Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχαία Ολυμπία: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά- Οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από το μουσείο- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αρχαία Ολυμπία: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά- Ο...

Οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Νεότερη ενημέρωση 2:00: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

 

Νωρίτερα

Mηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως είπε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Η φωτιά είναι κοντά, ωστόσο δεν υπάρχει άμεση απειλή.

Ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες ώστε να προστατευτεί η Ακαδημία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Εδώ και πάρα πολλές ώρες δουλεύουν το σύστημα πυροπροστασίας παντού σε ολόκληρο τον χώρο. Ο τόπος είναι πολύ υγρός».

Δείτε εδώ, συγκλονιστικές εικόνες από drone, από την πυρκαγιά που έχει "αγκαλιάσει" τον αρχαιολογικό χώρο.

Νωρίτερα:

Όπως πληροφορείται το thebest, η πυρκαγιά έχει φτάσει στο χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. 

Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έχει μείνει η Αρχαία Ολυμπία, καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Νωρίτερα

Με τις περιοχές της Ηλείας να εκκενώνονται η μία μετά την άλλη -ανάμεσά τους και η Αρχαία Ολυμπία- οι κάτοικοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τον πύρινο εφιάλτη. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στην περιοχή πηγαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως βλέπετε στην εικόνα του iliaLive, σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κι άλλους φορείς, βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα αναφέρθηκαν, 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος μίλησε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι.

Φωτό απέναντι απο τον Κρόνιο Λόφο

Φωτό απέναντι απο τον Κρόνιο Λόφο

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».  Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Νωρίτερα:

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, με την πυρκαγιά που καίει εδώ και αρκετές ώρες να εξαπλώνεται ραγδαία, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά αλλά χάρις τις γρήγορες προσπάθειες της πυροσβεστικής τώρα βρίσκονται ασφαλείς.

Όπως αναφέρει το Patrisnews λεωφορεία μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία ,ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικούς τους όχημα, ώστε να εκκενωθούν σε ασφαλή απόσταση.

Επιπλέον, ζητήθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τα χωριά: Κλαδέο, Μάγειρα, Κοσκινά και Μιράκα καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ήδη σε απόσταση αναπνοής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να φταίξουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας των δήμων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Αυτή την ώρα, μεταβαίνουν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, Λίνα Μενδώνη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους:

 

Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από την υπηρεσία 112 της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εκκενωθεί ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν επικίνδυνα προς την περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου έχει διακοπεί. Στη περιοχή της Καυκανιάς, η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό και έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν έκκληση για να σταλούν ενισχύσεις.

Νωρίτερα:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις