Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση στον Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν Αναγνωστοπούλου και Μάρκου

Ερώτηση στον Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν Αναγν...

Μιλούν για πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αχαΐας

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα την πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αχαΐας, κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου 22 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό  Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση αλλά και φύλαξη έχουν συμβάλει τα μέγιστα και έχουν στηρίξει τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες, αναφέρουν οι κ.κ. Μάρκου και Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας πως ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε το έργο των συμβασιούχων, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση-παράταση των συμβάσεων τους καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

 Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις ΔΣ Νοσοκομείων στην Αχαΐα αλλά και  σε όλη τη χώρα που δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.

Μία καίρια παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά των προσλήψεων προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) στις δημόσιες δομές υγείας με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), δίνοντας στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινο ωράριο με πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος-όφελος», το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά σε μία επιλογή οικονομικά ασύμφορη, με υποχώρηση των εργασιακών standards και με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός αν θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και τον λόγο που προωθείται η επανείσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Σία

Μάρκου Κώστας

Αυγέρη Δώρα

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις