Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η παραλία Δάφνες «καπνίζει» και «καθαρίζει αυτιά»: Οι γόπες, οι μπατονέτες και τα «ευρήματα» που έκαναν εντύπωση

Η παραλία Δάφνες «καπνίζει» και «καθαρίζ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο Γιώργος Καννέλλης, μέλος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ περιγράφει στο thebest.gr τη δράση που άλλαξε την παραλία

Καθαρότερη είναι από το Σάββατο η παραλία Δάφνες του Προαστίου Πατρών, αφού από εκεί λείπουν πλέον 4.719 μικρά και μεγάλα απορρίμματα, μετά από δράση που πραγματοποίησε η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Η δράση μάλιστα έγινε με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ εντάσσεται στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών (που για 31η χρονιά συντονίζει η HELMEPA), το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο με πάνω από 14 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως!

Κατά την δράση μαζεύτηκαν 2.627 αποτσίγαρα, 1.039 κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ, 90 μπατονέτες, 141 υγρά μαντηλάκια, 61 πλαστικές σακούλες, 78 κομμάτια φελιζόλ, 5 φυσίγγια,  3 πλαστικές καρέκλες, 25 πακέτα τσιγάρων, 18 παλέτες και κομμάτια ξύλου, 22 απορρίμματα COVID-19, 98 καπάκια μπουκαλιών, μία συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου και ένα λάστιχο αυτοκινήτου!

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 4.719 μικρά και μεγάλα απορρίμματα, τα οποία αφού διαχωρίστηκαν σε ανακυκλώσιμα και μη τοποθετήθηκαν στους μπλε και πράσινους κάδους του Δήμου.

Καταγράψαμε ότι βρήκαμε για τις ανάγκες έρευνας που γίνεται για την επιβάρυνση των θαλασσών μας...

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, «διαλέξαμε μία ακτή της πόλη μας, τις Δάφνες, που  είναι από τις πολύ καλές με μεγάλο πλάτος παραλίας και ποτάμι δίπλα. Πιο δίπλα βρίσκεται το μικρό αλλά με μεγάλη οικολογική σημασία Πλατανοδάσος. Βρήκαμε αυτά που περιμέναμε, κυρίως πλαστικά, ακόμα και μικρά πλαστικά, όπως μπατονέτες, βρήκαμε αποτσίγαρα, αλλά και λάστιχα αυτοκινήτων.

Βρήκαμε επίσης βρώμικα χαρτιά. Όλα αυτά τα καταγράψαμε για τις ανάγκες έρευνας που γίνεται για την επιβάρυνση των θαλασσών μας, των βυθών μας, των παραλιών μας από πλαστικά, κατά βάση, απορρίμματα».

Μας έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός μπατονετών που βρήκαμε αλλά και τα μπάζα. Μας έκανε άσχημη εντύπωση η επίπτωση που έχει στα πιο αγνά κομμάτια του χώρου μας η χρήση των πλαστικών μίας χρήσεως

Όπως αναφέρει, «η καταγραφή λοιπόν έγινε για να βοηθήσουμε την έρευνα και να δούμε πού πρέπει να δώσουμε βάρος, ποια είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις παραλίες μας. Πολλά από τα απορρίμματα δεν τα πετάμε εμείς, τα βγάζει η θάλασσα. Οι ποταμοί οδηγούν το αποτέλεσμα της απερισκεψίας μας στη θάλασσα που ξεβράζει με τους κυματισμούς τα σκουπίδια στις παραλίες.

Μας έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός μπατονετών που βρήκαμε αλλά και τα μπάζα. Μας έκανε άσχημη εντύπωση η επίπτωση που έχει στα πιο αγνά κομμάτια του χώρου μας η χρήση των πλαστικών μίας χρήσεως. Από τον περασμένο Ιούνιο δεν είναι επιτρεπτά, αλλά επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το στοκ. Οι γόπες ήταν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο και αυτό μας έκανε εντύπωση. Ή κάποιος πέταξε τασάκια ή μαζεύτηκε αρκετός κόσμος εκεί. Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα μειώνεται, υπάρχει πρόβλημα. Η γόπα είναι κάτι πολύ επιβαρυντικό για τη θάλασσα.

Η ομάδα ξεπέρασε τα 25 άτομα και χαιρόμαστε που αυτή η παραλία παραδίδεται σε όσους είναι χειμερινοί κολυμβητές  καθαρότερη. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι να προσέξουμε τις θάλασσες και τις παραλίες μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι τα απορρίμματα μας και κυρίως τα πλαστικά που είναι ασύμβατα με την τροφική αλυσίδα. Αν μπουν σε αυτή λειτουργούν ως δηλητήριο. Υπάρχει η αισθητική ζημιά, η μόλυνση του θαλάσσιου νερού  και η καταστροφή του ζωικού βασιλείου. Ας σκεφτούμε ότι το πλαστικό που φτάνει στα ψάρια, καταλήγει στο πιάτο μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποπλαστικοποιήσουμε τον πλανήτη μας, στις θάλασσες μας.  Όταν πηγαίνουμε στην παραλία, ας έχουμε έστω μια πλαστική σακούλα, αφού υπάρχουν ακόμα, προκειμένου να μην αφήνουμε σκουπίδι πίσω μας».

  • Πιο αναλυτικά για τη δράση

Στόχος της ήταν η προστασία των θαλασσών μας από τα απορρίμματα και η συνειδητοποίηση της έκτασης του προβλήματος της ρύπανσης των θαλασσών από κοντά με τη συνδρομή των συνεργατών ( Κορδέλλα, και Κουβαρά) του ως άνω Εργαστηρίου.

Στο ξεκίνημα της δράσης η Διδάκτωρ κ. Σταυρουλα Κορδέλλα επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες τόσο για το μέγεθος του προβλήματος όσο και για τον τρόπο καταγραφής των απορριμμάτων στα πλαίσια της επιστημονικής παρακολούθησης, ώστε να λαμβάνονται από τους φορείς της πολιτείας τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πλαστικά μικρο-απορρίμματα (καλαμάκια μπατονέτες κλπ) αλλά και στα μικροπλαστικά που μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο πιάτο μας.

Έτσι κατά τη διάρκεια της δράσης πέραν του καθαρισμού της ακτής έγινε και σχολαστική καταμέτρηση και κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων ανά είδος, ώστε να βοηθήσουμε στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος, καθώς τα στοιχεία επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια επιστημονική μελέτη.

Τη δράση μας συνέδραμαν ο Δήμος Πατρέων εκ μέρους του οποίου παραβρέθηκε ο υπεύθυνος του τομέα καθαριότητας, φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών και ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των απορριμμάτων που συνελέγησαν σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που προέκυψαν από τους καταμετρητές της δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε μια έκταση που εκτείνεται από τις εκβολές του Χάραδρου ποταμού μέχρι την απόληξη της οδού Νηρέως συγκεντρώθηκαν:

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις