Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Τιμάται την Κυριακή η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια

Πάτρα: Τιμάται την Κυριακή η μνήμη του Ι...

Με αφορμή την συμπλήρωση 190 χρόνων από τη κοίμηση του τον Σεπτέμβριο του 1831

Με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την κοίμηση του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης, μετά την Επανάσταση του 1821, Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, θα τελεστεί όπως είδαμε την προσεχή Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών, αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και ιερό μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη συνέχεια θα τελεστεί στις 10.15 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Καποδίστρια που υπάρχει στην πλατεία στο Μαρκάτο, στην Αλ. Υψηλάντου.

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας εξαιρετικός Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους κατά τη δύσκολη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Είχε γεννηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 1776, στην Κέρκυρα και δυστυχώς δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο.

Αξίζει να αναφέρουμε τη νέα έκδοση του βιβλίου της Ελένης Ε. Κούκκου «Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Άνθρωπος, Ο Ευρωπαίος Διπλωμάτης, 1800-1828». Το βιβλίο αυτό, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών το 1978 και έχοντας κάνει 14 εκδόσεις ως σήμερα, εκδίδεται για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο φωτίζει πτυχές της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, και ανατρέπει πολλές θεωρίες που παρουσίασαν μια αρνητική εικόνα για την προσωπικότητα και τις πολιτικές-διπλωματικές επιλογές του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα στο αρχείο του Καποδίστρια, καθώς και σε αρχεία άλλων χωρών. Παρατίθενται πολλά χωρία από ανέκδοτα κείμενα, καθώς και 45 ολόκληρα έγγραφα ή επιστολές της εποχής σε Παράρτημα.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture