Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εισβολή στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη ημέρα- Έπεσε ρωσικό μεταγωγικό

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων

Νωρίτερα

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης με το Κίεβο σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Αυτοί είναι όροι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επέτρεπαν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και απονατοποίησης της Ουκρανίας και θα εξαλείψουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της «κόκκινης γραμμής». Αυτό είναι ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι άρνηση ανάπτυξης όπλων», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο γραμματέας Τύπου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μόνο «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

 «Η επιχείρηση έχει τους στόχους της – πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», συνέχισε ο Πεσκόφ, προτείνοντας ότι, εάν το Κίεβο συμφωνούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ακυρωθεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο Πούτιν υποκίνησε μια «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, με υποτιθέμενο στόχο να «διασφαλίσει την ειρήνη» στις αποσχισθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην περιοχή του Ντονμπάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, η επιχείρηση έγινε μια επίθεση πλήρους κλίμακας, με ουκρανικά αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, να έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικές επιδρομές σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να ακρωτηριάσει οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική απάντηση.

Νεότερο:  Με εναέριες και επίγειες δυνάμεις πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις το Κίεβο, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε πολλές περιοχές στην ουκρανική επικράτεια με στόχο την κατάληψη βασικών δομών της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το βράδυ η μισή ουκρανική επικράτεια θα έχει καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ουκρανική πρωτεύουσα αρχίζει να αδειάζει, καθώς οι πολίτες σπεύδουν από το πρωί να προμηθευτούν με λεφτά από τα ATM των τραπεζών και με τα απαραίτητα αγαθά από τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα, αναζητώντας περιοχές σε ασφαλή -ει δυνατόν- απόσταση από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, στην Ουκρανία επιβλήθηκαν ήδη Capital Controls, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα ανάληψης ενός ποσού λίγο πάνω από τα 200 ευρώ.

 

Ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 εθεάθησαν να πετούν πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο Αντόνοβ, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Όλα δείχνουν ότι στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να καταλάβει το Κίεβο και τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξει την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο των πυρηνικών μονάδων του Τσερνομπίλ, προφανώς για να ελέγξει την ενέργεια και τις βασικές υποδομές στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

ΝΕΟΤΕΡΟ: Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από τρεις πλευρές -βορρά, νότο και ανατολή- ενώ τις τελευταίες ώρες δυνάμεις της Μόσχας επιχειρούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) που βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέρος της οποίας έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ ηχούν σειρήνες πολέμου.

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλης έκτασης στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις πρώτες αναφορές για θύματα να επιβεβαιώνονται τόσο από την ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ουκρανικής προεδρίας, περισσότεροι από 40 ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

Την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας είχε προαναγγείλει, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έσπευσε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, ενώ σε νεότερο διάγγελμα δήλωσε ότι κάθε Ουκρανός πολίτης μπορεί να φέρει όπλο που θα του χορηγήσει η προεδρία.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλουν μαζικό βομβαρδισμό των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων και διαβεβαιώνουν ότι ανθίστανται σθεναρά. 

Επίθεση προς το Κίεβο
Τις τελευταίες ώρες, η μεγάλη επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις στοχεύσεις της Ρωσίας. Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια αναφορικά με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει o δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ.

 ΝΕΟΤΕΡΟ: Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

 

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Διακόψαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, 

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια, αφού ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς πολλοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν έχει δεχθεί επίθεση, όμως αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων καθώς σήμερα το πρωί είδαν να πετούν στον ουρανό από πάνω τους πολεμικά αεροσκάφη και άκουγαν εκρήξεις, αλλά και σειρήνες.

Ακόμη και έπειτα από εβδομάδες που Ουκρανοί και Δυτικοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι επίκειται μια επίθεση της Ρωσίας, πολλοί άνθρωποι στο Κίεβο ξαφνιάστηκαν.

«Δεν το περίμενα αυτό. Μέχρι σήμερα το πρωί πίστευα ότι δεν θα συμβεί τίποτα», δήλωσε ο Νικίτα, ένας 34χρονος εργαζόμενος σε υπηρεσίες μαρκετινγκ καθώς περιμένει σε μια μεγάλη ουρά σε σούπερ μάρκετ, έχοντας ένα καρότσι γεμάτο με μπουκάλια με νερό.

«Με ξύπνησαν. Είμαι ένας υγιής ενήλικας άνδρας. Αγόρασα τρόφιμα και θα μείνω στο σπίτι με την οικογένειά μου», πρόσθεσε.

Και άλλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων είναι επίσης γεμάτα με ανθρώπους που κάνουν προμήθειες για να μείνουν στο Κίεβο, ενώ ακόμη λειτουργούν οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Άλλοι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι αποφασισμένοι να φύγουν προς τη δυτική Ουκρανία, όπου πιστεύουν ότι θα είναι πιο ασφαλείς.

Στα μέσα του πρωινού η κυκλοφορία των οχημάτων είχε μπλοκάρει στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Λβιβ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Φεύγω διότι ξεκίνησε πόλεμος, ο Πούτιν μας επιτέθηκε», δήλωσε η Οξάνα, η οποία οδηγεί ένα από τα αυτοκίνητα που έχουν κολλήσει στην κίνηση έχοντας την τρίχρονη κόρη της στο πίσω κάθισμα.

«Φοβόμαστε τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι στόχος της είναι απλώς να φύγει από το Κίεβο, μετά θα αποφασίσει πού θα πάει.

«Πείτε τους (σ. σ. στη Ρωσία): ‘Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι πολύ τρομοκρατικό’».

 

*Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -- κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία-- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

*Οπως διακρίνεται σε χάρτη του BNO οι ρωσικές δυνάμεις - υποβοηθούμενες στα βόρεια και από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει η ουκρανική συνοροφυλακή - επιτέθηκαν μέχρι στιγμής σε 30 περιοχές της Ουκρανίας.

*«Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Εικόνες από το αεροδρόμιο στο Χάρκοβο που δέχτηκε επίθεση

*Συναγερμός με τον πόλεμο στην Ουκρανία: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

*Δραματικές είναι οι ώρες στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με την Ρωσία έχει ξεκινήσει και εκρήξεις ακούγονται Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη. Βίντεο που κυκλοφορεί στο twitter δείχνει τους πολίτες φοβισμένους να βρίσκονται στα καταφύγια.

*Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

*Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας

*«Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

* Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, επιβεβαιώνει και αξιωματούχος που λέει, «Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», τόνισε ο αξιωματούχος του NATO.

*Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Κίεβο- ΒΙΝΤΕΟ

Εκρήξεις στη Μαριούπολη
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

 
Εκρήξεις στο Κίεβο
Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 05:00.

Η Ουκρανία δέχεται γενικευμένη επίθεση, καθώς πλήττονται στόχοι σε όλη τη χώρα.

Πριν λίγο ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταδικάσουν την επίθεση και να ενεργήσουν.

Αυτή την ώρα πλήττονται στρατηγικοί στόχοι σε όλη την Ουκρανία, στο Χάρκοβο σημειώνονται πολλές εκρήξεις, χτυπήματα σημειώνονται και πέριξ του Κιέβου, υπάρχουν εκρήξεις σε υδροηλεκτρικό φράγμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ρίψη αλεξιπτωτιστών στην Οδησσό.

Πούτιν: «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις