Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βατόπουλος: Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε τα rapid test στους εμβολιασμένους

Βατόπουλος: Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Στην πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα μένοντας ασφαλείς, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA. 

O καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του καθηγητή είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να κάνουν ένα self test πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση πανδημίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας. 

Γιορτές με την «φούσκα» μας και εμβολιασμός

Μιλώντας για το πώς θα μείνουμε ασφαλείς την περίοδο των Χριστουγέννων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε δε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

Τόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όσο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημείωσαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης τόνισε μάλιστα ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί επαναμολύνσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown. «Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ποτέ μη λες ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις