Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο της Μητρόπολης Πατρών για το 2022 - Είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική καταστροφή

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο της Μητρόπολης...

Στο εξώφυλλο του είναι ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος που μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων στις 27 Αυγούστου του 1922

Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης εκατό χρόνων το 2022, από τον ξεριζωμό και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το Ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που μόλις κυκλοφόρησε και διατίθεται στους ιερούς ναούς και στα βιβλιοπωλεία, είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτήν την τραγική επέτειο έχοντας στο εξώφυλλο του, τον Άγιο εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, ο οποίος μαζί με άλλους κληρικούς και λαικούς της περιάκουστης Σμύρνης  και των άλλων πόλεων της αλησμόνητης Ιωνίας σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Η πόλη των Πατρών όπως και όλη η Ελλάδα εδέχθη όσους πρόσφυγες διασώθηκαν και πρόλαβαν να φύγουν ή ήρθαν μετά με τις ανταλλαγές πληθυσμών, και τους περιέβαλε με την αγάπη της. Οι άνθρωποι αυτοί όπως γράφει το Ημερολόγιο της Μητροπόλεως, μετέφεραν ιερά σεβάσματα που μπόρεσαν να κρατήσουν στον αγιασμένο και ματωμένο κόρφο τους, όπως ιερά εικονίσματα από την κοσμοξακουσμένη εκκλησιά της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης ή την εικόνα της Παναγίας και τον Σταυρό ευλογίας του ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτη Σμύρνης.

Οι παλαιότεροι από τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από τα Μικρασιατικά παράλια έκλεισαν τα μάτια τους με την προσμονή του γυρισμού ενώ τα παιδιά τους υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες και παραδόσεις τους και τα εγγόνια τους εργάζονται έχοντας στην καρδιά τους τα ζώπυρα του Γένους που τους κληρονόμησαν οι ηρωικοί πρόγονοι τους, γράφει με συγκίνηση ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας πως το φετινό Ημερολόγιο αφιερώνεται στη μνήμη της Μικράς Ασίας, στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, στον Κυδωνιών Γρηγόριο, στον Μοσχονησίων Αμβρόσιο, στον Ικονίου Προκόπιο και στις εκατοντάδες των άλλων κληρικών και στις χιλιάδες των αδελφών μας, Ορθοδόξων Ελλήνων που φρικτά και μαρτυρικά ετελειώθησαν από τους απάνθρωπους, βάρβαρους και απολίτιστους Τούρκους.

Επίσης αφιερώνεται στους ήρωες που έκτισαν το ναό της Αγίας Φωτεινής των Πατρών, ο οποίος άρχισε να ανεγείρεται στα μέσα του 1932 και η πρώτη Θεία λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή των Βαΐων, 2 Απριλίου του 1934 ενώ εγκαινιάστηκε το 1937 από τον τότε Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο. Ο ναός όπως διαβάζουμε στο Ημερολόγιο, χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες σε ανάμνηση του ομώνυμου καθεδρικού ναού στην αλησμόνητη Σμύρνη. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει και σύντομο ιστορικό του ναού όπου πρώτος εφημέριος διετέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, γνωστός και ως Καραμπουρνιώτης. Επίσης υπάρχει αναφορά στην άφιξη και αποβίβαση των προσφύγων καθώς και η πληροφορία ότι οι πρόσφυγες που ήρθαν και τελικά εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα που τότε τέλη του ’22 αριθμούσε περί τους 50.000 κατοίκους, ήσαν κοντά στους 7.000 χιλιάδες. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, το Αιβαλί, την Κύζικο, την Πάνορμο, την Αττάλεια, την Τραπεζούντα, κ.α.

Ένα πολύ ωραίο ημερολόγιο γεμάτο μνήμες που αξίζει κάποιος να αποκτήσει (η τιμή του είναι μόλις 1,50 ευρώ). Να προσθέσουμε πως το κείμενο για το ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών επιμελήθηκε ο αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Τσιμιτσός.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις