Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η μάχη για το Κίεβο -Οι Ρώσοι σφυροκοπούν και τη Μαριούπολη, οι Ουκρανοί αντιστέκονται- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η μάχη για το Κίεβο -Οι Ρώσοι σφυροκοπού...

Δύσκολη νύχτα

Νέες δηλώσεις του Βλάντιμιν Πούτιν το απόγευμα της Παρασκευής, δείχνουν πως ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει. Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Και αφού ο Ζελένσκι έκανε το πρώτο βήμα και ο Πούτιν απάντησε μέσω… Κίνας ότι δέχεται. Ωστόσο οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν να ανατρέπουν τα γεγονότα.

«Δεν περιμένω συμφωνία με μία συμμορία ναρκομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν ομήρους όλο τον ουκρανικό λαό» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας ουσιαστικά πως... κλείνει την πόρτα στον διάλογο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι!

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στον λαό της Ουκρανίας, λέγοντας συγκεκριμένα: «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας»!

 

Νωρίτερα

* Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ότι είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο με την Ουκρανία.Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Πούτιν μίλησε με τον Κινέζο πρόεδρο τηλεφωνικά σήμερα Παρασκευή. Σύμφωνα με το CCTV, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Σινπίνγκ: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό αγνοούν τις λογικές εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία και επανειλημμένα έκαναν πίσω στις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να επεκτείνονται στρατιωτικά προς ανατολάς. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξάγει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία".

* Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτούν, λέει το Sputnik. «Θέλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε το θάνατο των ανθρώπων», λέει ο Ουκρανός πρόεδρο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ,

* Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις!

*«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», σημείωσε. 

Η Ουκρανία «είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία»

* Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν "εχθροπραξίες".

"Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω", προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μάχες μαίνονταν στο προάστιο αυτό του Κιέβου, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επισημάνει στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

"Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!", έγραφε το μήνυμα.

* Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκιβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το Χάρκιβ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. (Χάρκοβ είναι η ρωσική της ονομασία).

* Όλο και πιο "μέσα" στο Κίεβο είναι οι ρωσικές δυνάμεις όπως αναφέρεται από τις τελευταίες πληροφορίες.Το Associated Press μεταδίδει ότι υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά σε κυβερνητικά κτίρια το κέντρο του Κιέβου!Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει το Κίεβο και να σκοτώσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Η ουκρανική πλευρά έχει αναφέρει ότι Ρώσοι κατάσκοποι και σαμποτέρ ήταν 4 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο!Σύμφωνα με το Sky News, βίντεο στα social media δείχνουν ρωσικά τανκς να κινούνται στο προάστιο Όμπολον, σχεδόν 9 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Κιέβου!

* Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των μεταφορών, χωρίς να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της από το σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών Swift.

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση προς τις δυτικές χώρες να λάβουν αυτό το μέτρο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χρηματοπιστωτικό «ατομικό όπλο», το οποίο ωστόσο δύναται να βλάψει ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες.

Ουκρανία: Συναγερμός για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

 

* Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

Η Ρωσία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση, τη Δευτέρα, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

*Μάχες μαίνονται σήμερα το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

*Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

*Η φρίκη του πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη από το ξημέρωμα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου. Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία, οι δυνάμεις της Μόσχας βρίσκονται έξω από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευθεί τους όρους παράδοσης στη Ρωσία, όπως αυτοί τέθηκαν χθες, από το Κρεμλίνο, ενώ σε δραματικούς τόνους υποστήριξε πως οι Δυτικοί άφησαν την Ουκρανία να πολεμάει μόνη της.

Ουκρανία: Βίντεο γροθιά με παιδάκι που κλαίει: «Δεν θέλω να πεθάνω»

*Η επέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, με το Κίεβο να κάνει λόγο για 137 νεκρούς από τα ρωσικά πλήγματα.

Η Ουκρανία επίσης κάνει λόγο για 800 απώλειες ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για νεκρούς. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Όλα αυτά ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται διαρκώς στο Κίεβο, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δραματική και τη Ρωσία να επελαύνει με στόχο να κατακτήσει, ίσως και μέσα στην ημέρα, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας! 

Τα όσα γίνονται στην Ουκρανία έχουν «παγώσει» όλο τον πλανήτη, με τη Ρωσία να χτυπά ανελέητα και τις αναφορές για νεκρούς να έρχονται η μία μετά την άλλη.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που έχει ανέβει στο twitter, από ένα φυλάκιο σε ένα νησάκι απέναντι από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Το νησάκι προσέγγισε Ρωσικό πολεμικό πλοίο πάνοπλο, και ζήτησε από τους στρατιώτες να παραδοθούν, αλλιώς θα χτυπηθούν.

Οι στρατιώτες απάντησαν στο πλοίο με ένα «άντε γ@@@τε», και η συνέχεια ήταν τραγική. Το ρωσικό πλοίο τους «γάζωσε» και οι 13 στρατιώτες του φυλακίου σκοτώθηκαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις