Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δήμαρχος Καλαβρύτων: Τρομακτικές οι ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτήσεις που διαρκώς «ψαλιδίζονται»

Δήμαρχος Καλαβρύτων: Τρομακτικές οι ελλε...

Σε αυτά τα θέματα & στο κύμα ανατιμήσεων που θα επηρεάσει & τη λειτουργία των Δήμων αναφέρθηκε στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο Θανάσης Παπαδόπουλος

Σε δέσμη ζητημάτων, θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα, που απασχολούν σήμερα τους Δήμους όλης της χώρας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την παρέμβαση του, το πρωί της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου 2021, στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) που φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε αρμοδιότητες που μετακυλίονται στους Δήμους απ’ την Κυβέρνηση χωρίς παράλληλα να συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους και σε χρηματοδοτήσεις που όχι μόνο δεν επαρκούν ώστε ένας Δήμος να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στον σύγχρονο πολύπλευρό ρόλο του, αλλά διαρκώς «ψαλιδίζονται».

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε και στο κύμα ανατιμήσεων που θα επηρεάσει και τη λειτουργία των Δήμων σε ζωτικές λειτουργίες τους και σε δαπάνες όπως τα καύσιμα, τα οικοδομικά υλικά, τα τιμολόγια ρεύματος κ.α.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης απ’ τους οποίους, όπως είπε, οι περιφερειακοί Δήμοι εξαιρούνται ενώ επεσήμανε και την ανάγκη εξορθολογισμού των κριτηρίων χρηματοδότησης των μικρότερων Δήμων της χώρα με βάση, όπως είπε, όχι διατάξεις κενές περιεχομένου, αλλά με γνώμονα τα πραγματικά λειτουργικά κόστη τους και τις ανάγκες του σήμερα.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε, ότι «θα ήθελα ν’ αναφέρω και μια σειρά από άλλα ζητήματα που καθιστούν ή θα καταστήσουν εξαιρετικά προβληματική τη λειτουργία των Δήμων το επόμενο διάστημα:

•             Για το θέμα του τέλους ταφής των αποβλήτων: Ένα τέλος που ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή του απ’ την 1η Ιανουαρίου 2022, με αρχικό κόστος 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και σταδιακή αύξηση του στα 35 ευρώ το 2025, σε 45 ευρώ το 2026 και σε 55 ευρώ από το 2027. Δεν θα υπεισέλθω στη λογική του νόμου και στο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», θα επισημάνω ωστόσο ότι η επιβάρυνση αυτή θα φέρει ανατροπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, την ίδια στιγμή που έργα διαχείρισης των αποβλήτων βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα, δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη για την ολοκλήρωση των υποδομών πρόληψης απορριμμάτων (πράσινα σημεία, βιοαπόβλητα) ενώ, επίσης, είναι ασαφές πόσο λειτουργική θα είναι στην πράξη η πρόβλεψη για τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών. Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε, γι’ αναβολή τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 την εφαρμογής του νέου πλαισίου, ασφαλώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει με κάθε τρόπο να υιοθετηθεί απ’ την Κυβέρνηση.

•             Το μέγα θέμα της υλοποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής και της πολιτικής προστασίας. Τι απέγινε η εξαγγελία για την εθνική πολιτική για τα δάση; Ποια είναι η χρηματοδότηση της πρόληψης: Το Δασαρχείο Καλαβρύτων παλεύει με 10.000 ευρώ να κάνει συντήρηση οδών δασοπροστασίας σε 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο Δήμος να τα βγάλει πέρα με τα 40.000-70.000 ευρώ της ΣΑΤΑ για όλα τα υπόλοιπα άπειρα χιλιόμετρα και για όλους τους κινδύνους.

•             Δεν έχει εξειδικευτεί ακόμα τίποτα για τους Δήμους από το 1,5 δισ. του Σχεδίου «Αιγίς» στην Πολιτική Προστασία από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή οι φορείς διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν μείνει μετέωροι, χωρίς στελέχη, χωρίς χρηματοδότηση. Τα ίδια παρατηρούμε στη βιώσιμη διαχείρισης υδάτων και ποταμών. Όλα έχουν μείνει στα χαρτιά. Ακούμε ότι έχουμε προμετωπίδα το περιβάλλον, αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει στο τοπικό επίπεδο, εκεί που μετράει.

•             Ύστερα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της υλοποίησης των Προβλέψεων του Χωροταξικού και ειδικά της έλλειψης του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προξενεί πολλά προβλήματα, αφού οι Δήμοι δε λαμβάνονται υπόψη. Ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτού του Σχεδιασμού, με αποτέλεσμα σήμερα το τοπίο να είναι νεφελώδες.

•             Θέλω, επίσης, πολύ σύντομα να κάνω μια γρήγορη αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται μπροστά στη γνωστή κατάσταση. Μετακυλίεται σ’ εμάς μια αρμοδιότητα απ’ την κεντρική διοίκηση, χωρίς υποδομές, χωρίς πόρους, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό για την περισυλλογή, τη διαχείριση, τη φύλαξη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

•             Θα ήθελα να κάνω και μια σύντομη επισήμανση στο ζήτημα της Πάγιας Προκαταβολής προς τις Τοπικές Κοινότητες, ζήτημα που είμαι βέβαιος ότι απασχολεί τη μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας. Οι σημερινές προβλέψεις για την διάθεση της Πάγιας Προκαταβολής είναι στην πράξη δυσλειτουργικές, είναι χρονοβόρες, είναι περίπλοκες και απαιτείται άμεσα ο εξορθολογισμός και η απλούστευση τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις