Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

RETROSPECTIVE 2021

/

Η κοινωνία του 2021- Πρόσωπα και γεγονότα που μας άγγιξαν και είχαν κάτι να μας πουν

Η κοινωνία του 2021- Πρόσωπα και γεγονότ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Μια ανασκόπηση για τα κοινωνικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους

Ένα ακόμη έτος κορωνοϊού, τελειώνει με την πανδημία να έχει σαρώσει κυριολεκτικά όλο το 12μηνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιρροή όλων αυτών των γεγονότων αυτονόητα κυρίευσε και την Αχαϊα. Μέσα σε αυτή τη... λαίλαπα όμως υπήρξαν γεγονότα και πρόσωπα που για καλό ή κακό είχαν το μερίδιό τους στην προβολή και τη διασπορά ειδήσεων που άλλες φορές στεναχώρησε, άλλες μας έκανε να ευθυμήσουμε κι άλλες να αισιοδοξούμε οτι το αύριο που θα ξημερώσει προσεχώς θα είναι καλύτερο.

Ειδήσεις που μας άγγιξαν το 12μηνο που φεύγει...

Τα στέκια του... lockdown στην Πάτρα

Το 2021 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς και για την Αχαΐα, αφού αλλάξαμε χρονιά σε συνθήκες lockdown λόγω του κορωνοϊού. Το χειμερινό λουκέτο στην εστίαση ανέδειξε μερικά σημεία της Πάτρας ως τα απόλυτα trend για τη συνάντηση με φίλους έξω από τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών για καφέ, ποτό, άθληση και κουβέντα. Σκάλες Αγίου Νικολάου, η κλίμακα της Γεροκωστοπούλου, η Παντάνασσα, το νότιο πάρκο, η μαρίνα, τα Ψηλαλώνια ήταν μερικά μόνο από τα σημεία αναφοράς μέχρι και την άνοιξη που σταδιακά άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί.

Οι αρνητές της μάσκας και των εμβολίων

Οι αρνητές της χρήσης μάσκας αρχικά, της υποχρεωτικότητας των εμβολίων στη συνέχεια, ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο που και στην Πάτρα έκανε αισθητή την παρουσία του τον χρόνο που φεύγει, με συγκεντρώσεις, πορείες και … πικ νικ στο κέντρο της πόλης. Εκ των πρωταγωνιστών ο συνταξιούχος ψυχίατρος Γιώργος Ευαγγελάτος.

Ενάντια στον covid με τα ... σύρματα στο πρόσωπο

Ενάντια στον covid με τα ... σύρματα στο πρόσωπο

Μια από τις δράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων του covid, που προκάλεσε εντύπωση στην Πάτρα, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν Πατρινοί βγήκαν με …σύρματα στο κεφάλι κι έκαναν σιωπηλή πορεία στο κέντρο της πόλης.

Τριγύρω στην Πάτρα κορωνοϊός και ο Γαβαλάς χωρίς... πινακίδες

Μέσα στη ραστώνη των γιορτών για την έλευση του νέου έτους, η είδηση ότι η αστυνομία στην Πάτρα πήρε τις πινακίδες από το αυτοκίνητο του Λάκη Γαβαλά ήρθε να προκαλέσει… αναταραχή στους κοσμικούς κύκλους της πόλης και στα social media.

Η γυναίκα που την έφαγαν τα ποντίκια...

Σοκ είχε προκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο η απίστευτης αγριότητας ιστορία που ήρθε στο φως μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 40χρονης γυναίκας στην οδό Κανακάρη. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή και … φαγωμένη από ποντίκια μέσα στο σπίτι της.

Το εκκλησάκι που βυθίστηκε ...

Tο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στη μέση του φράγματος Αστερίου στην Αχαϊα και στέκει ακόμη στη μέση της τεχνητής λίμνης να θυμίζει ότι εκεί κάποτε υπήρχε ένα χωριό που «θυσιάστηκε» για να υδροδοτηθεί η Πάτρα, για το 2021 ήταν ίσως το πιο… πολυφωτογραφημένο σημείο στην Αχαϊα.

Δυο αδέλφια νεκρά μέσα στο σπίτι τους

Τον Ιούλιο, η είδηση ότι δυο αδέλφια βρέθηκαν νεκρά μέσα στο σπίτι τους στην οδό Σμύρνης συντάραξε την τοπική κοινωνία.

Η ηλικιωμένη ... survivor του Δασυλλίου

Τον Οκτώβριο οι άνδρες της ΕΜΑΚ σώζουν μια ηλικιωμένη γυναίκα που χάθηκε και πέρασε τη νύχτα στο ύπαιθρο κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και όλη η επιχείρηση εκτυλίσσεται μπροστά στην κάμερα του thebest

Ο Παλαιοκώστας δεν μένει πια εδώ!

Τον ίδιο μήνα, ο διαβόητος Νίκος Παλαιοκώστας μετά από χρόνια κράτηση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου και πολλές διακομιδές για νοσηλεία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών αποφυλακίζεται.

Ένα σπίτι, μια γάτα, 53 σκύλοι (!) και 76.000 ευρώ πρόστιμο

Το Νοέμβριο, η σύλληψη μιας γυναίκας στην Πάτρα που είχε μετατρέψει το σπίτι της σε κυνοκομείο, προκάλεσε πολλές συζητήσεις όχι μόνο ανάμεσα στους φιλόζωους της Πάτρας αλλά σε όλη την κοινωνία. Η γυναίκα είχε «έγκλειστους» στο σπίτι της 53 σκύλους και μια γάτα!

Καπνογόνα, κροτίδες μέσα στην τάξη και on air...

Τον Δεκέμβριο, η κατάσταση στο ΕΠΑΛ της Πάτρας που στεγάζεται στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, ξέφυγε από τον έλεγχο και η ένταση, τα δυναμιτάκια και οι κροτίδες έγιναν καθημερινό φαινόμενο με το σχολείο να … πρωταγωνιστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτοί που μας "άγγιξαν", η προσφορά τους και το μέλλον...

Είδαν το παιχνίδι... αλλιώς...

Οι μαθητές του Πρότυπου γενικού λυκείου Λάγγουρα της Πάτρας δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο για άτομα χωρίς όραση για να τα δωρίσουν σε οικογένειες και σε σχολεία! Το γιατί συμπεριλαμβάνονται αυτά τα παιδιά στα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει, δεν χρειάζεται επεξήγηση…

Ο "hero" των φετινών πανελλαδικών

Στο μέτωπο των πανελλήνιων εξετάσεων που ολοκληρώθηκαν  για το2021, στα τέλη Ιουνίου, δυο είναι τα πρόσωπα που ξεχώρισαν σε περιφερειακό επίπεδο κι όχι μόνο.

Ο Δημήτρης Καρακώστας από τη Ναύπακτο, λίγες μέρες πριν καθίσει στα θρανία των εξετάσεων έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό. Δεν το έβαλε κάτω, πήρε δύναμη από το σκληρό χτύπημα της μοίρας και κατάφερε να σαρώσει και να εισαχθεί στην Ιατρική Πατρών.

Μπήκε στο πανεπιστήμιο 25 χρόνια μετά την αποφοίτηση από το λύκειο!

Η Πατρινή Γιώτα Δημακοπούλου, 25 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Λύκειο έκανε το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα. Πάλεψε με τις αντιξοότητες και κατάφερε να συγκεντρώσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 18.953 μόρια που της επέτρεψαν να περάσει στην Σχολή της αρεσκείας της.

Ένας καινοτόμος... δάσκαλος

Ο Νίκος Γαλάνης είναι ο Έλληνας δάσκαλος που τιμήθηκε με το Global Teacher Award στα ομώνυμα βραβεία που δίνει κάθε χρόνο ο μεγάλος εκπαιδευτικός οργανισμός AKS Education, σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν με την προσφορά τους. Ο 34χρονος Πατρινός εκπαιδευτικός έχει βραβευτεί για την καινοτομία του να διδάσκει μέσω δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με τους μαθητές του, περνώντας σημαντικά κοινωνικά μηνύματα.

Το "αντάρτικο" του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Η λειτουργία των εκκλησιών με περιορισμούς  λόγω κορωνοϊού, στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη στην Πάτρα οδήγησε ιερείς ακόμη και στα δικαστήρια, επειδή αποφάσισαν να ανοίξουν τους ναούς και να τελούν κανονικά τα ιερατικά τους καθήκοντα. Για παράδειγμα ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Πάτρας για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ευεργεσίες, επενδύσεις και μια ζωή σαν παραμύθι

Από τα Μποζαΐτικα και το 1ο Γυμνάσιο της Πάτρας μέχρι το Fresno της Καλιφόρνια, η πολυκύμαντη, εξαιρετικά επιτυχημένη, σχεδόν κινηματογραφική  διαδρομή του Αθανάσιου Στεφανόπουλου, έχει όλα τα στοιχεία του success story ενός ανθρώπου που πορεύτηκε με μότο του «χωρίς στόχο είσαι σαν σκάφος σε τρικυμία με πανιά, χωρίς μηχανή»

Οι Πατρινές που πήραν τη θέση του... Δια στον Όλυμπο

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής έζησαν δύο Πατρινές. Η Γεωργία Σκέντζου και η Διαλεχτή Χουρδούμη. Κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Ολύμπου.

Oι καραντίνα helpers δεν είναι μόνο για τα lockdown...

Τους καραντίνα Helpers τους γνωρίσαμε το 2020 όταν και σε τοπικο επίπεδο λειτούργησε ο κοινωνικός αυτοματισμός για να ανταποκριθούμε στις πρωτοφανείς συνθήκες του πρώτου lockdown. Η δράση τους συνεχίστηκε και το 2021 και δεν αφορούσε μόνο τον κορωνοϊό αλλά και την προσφορά βοήθειας στους πυρόπληκτους.

Ο viral πυροσβέστης και η χελώνα...

Στα τέλη Ιουλίου, ο πατρινός πυροσβέστης Άκης Μπαρδάκης, μας χάρισε μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες. Ο πυροσβέστης δίνει νερό στη χελώνα μέσα σε ένα τοπίο καμένο.

"Οι πρόσκοποι της φωτιάς"

Το καλοκαίρι του 2021 ο πύρινος εφιάλτης ξαναχτύπησε την Ηλεία και για την αντιμετώπισή του δεν κινητοποιήθηκε μόνο η πυροσβεστική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Αρχές αλλά και κάτοικοι και εθελοντές. Στις εθελοντικές ομάδες που βρέθηκαν στην περιοχή ανήκε και το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Πάτρας.

“Είδα κάποιον στη θάλασσα να μην κουνιέται και κατάλαβα αμέσως ότι υπήρχε πρόβλημα”

Ο Ιούλιος του 2021 ήταν ιδιαίτερα θερμός. Οι περισσότεροι κατέφευγαν στη θάλασσα για να δροσιστούν και δυστυχώς τα περιστατικά πνιγμών φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή ήταν σχεδόν καθημερινά.

Η τύχη σε κάποιους χαμογέλασε όμως αφού έστειλε δίπλα τους συμπολίτες που δεν δίστασαν λεπτό να προσφέρουν την βοήθειά τους. Όπως στην περίπτωση ενός ηλικιωμένου ο οποίος κολυμπούσε στην πλαζ και παραλίγο να πνιγεί. Για καλή του τύχη περνούσε από το σημείο ο πρώην κολυμβητής και διαιτητής πόλο, Νίκος Βασιλείου.

Από την πισίνα στη θάλασσα ως "Άγγελοι του Τσάρλι" για διάσωση

Αντίστοιχα, φέτος το καλοκαίρι, οι πολίστριες της ΝΕΠ Ναυσικά και Μαρία Μπαλάτσα και Ντένια Κουρέτα έσωσαν ανθρώπινες ζωές με την έγκαιρη παρέμβασή τους σε περιστατικά που παραλίγο να οδηγήσουν σε πνιγμούς συνανθρώπων μας σε Πλαζ και Ρίον αντίστοιχα. 

Η συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης

Η συλλογικη κουζίνα Αλληλεγγύης ήταν επίσης μια από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στην πληττόμενη από τον κορωνοϊό Πάτρα ιδιώτες. Η δράση τους δεν περιορίστηκε στα γεύματα που μαγείρευαν για όσους είχαν ανάγκη σε πλατείες της Πάτρας αλλά και στην προσφορά σε μετανάστες που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη.

Η ανώτερη παγκόσμια προσκοπική διάκριση ήρθε στην Πάτρα

Ο 17χρονος Πατρινός Κωνσταντίνος Δρακόπουλος τίμησε την Ελλάδα με την ανώτερη παγκόσμια προσκοπική διάκριση, στοχεύει με την Youth4Climate να διεκδικήσει το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Γρηγόρης Πετράκος στ' άρματα...

Ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος εδώ και μήνες, απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με τις απόψεις του περί κορωνοϊού και εμβολίων. Πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει και το επομενο διάστημα.

Το project ΚΑ.ΠΑ. που θέλει να κάνει την Πάτρα να αστράφτει...

Η ομάδα Κα.Πα. δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω lockdown αλλά ανέπτυξε σημαντική δράση καθαρίζοντας πάρκα, παραλίες και διάφορα άλλα σημεία της πόλης και την χρονιά που φεύγει. Η πρωτοβουλία του Σπύρου και της Μαρίας έπιασε τόπο και το προηγούμενο 12μηνο.

(ΚΥΤΙΟΝ): H ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας και η σχέση της με την Πάτρα

Προερχόμενοι από αγροτικές οικογένειες, δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος-Κυριάκος Παπασταύρος και ο Διονύσιος Μπίτας, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως στα θερμοκήπια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Retrospective 2021