Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στα 75 του χρόνια έσβησε ο σημαντικός Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ

Στα 75 του χρόνια έσβησε ο σημαντικός Γά...

Ταινίες του όπως η "Μπέτι Μπλου" και η "Ντίβα" είχαν παιχθεί με επιτυχία και στη χώρα μας

Στα 75 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο αποκαλούμενος «στυλίστας» της οθόνης, ο σημαντικός Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Ζακ Μπενέξ - Jean-Jacques Beineix.

Από τις πιο γνωστές ταινίες του, ήταν το φιλμ «Dιva», ένα ρομαντικό θρίλερ του 1981 και η «Μπέτι Μπλου», ένα ρομαντικό δράμα του 1986 που έκανε σταρ την ηθοποιό Béatrice Dalle, ένα φιλμ που είχε αγαπηθεί και από τους Έλληνες σινεφίλ.  Ο ίδιος έλεγε: διάλεξα το δύσκολο δρόμο, ήμουν παιδί για όλες τις δουλειές για τον Ζακ Μπεκέρ και τον Ρενέ Κλεμάν, βοηθός σκηνοθέτη στον Κλοντ Μπερί και τον Κλοντ Ζιντί. Δεν ήμουν ποτέ ο τύπος του σινεφίλ που ανήκει σε κάποιο κλαμπ. Δεν προσκύνησα ποτέ στο βωμό των Cahiers du Cinéma».

Το σάιτ flix.gr έκανε λόγο για ένα «τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά» που όμως δεν εκτιμήθηκε εντός συνόρων. Κανείς από τους συμπατριώτες του δεν θα συγχωρέσει ποτέ στον Ζαν-Ζακ Μπενέξ ότι κέρδισε την αναγνώριση εκτός συνόρων για να επιστρέψει στη Γαλλία θριαμβευτής και να παραδώσει (τουλάχιστον) τρεις ταινίες που έκλεισαν μέσα τους όλο τον πανκ αναβρασμό των 80s, σε τέλειο ρεμίξ με μια «χωνεμένη» σινεφιλία που έσκασε από το πουθενά, για να χαθεί το ίδιο απότομα περίπου μια δεκαετία μετά.

Ενδιαφέρον και σχετική επιτυχία είχε και το φιλμ «Το Φεγγάρι στον Υπόνομο» του 1983 όπου είχαν παίξει η Ναστάζια Κίνσκι, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η Βικτόρια Αμπρίλ στο ξεκίνημα της καριέρα της. Ο Μπενέξ αποτέλεσε έναν κινηματογραφικό δημιουργό, εκπρόσωπο του διαβόητου «cinema du look» που το αποτελούσαν κυρίως η τριάδα των Λεός Καράξ, Λικ Μπεσόν και του ίδιου του Ζαν-Ζακ Μπενέξ.

Μετά τη «Μπέτι Μπλου» έκανε τη «Ροζαλίν και τα λιοντάρια» το 1989 με την Isabelle Pasco που επίσης είχε προβληθεί στη χώρα μας και το 1993 σκηνοθέτησε τον μεγάλο Υβ Μοντάν στο φιλμ «IP5: The Island of Pachyderms» (η ταινία αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Μοντάν). Η τελευταία του ταινία μυθοπλασίας όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στην εφημερίδα Τα Νέα, ήταν το «Mortel Transfert» το 2001 με τον Jean-Hughus Anglade ενώ από το 2013 έως το θάνατο του δεν υπέγραψε τίποτ’ άλλο.

Ο Μπενέξ πέθανε την περασμένη Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 στο Παρίσι. Παιδί ενός ασφαλιστή, ο Ζαν Ζακ Μπενέξ είδε στην παιδική και εφηβική του ηλικία όλο το σινεμά του κόσμου και το όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης και το όνομά του να φτάσει το υψηλό επίπεδο του Όρσον Γουέλς, του Γούντι Αλεν και του Τζον Χιούστον. Σπούδασε ιατρική και ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως βοηθός σκηνοθέτη. Το 1977 σκηνοθέτησε το μικρού μήκους «Le Chien de Monsieur Michel» που μάλιστα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Ακολούθησε η «Diva», το 1981, «πρώτο γαλλικό μεταμοντέρνο φιλμ», όπως το ονόμασε ο Αμερικάνος θεωρητικός Φρέντρικ Τζέιμσον. Η ταινία χαρακτηρίστηκε μια «μαγική», «εξωφρενική», «αυθεντική», «βαθιά σινεφιλική» στιγμή του ευρωπαϊκού σινεμά με επίκεντρο, με την ιστορία ενός ντελιβερά που παθαίνει εμμονή με μια τραγουδίστρια της όπερας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture