Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ανιχνεύουν την Όμικρον τα rapid tests; Τι λέει στο thebest.gr η Άννα Μαστοράκου

 Πάτρα: Ανιχνεύουν την Όμικρον τα rapid ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τα rapid tests και τα pcr είναι αξιόπιστα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον

Τεράστια είναι η  ανησυχία μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αναμένεται να αγγίζουν σήμερα τις 30.000. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το ερώτημα «ποιάνουν τα test την μετάλλαξη;» και η προφανής απορία: «πώς θα μάθω αν έχω Όμικρον;»

«Τα rapid tests και τα pcr είναι αξιόπιστα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον. Δεν έχει αλλάξει η ευαισθησία της μεθόδου και επομένως δεν υπάρχει ανησυχία πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει τρόπος ανίχνευσης της μετάλλαξης στο μοριακό τεστ, εκτός αν κάνει γονιδιωματική ανάλυση που είναι άλλη διαδικασία και διαγνωστική εξέταση. Αυτό γίνεται αυτόματα από τα νοσοκομεία όταν υπάρχει υποψία. Στέλνονται δείγματα στα Κέντρα που κάνουν αυτές τις αναλύσεις. Για να δει κάποιος αν έχει τη συγκεκριμένη η άλλη μετάλλαξη απαιτείται άλλη εξέταση» αναφέρει η κα Μαστοράκου, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας.   

Όπως εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή έχουμε επιδημία δύο μεταλλάξεων, τη Δέλτα που ακόμα επιφορτίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και την Όμικρον η οποία φαίνεται από τα πρώτα δεδομένα ότι παράγει λιγότερες νοσηλείες. Μην ξεχνάμε όμως ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητικό επίπεδο στους εμβολιασμούς. Υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ανεμβολίαστοι και οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 60. Είναι και εκείνοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, πράγματι θωρακίζεται το ανοσολογικό αποτέλεσμα και απέναντι στην Όμικρον. Πρέπει λοιπόν όλες οι ευάλωτες ομάδες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό.  Έχουμε μπει πολύ γρήγορα σε μία μεγάλη αύξηση κρουσμάτων καθημερινά και αυτό είναι ανησυχητικό. Οι πρώτες ενδείξεις δεν μιλούν για μεγάλη νοσηρότητα και θανάτους, ωστόσο θα υπάρξουν ασθενείς που θα καταλήξουν στις ΜΕΘ και ίσως κάποιοι χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το σύστημα υγείας.

Η χρήση της διπλής μάσκας ή της ΚΝ95 είναι σημαντική, όπως και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε χρήση των self tests που έχουν δοθεί δωρεάν πριν από τις οικογενειακές συναντήσεις. Πρέπει να αποφύγουμε την περιττή κινητικότητα και να μειώσουμε τις επαφές μας. Οποιαδήποτε σύμπτωμα πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό  και να μας οδηγήσει στο να κάνουμε τεστ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις