Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: H Ειλείθυια, το βιολογικό όπλο και η λογοτεχνία- Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στ. Αλαχιώτη- ΦΩΤΟ

Πάτρα: H Ειλείθυια, το βιολογικό όπλο κα...

Στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας παρουσιάστηκε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου το νέο μυθιστόρημα του Ακαδημαϊκού και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτη Αλαχιώτη, ο οποίος πλέον κατευθύνει τη γραφή του και στη λογοτεχνία.

Το βιβλίο υπό τον τίτλο …και οι «θεοί» λαθεύουν!  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και παρουσίασαν μέσα από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ο Μιχάλης Παρούσης, Αν. Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γιάννης Παπάς, φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής και ο Φώτης Δημητρόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας.

Και οι τρεις ανέδειξαν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες πτυχές του βιβλίου από τη σκοπιά της βιοηθικής και της φιλοσοφίας που αποτελούν το υπόβαθρο του μυθιστορήματος, αλλά και της Γλώσσας, στην οποία μάλιστα συναντάμε και τη ντοπιολαλιά της Κω, από την οποία κατάγεται ο Σταμάτης Αλαχιώτης.

Ο κ. Παρούσης υπογράμμισε, με αφορμή το βιβλίο, τον ρόλο της βιοηθικής η οποία πλέον αποτελεί πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, ο κ. Παππάς ανέλυσε τη δομή του βιβλίου ενώ ο κ. Φώτης Δημητρόπουλος αναφερόμενος στον κ. Αλαχιώτη επεσήμανε πως καταφεύγει στη λογοτεχνία για να πει ό, τι δεν μπορεί μέσω της επιστήμης.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε η σύντομη ομιλία του κ. Αλαχιώτη αλλά  και ερωτήσεις από το κοινό και τη συντονίστρια της εκδήλωσης, Ελευθερία Μακρυγένη.

Μάλιστα ο κ. Αλαχιώτης σχολιάζοντας τις προσεγγίσεις των ομιλητών για το βιβλίο και τον ίδιο ως συγγραφέα, είπε χαρακτηριστικά πως τοποθετήθηκαν σαν να τον είχαν «εξομολογήσει». Επεσήμανε στο πλαίσιο των ερωτήσεων πως μέσα από τη μυθιστορηματική γραφή έβγαλε κάποιο «φορτίο» που κουβαλούσεμ καθώς και ένα άχτι που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω, στην οποία κατά το παρελθόν, την τελευταία στιγμή, δεν ευδοκίμησε η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο νησί του Ιπποκράτη.

 

Το βιβλίο

Κεντρική ηρωίδα είναι μια πανέξυπνη πανεπιστημιακή καθηγήτρια, η Ειλείθυια που εργαζόταν σε Βοστώνη κι Ελλάδα, ιδιοφυής και παθιασμένη κι εκεί πάνω στη φούρια του ερευνητικού της πάθους, δαιμονίστηκε άξαφνα από την αψηλή ιδέα να φτιάξει, λέει, και τον κόσμο τον κακό, που πια δεν τον άντεχε. Να τον απαλλάξει τάχα από μερικούς ξεδιάντροπους αιμοβόρους βρικόλακες της εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα ασύλληπτα πρωτόγνωρο βιολογικό όπλο, που το ρύθμιζε ανάλογα με τη μοναδική γενετική ταυτότητα του κάθε “ζεβζέκη” που προγραμμάτιζε να τον αποδημήσει - κανέναν άλλο δεν έπιανε το όπλο της. Πριν προλάβει, όμως, να το δοκιμάσει καλά καλά, πέφτει στο δόκανο μιας ανόητης ομάδας μωροφιλόδοξων μυστικών πρακτόρων του FBI με ιδιοτελή ιντερέσα, που εκμεταλλεύτηκαν τη σοφία της. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει παγκόσμιος τρόμος με τους θανάτους πολλών διεθνών αψηλών προσωπικοτήτων, και με την ίδια να μπλέκεται σε τραγικές περιπέτειες, που την έφεραν στην πόρτα ενός πρωτόγνωρου Διεθνούς Δικαστηρίου Δεοντολογίας της έρευνας, το οποίο όμως είχε άλλη άποψη για το πώς αλλάζει ο κόσμος...

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο  discover  και τον χώρο του Αίθριου παραχώρησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture