Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην οργή της "Αθηνάς" η Δυτική Ελλάδα: Μήνυμα από την πολιτική προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα

Στην οργή της "Αθηνάς" η Δυτικ...

Οδηγίες για πλημμύρες

Μήνυμα για έκτακτα καιρικά φαινόμενα έλαβαν, το βράδυ της Τετάρτης, αρκετοί Πατρινοί στα κινητά τους με οδηγίες για άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια πλημμυρών αλλά και για δυνατούς ανέμους. 

To καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης από τη βορειοδυτική Ελλάδα όπως ενημέρωσε με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις, καθώς και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι την Πέμπτη στα
δυτικά, όπου η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.


Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Σήμερα, Τετάρτη, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

Την Πέμπτη τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Την Παρασκευή, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Επίσης, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Αττική βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν την Παρασκευή από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά

Επείγουσα ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία έλαβαν λίγο πριν τις 22:00 της Τετάρτης στα κινητά τους οι πολίτες της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή αυτή στιγμή σημειώνεται ασθενής βροχόπτωση, αλλά οι προβλέψεις μιλούν για ακραία επιδείνωση του καιρού.
Μάλιστα, αύριο Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες σε όλη την ΠΕ Κέρκυρας και στους Παξούς, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η πυροσβεστική

Εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ΓΓΠΠ

Με τη σειρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Οδηγίες από τον Δήμο Πατρέων

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού από αύριο Πέμπτη 07.10.2021 μέχρι και την Παρασκευή 08.10.2021.

Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και:

•    Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.

•    Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

•    Να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

•    Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

•    Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

•    Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού.

•    Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.


 

•   Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

•    Μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

§  Να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

§  Να στερεώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

§  Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους.

§  Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

§  Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.                                                 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις