Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι επιχειρηματίες και το νέο τέλος στον καφέ- Πόσο ακριβότερο θα τον πίνουμε;

Πάτρα: Οι επιχειρηματίες και το νέο τέλο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι σκέφτονται οι επιχειρηματίες

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιχειρηματίες της εστίασης, στην Πάτρα μετά τη νέα αύξηση που έρχεται στον καφέ λόγω περιβαλλοντικού τέλους από την 1η Ιανουαρίου, αφού από τότε θα επιβληθεί «πράσινο» τέλος 10 λεπτών στα πλαστικά ποτηράκια. Από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται και οι τιμές στα delivery. Η αύξηση των 10 λεπτών αφορά στην τιμή του καφέ που παίρνουμε στο χέρι και έρχεται όχι γιατί αυξάνεται αυτή καθ’ εαυτή η τιμή του καφέ, αλλά γιατί θα πληρώνουμε περιβαλλοντικό τέλος για το κύπελλο στο οποίο θα πίνουμε τον καφέ αλλά και για το πλαστικό του καπάκι! 

Το ερώτημα είναι αν αυτή η αύξηση θα φτάσει στους καταναλωτές ή αν θα απορροφηθεί από τα καταστήματα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιάννης Σπυρόπουλος,  «ο Σύλλογος δεν μπορεί να δώσει γραμμή στο τι θα κάνει ο κάθε συνάδελφος. Είναι καθαρά ατομική επιλογή. Αυτό που ξέρω είναι ότι πια είναι τόσο οριακά τα πράγματα που λογικά οτιδήποτε αυξάνεται, θα περνά στην τελική τιμή του προϊόντος. Διαφορετικά δεν υπάρχει κέρδος για τον επιχειρηματία.  Φαντάζομαι λοιπόν ότι θα υπάρχει άλλη μία μικρή αύξηση και στον καφέ. Αρχικά αυξήθηκε η τιμή του καφέ, τώρα η αύξηση αφορά στον κυπελάκι, στο καπάκι, στο καλαμάκι. Φαντάζομαι  ότι αυτή η αύξηση που θα υπάρξει θα είναι μικρή, στα 0.5 ή 0,10 λεπτά. Ίσως λοιπόν ο καφές από το 1.90, φτάσει στα 2 ευρώ,

Κάποιοι επαγγελματίες ίσως αποφασίσουν να απορροφήσουν αυτή την αύξηση για να μη φτάσει στον καταναλωτή. Η πρώτη αίσθηση που έχω είναι ότι οι απόψεις είναι μοιρασμένες, Είναι πολλοί, που σκέφτονται να το απορροφήσουν και πολλοί, ανάμεσα τους κι εγώ, που σκέφτονται ότι είναι πολύ λάθος πολιτική να απορροφούμε συνέχεια την οποιαδήποτε αύξηση. Δημιουργείται έτσι ένα κατεστημένο που δεν είναι πραγματική εικόνα. Όταν κάτι επιβαρύνει το πρωινό που πουλάς πρέπει η επιβάρυνση να πάει πάνω στο προϊόν.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Λευτέρης Ανδριόπουλος, ανέφερε στο thebest.gr:

«Ο κόσμος δεν αντέχει την παραμικρή αύξηση. Αυτό που κάνουμε συνέχεια, και δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξουμε, είναι να αφομοιώνουμε οποιαδήποτε αύξηση σε οτιδήποτε αφορά στην εστίαση. Προσπαθούμε πάντα να κρατάμε τις ισορροπίες και να μη δυσκολεύουμε τον καταναλωτή που έχει περάσει και αυτός πολλές δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Το θέμα είναι ότι με αυτή τη λογική δεν πληρώνονται  οι υποχρεώσεις, τα ενοίκια. Σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές για να μη μειωθεί η πελατεία όμως το θέμα είναι μένει και κέρδος, αν ένα μαγαζί αρχίσει να γίνεται παθητικό. Η μία επιλογή είναι να βάλεις λουκέτο και η άλλη να προχωρήσεις σε αυξήσεις τιμών».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις