Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Για ποιες ηλικίες εξετάζεται η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα

Για ποιες ηλικίες εξετάζεται η χορήγηση ...

Πότε αποφασίζει η Επιτροπή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ζήτησε «να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά».

«Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τι εξετάζουν οι Αρχές
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ που επικαλείται πηγές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζεται το ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού να χορηγείται νωρίτερα.

«Συλλέγονται τα επιστημονικά δεδομένα και εξετάζεται για τα άτομα άνω των 30 ετών» αναφέρουν οι σχετικές πηγές.

Επιπλέον, αποσαφηνίζουν ότι για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα, ενώ για τις ηλικίες κάτω των 18 δεν έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προγραμματίσει νέα συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη (07/12).

«Αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός»
Μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτίμησε να είναι πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε.

«Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» είπε, ενώ στάθηκε στον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι πολίτες. Είπε επίσης ότι η απόφαση για υποχρεωτικότητα αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ευάλωτοι στους γύρω τους και μίλησε για υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID, αλλά τελευταία σε προθυμία να εμβολιαστεί, όπως τόνισε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα» – «Τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών». Πρόσθεσε ότι «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις