Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Προς την θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού

Προς την θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα

Στις 11 Νοεμβρίου, η επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε μια σημαντική απόφαση. Ενέκρινε σχέδιο οδηγίας για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα θεσμοθετήσει ένα επαρκή κατώτατο μισθό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα επιτευχθεί, είτε μέσω της απευθείας νομοθέτησής του, είτε μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το κατώτερο όριο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού της Ευρώπης και το 50% του μέσου μισθού.

Στόχος θα είναι η επέκταση και η ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απαγορεύεται να αγνοηθούν τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνεται η συμμετοχή στα συνδικάτα. Οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν ώστε να γίνει πράξη η αντίστοιχη κοινοτική οδηγία προς τα μέλη κράτη, προκειμένου να την ενσωματώσουν στις εθνικές νομοθεσίες.

Από το παραπάνω  γεγονός, σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές αποφάσεις (ταμείο ανάκαμψης, εγγύηση κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ κ.α), μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι στην Ε.Ε έχουν αρχίσει να επικρατούν (έστω και με μεγάλες δυσκολίες) δυνάμεις που υποστηρίζουν επεκτατικές οικονομικές πολιτικές, ως εργαλείο να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που σε συνδυασμό με την πανδημία εντείνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Στον αντίποδα στην εγχώρια πραγματικότητα, η κυβέρνηση κινείται στον ακριβώς αντίθετο ρυθμό. Κινείται σε ένα πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της φθηνής και ελαστικής εργασίας και στην νομιμοποίηση μιας εργασιακής ζούγκλας. Το άκουσμα και μόνο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της οργάνωσης των εργαζομένων της προκαλεί αλλεργία.

Όμως, η οικονομίας μιας χώρας είναι μια μηχανή που αποτελείται από πολλά γρανάζια. Αν ένα από αυτά δεν λειτουργεί, η μηχανή έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί ο κόσμος της εργασίας να αντιμετωπίζεται μόνιμα ως εχθρός. Αυτό πρέπει να αλλάξει και σύντομα.

Έστω και αργά, η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ρότα και να αναλάβει εντός και εκτός των συνόρων τις πρωτοβουλίες αυτές, ώστε να έχει σύμμαχο τον κόσμο της εργασίας στην δημιουργία μιας ευημερίας προς όφελος της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και όχι των ολίγων.

Τηλιγάδας Κωνσταντίνος

Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις