Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανοικτή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου - Ξεκινούν οι ανοσοκατεσταλμένοι, ποιοι παίρνουν σειρά

Ανοικτή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση τ...

Ξεκίνησε η αποστολή sms

Ήδη από χθες, πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου, έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα στα κινητά τους, μέσω του οποίου τους υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό με την τρίτη, αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά της Covid-19, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν οικοδομούν εύκολα ανοσία και ενδέχεται να έχουν υποστεί απώλεια αντισωμάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πρόκειται για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι και θα λάβουν πρώτοι την τρίτη δόση.

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (13/9), κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως η χορήγηση της τρίτης δόσης, πλην των ανοσοκατεσταλμένων, όπου μπορεί να δοθεί και τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, μπορεί να χορηγείται σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών μετά τη δεύτερη δόση.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες
Για το θέμα της τρίτης δόσης εμβολιασμού τοποθετήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε: «Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και οι πολίτες της ομάδας αυτής, περίπου 285.000 συμπολίτες μας, θα λάβουν sms στο κινητό τους σήμερα, κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν, που θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό».

Συγκεκριμένα, τα άτομα για τα οποία συστήνεται μέχρι ώρας η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι:

άτομα με καρκίνο
νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια
νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση

Οι επόμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, για την τρίτη δόση θα ακολουθήσουν οι άνω των 60 ετών, με το άνοιγμα της πλατφόρμας να τοποθετείται πριν από το τέλος του μήνα. Μάλιστα, η τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών θα χορηγείται μετά την παρέλευση εξαμήνου από τη δεύτερη δόση.

Η διεύρυνση των ομάδων
«Τα δεδομένα της ανοσιακής κατάστασης, της ανοσιακής ανταπόκρισης […] δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως οι υγειονομικοί», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Οι υγειονομικοί, ως γνωστόν, εκτίθενται κατ’ εξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από ανοσιακές μελέτες έχει βρεθεί και η φθορά, η βαθμιαία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και η μείωση και της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι υγειονομικοί θα έχουν προτεραιότητα αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η ανοσιακή απόκριση
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε μάλιστα και σε πρόσφατη μελέτη του New EnglandJournal of Medicine σύμφωνα με την οποία, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια διαγνώστηκαν θετικοί μέσα στο καλοκαίρι σε ποσοστό 57,3%.

Το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο, έπειτα από τον μαζικό εμβολιασμό τους. «Υπολογίστηκε, λοιπόν, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς την λοίμωξη, την μόλυνση, δηλαδή, των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Δεν είναι απαγορευτικές οι συστάσεις του ΕΜΑ»
Η κυρία Θεοδωρίδου όμως απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την έγκριση χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Όσον αφορά στον ΕΜΑ, είναι ένας ρυθμιστικός Οργανισμός τον οποίο ακολουθούμε, αλλά πάντα οι συστάσεις του δεν είναι απαγορευτικές» είπε η καθηγήτρια. «Αφήνεται σε όλες τις χώρες το περιθώριο να σταθμίσουν τις ανάγκες τους, τα δεδομένα τους που έχουν κατά τόπους και αναλόγως να πράξουν» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέχρι να δρομολογηθούν οι τρίτες δόσεις και να εφαρμοστούν, ίσως να έχουμε και την επίσημη έγκριση του ΕΜΑ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις