Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2022 του Δήμου Πατρέων στην ειδική συνεδρίαση του Δημ. συμβουλίου

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2022 το...

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας στην εισήγηση του ανέφερε πως "συνεχίζουν να φορτώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες δίχως τους αναγκαίους πόρους"

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στις δύο Ειδικές συνεδριάσεις την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό έτους 2022 του Δήμου Πατρέων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου που περιλαμβάνει τους Προϋπολογισμούς και τους πίνακες Στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Πατρέων και των Νομικών του Προσώπων, έτους 2022.

Στη πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, στη εισήγησή του για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022, ανέφερε τα ακόλουθα:

Η εισήγηση μας για τον προϋπολογισμό του 2022 διαμορφώθηκε μετά από συζήτηση τόσο στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης , όσο και με επαγγελματικούς φορείς της πόλης μας και τα Διαμερίσματα τηρουμένων φυσικά των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε συζητήσει και ψηφίσει τις δύο βασικές συνιστώσες του προϋπολογισμού που είναι τα δημοτικά τέλη/ δημοτικοί φόροι και το τεχνικό πρόγραμμα.

Αναφέραμε την πολιτική που ακολουθούμε σε επίπεδο μέτρων οικονομικής στήριξης του Πατραϊκού λαού και των επαγγελματιών του Δήμου μας μέσα από μειώσεις και απαλλαγές τελών με έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ιδιαίτερα μέσα στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και με έργα και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων για το λαό χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του τεχνικού προγράμματος, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα στις γειτονιές και όχι έργα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αναφέραμε τους θεσμοθετημένους πόρους  -που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο- για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης  οι οποίοι ανέρχονται περίπου στα 6 δις.

Είναι πηγές από τη φορολογία εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ που ως λαός πληρώνουμε και ποσοστό αυτών είναι για τη λειτουργία των  Δήμων.

Όμως οι Δήμοι το 2021 από τα περίπου  6 δις που έπρεπε να πάρουν για τη λειτουργία τους πήραν μόνο 1 δις 914 εκατ. ευρώ. Ίδια κατάσταση και στα προηγούμενα μνημονιακά  χρόνια.

Παρακράτηση χρηματοδότησης δηλαδή πάνω από 65%, ενώ για το 2022 από τον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε , παρακρατούν ακόμα περισσότερο από τους Δήμους 134 εκατ. ευρώ.

Αυτό για το Δήμο μας σημαίνει  65 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από τα μνημόνια και έπειτα μέχρι σήμερα και 455 εκατ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια είναι τα παρακρατηθέντα από την κάθε κυβέρνηση  από το Δήμο Πατρέων.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Συνεχίζουν να φορτώνουν την Τοπική Διοίκηση με αρμοδιότητες, χωρίς φυσικά τους αναγκαίους πόρους. Αυτή τη στιγμή, είναι ουσιαστικά στην ευθύνη των Δήμων μία σειρά κρίσιμοι τομείς, όπως είναι τα έργα θωράκισης της ζωής και της περιουσίας του λαού, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα των σχολείων, η Βοήθεια στο Σπίτι και γενικά η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, η λειτουργία των αθλητικών και των πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, καθώς και μία ακόμα σειρά τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η ναυαγοσωστική κάλυψη, η φροντίδα των αδέσποτων ζώων κτλ.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απορροφούμε τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Να είναι οι Δήμοι αρωγοί μιας βαθιά αντιδραστικής πολιτικής, που μεταφέρει στην ατομική ή οικογενειακή ευθύνη, την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών, διαφοροποιημένες και ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη πολιτική είτε εκφράζεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, θέλει τους Δήμους αποψιλωμένους  από οικονομικούς πόρους και από προσωπικό, προκειμένου τα «φιλέτα» των Υπηρεσιών τους να ιδιωτικοποιηθούν σε επιχειρηματικούς  ομίλους. 

Αυτός είναι ο λόγος που παρακρατούν τα  κονδύλια αυτά στα πλαίσια των πολιτικών της Ε.Ε., ενώ με εγκυκλίους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων κάθε χρόνο, η κάθε κυβέρνηση δίνει   οδηγίες αύξησης των δημοτικών τελών για να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, γιατί από το κράτος ούτε ευρώ από αυτά που δικαιούνται οι Δήμοι.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων βρίσκεται η Δημοτική μας Αρχή με πολιτικές και διεκδικήσεις για τον Πατραϊκό λαό που εκπροσωπούμε.

Βαδίζοντας ενάντια στην κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη της μέρα, πάλεψε και παλεύει για να ανακουφίσει το λαό της πόλης, για να σηκώσει από πάνω του όσο περισσότερο βάρος μπορεί, πορεύτηκε σταθερά ως εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση. Αντίστοιχα, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, βρεθήκαμε στο πλευρό των συμπολιτών μας, πήραμε μέτρα ανακούφισής τους, ταυτόχρονα με τη δυναμική διεκδίκηση από την Κυβέρνηση και το κράτος.

Δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, για να μην εξαθλιωθεί, ώστε να είναι σε θέση και να διεκδικήσει. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος της Πάτρας έχει να επιδείξει πρωτοφανές για όλη την Ελλάδα έργο στήριξης των πολιτών.

Δεν εφαρμόσαμε την κυβερνητική πολιτική, που προβλέπει για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος, να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Παλέψαμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών μας και ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε μία σειρά μέτρα στήριξης.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης που έχουμε πάρει, είναι η κατάργηση των τροφείων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000€, η πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία, γιατί όσες προέβλεπε η Κυβέρνηση δεν επαρκούσαν σε καμία περίπτωση, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Η κατάργηση των παρκόμετρων και η δωρεάν ουσιαστικά λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης  στάθμευσης, η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από και προς το κέντρο. Επίσης, δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (το οποίο παραλάβαμε εγκαταλειμμένο και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες), του Λαδόπουλου, στο κλειστό γήπεδο της Αγίας Αλεξιώτισσας, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός πως οι Κυβερνήσεις και το Υπουργείο Αθλητισμού δε δίνουν ούτε μια «δεκάρα» για τη λειτουργία τους.

Είναι γνωστό επίσης το έργο της ανακαίνισης με ίδιους πόρους και δυνάμεις των σχολικών μας συγκροτημάτων για τα παιδιά των σχολικών ηλικιών αλλά και οι δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούμε από το 2015

Επιπλέον, η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού, δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους και μάλιστα πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων και συναυλιών από τον Πολιτιστικό Οργανισμό

Στηρίξαμε τον Κοινωνικό μας Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού, πράγμα φυσικά για το οποίο δε χαιρόμαστε, αφού θεωρούμε όνειδος στον 21ο αιώνα, με τις δυνατότητες της κοινωνίας να έχουν εκτοξευθεί, να πρέπει να μοιράζουμε τρόφιμα και οι Δήμοι να καλούνται να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια.

Οι Οργανισμοί του Δήμου μας γνωρίζετε, ότι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και είναι ο Δήμος αυτός που χρηματοδοτεί κ φέτος τους χρηματοδοτούμε με 8.990.000 € 

Γνωρίζετε τις πρωτόγνωρες μειώσεις και απαλλαγές που έχουμε κάνει στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και τις νέες μειώσεις που κάναμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ για τα τέλη μέσα στις γνωστές συνθήκες της υποχρηματοδότησης.

Μια υποχρηματοδότηση σε τέτοιο βαθμό που δεν φτάνουν όσα μας δίνει το κράτος ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού, αρκεί να δει κανείς ότι από το κράτος πήραμε το 2021 ως ΚΑΠ 25.808.094€  κ η μισθοδοσία του προσωπικού έφτασε στα 32.095.667€

Όχι μόνο τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου δηλαδή δεν καλύπτει το κράτος , αλλά ούτε και την μισθοδοσία των εργαζομένων δεν πληρώνει όλη

Όλα αυτά δε μέσα σε αποπληρωμές δανείων που κάνουμε διότι παραλάβαμε δάνεια την 1η Σεπτέμβη του 2014 , τα οποία από 22 εκατ. € που ήταν τα έχουμε φτάσει τώρα στα 8.054.431€.

Επί πλέον οι Δήμοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως επιχειρήσεις αφού υπόκεινται για την ακίνητη περιουσία τους σε φορολογία εισοδήματος κ ΕΝΦΙΑ από το 2013, ζήτημα που έχει αφαιρέσει από το Δήμο μας 5,5 εκατ ευρώ περίπου μέχρι σήμερα.

Σημαντικές μειώσεις έχουμε όμως στα έσοδα του Δήμου όχι μόνο από τη μη χρηματοδότηση από το κράτος αλλά και από τα ίδια έσοδα όπως αναφέραμε και στη συζήτηση για τα τέλη λόγω των μειώσεων και απαλλαγών που έχουμε κάνει αλλά και από τα μέτρα που λάβαμε για τον Πατραϊκό λαό μέσα στην πανδημία που ξεπερνούν τα 5,8 εκατ. € το 2021 σε σύγκριση με το 2020 , ενώ το 2022 έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά μεγαλύτερες δαπάνες από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και την ακρίβεια στα υλικά που προμηθευόμαστε, αλλά και για τις δαπάνες της διαχείρισης των απορριμμάτων στο 2022 όπως αναλύθηκαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα παραπάνω περιληπτικά δίνουν μια γενική εικόνα του έργου που εκτελεί η Δημοτική Αρχή μέσα σε εχθρικό περιβάλλον , ένα έργο στο οποίο η συμβολή των εργαζομένων του Δήμου είναι ιδιαίτερα σημαντική παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τις σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους από το 2009    

Ως Δημοτική Αρχή θα προχωρήσουμε και στο 2022 με πείσμα να διαφυλάσσουμε όσα έχουμε καταφέρει αλλά και διευρύνοντας  τα με τους στόχους και τους αγώνες μας για το λαό που εκπροσωπούμε, όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα του αλλά κ σε επίπεδο έργων υποδομής όπως πολιτικής προστασίας για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση που όλες οι κυβερνήσεις τον έχουν αφήσει έρμαιο στα φυσικά φαινόμενα αφού εκεί κερδοφορεί λιγότερο το κεφάλαιο που εκπροσωπούν.

Γνωρίζουμε ότι ο Πατραϊκός λαός δικαιούται πολύ περισσότερα, όπως και όλος ο Ελληνικός λαός.

Γιατί αφού πλήρωσε την προηγούμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση με απολύσεις, ανεργία, δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροληστεία αφού πλήρωσε και  πληρώνει τις επιπτώσεις από την πανδημία, που έβαλαν την υγεία του στο ζύγι "κόστους - οφέλους", τώρα η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, οι νόμοι που θωρακίζουν παραπέρα την εκμετάλλευση και την κερδοφορία του κεφαλαίου έρχονται να προσθέσουν καινούργια βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Γι’ αυτό  αγωνιζόμαστε για έναν άλλο δρόμο που στο επίκεντρό του θα είναι ο άνθρωπος  και οι ανάγκες του  και όχι ο πλούτος και τα κέρδη των λίγων, αλλά και επίσης να κερδίζουμε μάχες με διεκδικήσεις σε όσα μας στερούν. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με πείσμα για τα κονδύλια που παρακρατούνται από την κάθε κυβέρνηση  αλλά και όσα  απαιτούνται, διότι είναι υποχρέωση του κράτους  η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, με θέσεις μας ενάντια στις συμπληγάδες της ανταποδοτικότητας που θέλει την κρίσιμη εξάρτηση των Υπηρεσιών από την εισπραξιμότητα από το λαό, αλλά και για προσλήψεις εργαζομένων σε τακτικές θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Διεκδικούμε:

•             Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.

•             Την κατάργηση των ανταποδοτικών  και κάθε είδους ανταποδοτικής φορολογίας διότι είναι πολλαπλή φορολόγηση του λαού, χωρίς επενδυτικό τοπίο  για επιχειρηματικούς ομίλους  

•             Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

•             Να αποδίδεται κατ’ έτος  το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση, με επαναφορά στην πράξη της κείμενης νομοθεσίας.

•             Κατάργηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα.

•             Κατάργηση του προστίμου /τέλους ταφής των απορριμμάτων.

•             Ο Δημοτικός Φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ.

•             Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι σήμερα.

•             Έργα υποδομής για το λαό όπως αντιπλημμυρικής κ αντισεισμικής θωράκισης αλλά και αντιπυρικής προστασίας

•             Προσλήψεις Προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Νοσοκομεία με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και απαιτούμενο προσωπικό, στις Μονάδες Υγείας και σε κάθε Δημόσια Υπηρεσία με παράλληλη κατάργηση της κάθε πράξης  Υπουργικού Συμβουλίου κατ’ έτος για αναστολή-ουσιαστικά απαγόρευση- των προσλήψεων.

Με αυτές τις θέσεις και με την δυναμική του λαϊκού κινήματος προχωρούμε και στο 2022 ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές που εκπορεύονται από την κάθε Κυβέρνηση  σε βάρος του Πατραϊκού λαού που εκπροσωπούμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις