Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκινά στις 9/12 το ταξίδι της στις αίθουσες η ταινία της Πατρινής Ισμήνης Σακελλαροπούλου "Δικαίωση 3368"

Ξεκινά στις 9/12 το ταξίδι της στις αίθο...

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα το πολύκροτο ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων στην Ελλάδα

Το ιστορικά σημαντικό και βαθιά ανθρώπινο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωση 3368» της Πατρινής Ισμήνης Σακελλαροπούλου θα παιχθεί σε α’ προβολή στη χώρα μας από την Πέμπτη 9/12/2021 σε διανομή της New Star στον κινηματογράφο τέχνης Studio new star art cinema, στην Αθήνα. Οι προβολές της όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται να συνεχίσουν σε άλλες αίθουσες στην Αθήνα και, στη συνέχεια, σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ Ελληνικής παραγωγής 2021 με κεντρικό θέμα το μεγάλο ζήτημα των Γερμανικών αποζημίωσεων, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, η οποία είναι και εκ των παραγωγών και έχει καταγωγή από την πλευρά της γιαγιάς της από την περιοχή των Καλαβρύτων.

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη.

Ο Γιώργος Δημόπουλος και η Μαρία Κατσικοπούλου, ως διασωθέντες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εμπλουτίζουν την ταινία με τις αφηγήσεις του σχετικά με τη σκληρή πραγματικότητα του 1943.

Για τη «Δικαίωση 3368», ο Γιώργος Βούκανος συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, σε ερμηνεία της Μόρφως Τσαϊρέλη και του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα και μέσα από την μυθοπλαστική αλλά ρεαλιστική προβολή μιας πραγματικής συνθήκης, η «Δικαίωση 3368» παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Ο τίτλος του έργου αφορά στην εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλου που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης 3.368.

Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Το έργο εκτός από τις δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν το Καλαβρυτινό τοπίο με αναγωγές στο παρελθόν, τις εκκλήσεις αμάχων, την πληγωμένη αξιοπρέπεια, την φρίκη του πολέμου, περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες συνθέτουν τις ηθικές, ιστορικές, δικαστικές και άλλες διαστάσεις και πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Για την Πέμπτη 8/12/2021 στις 19.00, είχε προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκε στο STUDIO new star art cinema η Πρεμιέρα της ταινίας «Δικαίωση 3368», και εκτός από την προβολή του φιλμ υπήρξε και εκδήλωση με τους εξής ομιλητές:

-Σακελλαροπούλου Ισμήνη (σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος)

-Γιώργος Δημόπουλος (διασωθείς - βιώσας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος)

-Ερμείδης Χαρίλαος (Πρόεδρος Ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκλεγμένο μέλος της Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ)

-Συγγελάκης Αριστομένης (Διδάκτωρ ΕΚΠΑ - Συγγραφέας ΕΣΔΟΓΕ)

-Κοσσυβάκης Βελισσάριος (διανομέας NEW STAR).

*Μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Η σκηνοθέτιδα Ισμήνη Σακελλαροπούλου στο σημείωμα της αναφέρει τα εξής:

Το συναίσθημα της απώλειας του άδικου θανάτου είναι ο μοναδικός πόνος που είναι ακατόρθωτο να ξεριζωθεί ποτέ από τους ανθρώπους που το βίωσαν.

Άλλοι κλαίνε για να το ξεπεράσουν, άλλοι δεν έκλαψαν ποτέ και το δάκρυ κυλάει μέσα τους καίγοντας τα σωθικά τους. Άλλοι βρίζουν τον θεό άλλοι τον επικαλούνται για να νιώσουν πιο κοντά την ψυχή των δικών τους. Η ουσία είναι η ίδια.

Μια στιγμή σου στερεί τα πάντα. Η επαναφορά των αναμνήσεων μέσα από τα μνημόσυνα αποτελούν ένα τρόπο για να απαλύνουμε το βάρος αυτής της φρικιαστικής συνθήκης που μας επιβλήθηκε βίαια και να νιώθουμε ότι ποτέ δεν έφυγαν από κοντά μας αυτοί που αγαπήσαμε, ταυτόχρονα όμως ζούμε και ξαναζούμε τις στιγμές που κάποιοι τις έζησαν και κάποιοι τις νιώθουμε μέσα από τις αφηγήσεις τους.

Ένας άλλος τρόπος για να τους κρατήσεις ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά είναι η τέχνη. Γι αυτό την ακολουθώ πιστά τόσα χρόνια και σκοπός μου είναι να μην ξεχαστούν ποτέ αυτές οι αθώες ψυχούλες και τα συντρίμμια που προκαλεί ο πόλεμος.

Η βασική ιδέα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωση 3.368» είναι να προβάλλουμε και να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων καθώς και να καταγράψουμε κινηματογραφικά την πορεία και την νομική έκβαση των διεκδικήσεων των αποζημιώσεων των θυμάτων.

Ο συναισθηματικός χαρακτήρας του δραματοποιημένου έργου, οι εναλλασσόμενες συγκινήσεις, η προσμονή της λύτρωσης σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των ομιλητών συμβάλλει στην αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ένα πολύπλοκο, ιστορικό, δικαστικό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα, τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής και έχει διαχρονική επικαιρότητα.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και το πείσμα όλων όσων επιζητούν δικαιοσύνη και αποκατάσταση θα συνθέσουν μια δυναμική εξέλιξη και πλοκή με δράση σε συνδυασμό και διαδραστικότητα με τους ομιλητές.

Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, μέσα από την μυθοπλαστική αλλά και ρεαλιστική προβολή ενός ολόκληρου ψυχικού κόσμου που μάχεται, συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, θα δημιουργηθεί ένα άκρως ενδιαφέρον δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ διαχρονικής αξίας που φιλοδοξεί να μείνει σαν παρακαταθήκη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture