Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η αμφίρροπη μάχη των «3» στο ΚΙΝ.ΑΛ. - Τι δείχνουν τα πρώτα 4 γκάλοπ

Η αμφίρροπη μάχη των «3» στο ΚΙΝ.ΑΛ. - Τ...

Σε θέση μάχη ενόψει των εσωκομματικών εκλογών Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου

Η δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, που βγήκε στον αέρα το βράδυ της Δευτέρας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προσέθεσε ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι στο παζλ της μάχης ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κάποια από τα στοιχεία που εντόπισαν και οι προηγούμενες τρεις των τελευταίων δέκα ημερών.

Με το προβάδισμα του Α. Λοβέρδου στο ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο που ενδιαφέρεται για το ΚΙΝΑΛ, τη δυναμική του Νίκου Ανδρουλάκη στις μονομαχίες του δεύτερου γύρου, την αξιοσημείωτη είσοδο, όχι όσο θεαματική ανέμεναν οι συνεργάτες του, του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα, διαμορφώνεται ουσιαστικά η συνθήκη για μία άκρως αμφίρροπη αναμέτρηση. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τους δύο επικρατέστερους στον πρώτοι γύρο, αλλά και η πρόσθετη αβεβαιότητα για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος στο β’ γύρο, δεν επιτρέπουν βεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα, παρά μόνο κάποιες βασικές εκτιμήσεις

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί τις δυνάμεις, που φάνηκε να έχει εδώ και καιρό, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδεικνύεται στον πιο δημοφιλή, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεν την παράσταση νίκης, που μένει όμως να επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια, καθώς αυτή η αίσθηση προέκυψε πριν βγουν τα πρώτα γκάλοπ στον αέρα.

Μέχρι στιγμής και από τη στιγμή που διαμορφώθηκε η κούρσα με τους συγκεκριμένους υποψήφιους, μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, έχουν γίνει γκάλοπ για το ΚΙΝΑΛ από τέσσερις διαφορετικές εταιρίες: την GPO, την Opinion Poll, την Metron Analysis και την Marc.

Και στις 4, όπως και να μετρά κάθε εταιρία το δυνητικό εκλογικό σώμα της 5ης Δεκεμβρίου, προηγείται σε όλα τα κοινά (ευρύτερη εκλογική βάση, εκλογική βάση ΚΙΝΑΛ, αποφασισμένοι να πάνε στις κάλπες) στον πρώτο γύρο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Βασικό συμπέρασμα πάνω σε αυτό: Όσο μεγαλύτερο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο ισχυρότερο το προβάδισμα, ενώ όσο «κλείνει» προς το κομματικό ακροατήριο και τους οργανωμένους, τόσο ενισχύονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η GPO διαπίστωσε ότι στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Η Opinion Poll εντόπισε ότι στον πρώτο γύρο η σειρά επιλογής στο σύνολο είναι: Α. Λοβέρδος 31.7%- Ν. Ανδρουλάκης 20.9%- Γιώργος Παπανδρέου 18.8%- Χ. Καστανίδης 6.4% - Π. Γερουλάνος 5.3% , Π. Χρηστίδης 3.4%. Στο χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται: Α. Λοβέρδος 31.6% - Ν. Ανδρουλάκης 28.6%- Γ.Παπανδρέου 21.6% - Χ. Καστανίδης 7% - Π. Χρηστίδης 3.5% - Π. Γερουλάνος 2.8% .

Η Metron Analysis ότι στους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (45% του εκλογικού σώματος) ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει 29%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 18%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 15% - 0 Παύλος Γερουλάνος 8%, ο Χάρης Καστανίδης 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

Στο πεδίο των σημερινών κατά δήλωσή τους ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (9,8% του εκλογικού σώματος), ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν από 26%, ο Γιώργος Παπανδρέου 23% - ο Χάρης Καστανίδης 6%, Παύλος Χρηστίδης 5% και ο Παύλος Γερουλάνος 4%.

Στους ψηφοφόρους που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8% του συνολικού εκλογικού σώματος) ο Γιώργος Παπανδρέου έχει 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 26% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 23% - ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης από 6% και ο Παύλος Γερουλάνος 5%.

Η MARC μέτρησε τους ψηφοφόρους ασχέτως της κομματικής τους προτίμησης στις εθνικές εκλογές, που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 5/12 και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 2019, που λένε το ίδιο.

Προηγείται και τις δύο κατηγορίες ο Α. Λοβέρδος με 31,6% και 29,5%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26,1 και στα δύο σώματα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί με 24,3% και 25,9% αντίστοιχα. Ο Χάρης Καστανίδης έχει 5% και 5,6% αντίστοιχα, ο Παύλος Χρηστίδης 3,8% και 3,5% και ο Παύλος Γερουλάνος 3,2% και στις δύο κατηγορίες.

Τι γίνεται στον Β’ γύρο

Σύνθετη εικόνα, με ελαφρύ προβάδισμα Ανδρουλάκη, βρήκαν για το δεύτερο γύρο οι τρεις εταιρείες που μέτρησαν σχετικά – εκτός της GPO. Ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει σχεδόν σε οποιοδήποτε συνδυασμό.

Σύμφωνα με την Opinion Poll ο Α. Λοβέρδος επικρατεί του Ν.Ανδρουλάκη με 47.8% - 37.1% και του Γ. Παπανδρέου με 55.9% - 29.3% στο σύνολο. Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ αυτά διαμορφώνονται 46.6%-39.7% και 57.6% - 32.2% αντίστοιχα. Σε πιθανό δίδυμο Ν.Ανδρουλάκη – Γ. Παπανδρέου ο πρώτος δείχνει να επικρατεί με 58.8% - 30.2% στο σύνολο και 63.8% - 29.% στο ΚΙΝΑΛ.

Η Metron Analysis βρήκε ότι στη μεγάλη βάση (του 45%), ο Ανδρουλάκης κερδίζει τον Παπανδρέου, αλλά και τον Λοβέρδο και ο Λοβέρδος τον Παπανδρέου – σε όλες τις εκδοχές οι διαφορές είναι μεγάλες και καθαρές. Ακριβώς έτσι πάνε τα ζευγάρια και στην εκλογική βάση του 9,8%, ενώ στο σώμα που δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ανδρουλάκης κερδίζει και στα δύο «ξευγαρώματα», ενώ στην περίπτωση που βρεθούν Παπανδρέου και Λοβέρδος αντίπαλοι, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ελαφρύ προβάδισμα δύο μονάδων (46-44).

Η MARC καταγράφει ότι στα δυνητικά ζευγάρια του δεύτερου γύρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος κερδίζει τον Γιώργο Παπανδρέου με 54.6% έναντι 35,1 στην πρώτη κατηγορία (ψηφοφόροι όλων των κομμάτων που θέλουν να ψηφίσουν στις 5/12) και 53.5% έναντι 37,2 στο δεύτερο πεδίο (ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019, που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 5/12).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης κερδίζει τον κ. Παπανδρέου με σκορ 60,2-33.8 στο πρώτο σώμα και 58,7-36,2 στο δεύτερο.

Περισσότερο αμφίρροπο είναι το ζευγάρι Ανδρουλάκη – Λοβέρδου: στο πρώτο εκλογικό σώμα είναι 47,6-43,5 και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ο συσχετισμός πάει στο 48,7% έναντι 42,4%, υπέρ του ευρωβουλευτή και στις δύο περιπτώσεις.

Δημοφιλία και παράσταση νίκης

Όπου μετρήθηκαν τα συγκεκριμένα μεγέθη αναδείχθηκαν τα ίδια στοιχεία. Ο Ανδρουλάκης έχει την μεγαλύτερη δημοφιλία και τον καλύτερο ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών, με τον Παπανδρέου να είναι καθαρά στη χειρότερη θέση.

Σύμφωνα με την GPO o πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, φτάνοντας στο 51,8% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν (έναντι 47% θετικών). Ο κ. Ανδρουλάκης, έχει θετικές γνώμες στο 78,8% και μόλις 18,5% αρνητικές. Ο κ. Λοβέρδος, συγκεντρώνει 77,3% θετικές γνώμες και 22,4% αρνητικές.

Σύμφωνα με την Metron Analysis η δημοτικότητα του κ. Ανδρουλάκη κυμαίνεται από 56% έως 67% και 73%, ανάλογα το κοινό στο οποίο αναφέρεται το μέγεθος, ο Ανδρέας Λοβέρδος από 50%, έως 55% και 57%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου από 27% έως 44% και 53%% αντίστοιχα και ενώ μεσολαβούν πριν από αυτόν σε δημοφιλία, οι Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης.

Στην MARC ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 83,9% θετικές γνώμες και μόλις 11% αρνητικές, ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 74,6% θετικές και 24,6% αρνητικές, ο Παύλος Γερουλάνος με συσχετισμό 659,1% και 31,9%, ο Παύλος Χρηστίδης με 58,7% και 29,1%, ο Χάρης Καστανίδης με 53,4% και 40,4%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τελευταίος με 52,3% θετικές γνώμες και 45,7% αρνητικές.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης.

Στην Metron Analysis ποσοστά από 30% έως 39% ανάλογα με τα κοινά, πιστεύουν ότι θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με ποσοστά που ξεκινούν από 29% στο πολύ ευρύ κοινό και πέφτουν στο 24% όταν «συρρικνώνεται» το σώμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, που λένε ότι θα πάνε ψηφίσουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι τρίτος με ποσοστά από 12% έως 19%.

Αλλά και στην MARC ο κ. Παπανδρέου έχει παράσταση νίκης από 34,2% έως 36%, με τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί 31,2% και 30,7%, ανάλογα τα πεδία έρευνας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 20,4% και 21%.


Ποιος πάει ψηλά το ΚΙΝΑΛ

Σημαντικό στοιχείο του γκάλοπ, που έκανε η MARC είναι ότι και στις κατηγορίες που ερεύνησε (ψηφοφόροι όλων των κομμάτων που θέλουν να ψηφίσουν στις 5/12 και ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019, που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 5/12), ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείται ως ο καταλληλότερος αρχηγός για να αυξήσει τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ. Τα ποσοστά είναι 34,1% και 32.1%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει 26,5% και 28,9%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με ποσοστά 25.9% και 26,9%.

Σημειωτέον ότι και στις δύο τελευταίες μετρήσεις, που κατέγραψαν πρόθεση ψήφου το ΚΙΝΑΛ σημειώνει μεγάλη άνοδο.

Στην Metron Analysis πάει στο 9,8% από το 6% του Σεπτεμβρίου σε γκάλοπ της ίδιας εταιρείας, ενώ στην της MARC από το 6,3% φτάνει στο 8,2%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις