Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχαία Ολυμπία: Αναζωπύρωση της φωτιάς - Ξεκίνησαν και πάλι να πετούν τα αεροπλάνα

Αρχαία Ολυμπία: Αναζωπύρωση της φωτιάς -...

Ολονύχτια μάχη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Αρχαία Ολυμπία όπου παραμένει, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη με τρόπο ηρωικό. Θα δώσουμε τη μάχη όλη μέρα, είναι δύσκολες οι συνθήκες, εξαιρετικά δύσκολες που δεν συναντάμε συχνά.Έχουμε σχέδιο διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόζουμε».

Στην Ηλεία θα βρεθεί εκτάκτως σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έντονες είναι οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Ολυμπιάς και πιο συγκεκριμένα στη τοποθεσία Γαλανή, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο. Στο σημείο για να επιβλέπουν και να έχουν το έλεγχο της κατάστασης βρίσκεται και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης.

Το συγκεκριμένο  σημείο είναι δύσβατο  και για αυτό το λόγο επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα τα ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την φωτιά.

Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη καθώς υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας επιχειρούν, 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Βοήθεια από το εξωτερικό για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Αναζωπύρωση του μετώπου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να “τρέξουν” οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν.

Μέχρι στιγμής όπως είπε έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Φαρμάκης ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν από το πρωί να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η φωτιά παραμένει ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Με το πρώτο φως της μέρας 5 εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει και κατευθύνονται προς την περιοχή Λάλλα καίγοντας δασική έκταση.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Συνολικά στην Ηλεία έχουν εκκενωθεί 8 οικισμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ότι εχθές το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία από τις οποίες οι 4 σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/olonyhtia-mahi-me-tis-floges-se-ileia-eyboia-messinia-arhaiologikos-horos-tis-arhaias?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification_2019

 

Το βράδυ της Τετάρτης, μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια «ζώνη» για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, οχήματα και πεζοπόρα προσπάθησαν να διαφυλάξουν την ΔΟΑ (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία) και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην περιοχή υπάρχει άπνοια και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο. Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, με το πύρινο μέτωπο να ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύονταν ακόμα περισσότερο το συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς η φωτιά έκαψε σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Ταυτόχρονα, λόγω της κατάστασης, εξαιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας μετακινήθηκε και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο Πύργου. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν μέσα λίγες ώρες επτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

 

Στη μάχη τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας

Νωρίτερα το πρωί πέσανε στη μάχη και πέντε εναέρια μέσα και ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις