαράς και έχω νιώσει να με “αγκαλιάζει” ειλικρινά. Βέβαια μετά από την πρόταση που δέχτηκα από τον Ευάγγελο Μιχάλη και μετά από αυτό το διάστημα προβών με τα μέλη του θιάσου και την συνεργασία μου με την Μέ.Θι.Αν Art και τους Υποκριτές νιώθω να έχω μυηθεί απόλυτα στον Πατρινό τρόπο ζωής. Έχω περάσει πολύ ωραία με την παρέα αυτή».

H Πάτρα χαρακτηρίζεται για την αγάπη της για το θέατρο και έχει μάλιστα και αρκετά ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα. Ποια είναι η γνώμη σας για το ερασιτεχνικό θέατρο;

«Δεν το διαχωρίζω. Στο μυαλό μου οι επαγγελματίες και οι “ερασιτέχνες” είναι εραστές της τέχνης. Αν υπάρχει διαφορά, αυτή έγκειται στο ότι οι επαγγελματίες είναι εραστές επί πληρωμής ενώ οι ερασιτέχνες καταθέτουν την ψυχή τους».

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με την Τέχνη; Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτης, performer. Αγαπάτε κάποιο κομμάτι σας πιο πολύ ανάμεσα σε αυτά;

«Η ανάγκη μου επικοινωνίας με τον κόσμο με κάνει κάθε φορά να επιλέγω διαφορετικό μέσο να συνδιαλλαγώ μαζί του. Ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι πιο ολοκληρωτικός, ενώ αυτός του ηθοποιού έχει ατομική, προσωπική έκφραση επί σκηνής. Φέρει κάτι πιο λυτρωτικό και άμεσο σε σχέση με το κοινό. Ως performer, αυτό που με μαγεύει είναι η απόλυτη ελευθερία να συλλαμβάνεις, να δημιουργεί, να ερμηνεύεις, να στήνεις ένα δικό σου έργο τέχνης από το μηδέν».

Πώς είναι να είσαι καλλιτέχνης αυτή την περίοδο που σε όλα τα άλλα προβλήματα, προστέθηκε και αυτό της πανδημίας, με τις αναστολές των θεαμάτων και τον σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο που είχε αυτό το μέτρο;

 

«Ο οικονομικός παράγοντας ήταν πάντα πρόβλημα στο θέατρο. Δεν μπορείς να ζήσεις μόνο από αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια, οπότε η πανδημία δεν προκάλεσε τόσο σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο όσο υπαρξιακό. Τί είμαστε χωρίς τέχνη; Πώς συνεχίζουμε χωρίς θέατρο; Τί θέατρο έχουμε ανάγκη να παράξουμε; Ποιο είναι το κοινό  μας; Τέτοια ερωτήματα τέθηκαν που ακόμα δεν ξέρω που θα μας οδηγήσουν καλλιτεχνικά. Ίδωμεν».

 

Συμμετείχατε στην τηλεοπτική σειρά « Ήλιος».  Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Θα θέλατε να υπάρχει πιο πολύ η τηλεόραση στην επαγγελματική σας ζωή τώρα που η μυθοπλασία έχει επιστρέψει ξανά δυναμικά στην μικρή οθόνη;

 

«Ο Ήλιος ήταν μια εμπειρία πολύ χρήσιμη και την οποία δεν είχα ξαναζήσει. Όλα λειτουργούσαν  στο «κόκκινο». Έπρεπε σε ελάχιστο χρόνο να αποδώσεις στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Ένα καλό που έφερε λοιπόν η πανδημία στον χώρο μας είναι ότι έγιναν πια πολύ αξιόλογες σειρές ελληνικής παραγωγής, όπου απασχολήθηκαν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί και συντελεστές με πολύ άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Και φυσικά θα ήθελα πολύ να είμαι μέρος μιας τέτοιας ποιοτικής τηλεοπτικής δουλειάς».

 

Τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει περισσότερο στον καιρό που ζούμε;

 «Η αβεβαιότητα. Η βία γύρω μου. Η κυνικότητα απέναντι σε μια κρίσιμη κατάσταση που μοιάζει να μην μας διαπερνά πια. Δεχόμαστε πια τα πάντα λες και εξοικειωθήκαμε με αυτά. Με ενοχλεί που ζω σε μια χώρα που καθημερινά νιώθω ότι υποτιμούν την νοημοσύνη μου απροκάλυπτα. Κι άλλα πολλά…. Αλλά σίγουρα έχω και πολλά για να χαίρομαι αυτή την  περίοδο, όπως είναι αυτή η παράσταση και η συνάντηση μου με όλους του υπέροχους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές της».

 

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις;

 «Ωχ… πολύ λίγες οι τρεις λέξεις ή πάρα πολλές ταυτόχρονα. Δεν ξέρω. Αλήθεια».

 

Η πιο όμορφη ανάμνησή σας;

 

«Όταν συνειδητοποίησα ότι ο έρωτας νικάει τον θάνατο αφού τον εμπεριέχει. Ήταν μια ερωτική στιγμή που ένιωσα στιγμιαία αθάνατος».

 

Mέχρι πού φτάνουν τα επαγγελματικά σας όνειρα- στόχοι; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλετε να υλοποιήσετε;

 

«Ζω πια στο απόλυτο “τώρα”. Δεν ξέρω καν αν αύριο θα μπορώ να ονειρεύομαι.  Τώρα όμως μπορώ και αυτό είναι χλιδή».

 

Info

 Έναρξη παραστάσεων Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 21.30 στο θέατρο "Αγορά"

Κηφισιά 1959. Μέσα στην έπαυλη του, ο εφοπλιστής Παύλος Μαυρίδης βρίσκεται νεκρός. Εφτά πρόσωπα ... Εφτά ύποπτοι ... Εφτά πιθανοί δολοφόνοι, αθώοι και ένοχοι, με προσωπικά κίνητρα, ατράνταχτα άλλοθι, ανατροπές και ένα θανάσιμο μυστικό που καλείται να λύσει ο αστυνόμος Στεφανίδης.

Σε ένα σπίτι  όπου  κυριαρχεί ο πλούτος, καραδοκεί η ανθρώπινη απληστία και το άδικο και τότε δεν αργεί να εμφανιστεί η διαφθορά, ο φθόνος, η επιθυμία για εκδίκηση!

 Παραστάσεις: Παρασκευή 21:30 & Σάββατο 21:30 / Κυριακή 20:00 από 18/03/2022

Παραγωγή: Hypocrites art & act - Μέ.θι.Αν. αrt productions

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 10,00 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

α. Ηλεκτρονικά:

·         www.viva.gr 

β. Τηλεφωνικά:

·         Στο 2610 872007 & 6906 558899

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture