Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O «Αρίσταρχος» από τον Χελμό φέρνει επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών

O «Αρίσταρχος» από τον Χελμό φέρνει επαν...

Θα επικοινωνεί με λέιζερ με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους στο διάστημα

   Πραγματοποιήθηκε στο Αστεροσκοπείο Χελμού η σύζευξη μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat, στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος Scylight (SeCure and Laser communication Technology) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

     Σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αστεροσκοπείο Χελμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Α. Στάβερη-Πολυκαλά, του προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ και επιστημονικώς υπευθύνου για το ScyLight δρος Σπύρου Βασιλάκου, του δημάρχου Καλαβρύτων, Α. Παπαδόπουλου και του Harald Haushshield, υπεύθυνου της ESA για το Scylight.

         Είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία του κλιμακίου επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ομάδας Παρατηρησιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, με στόχο την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στο τηλεσκόπιο, έτσι ώστε το Αστεροσκοπείο Χελμού να μετατραπεί στον πρώτο ευρωπαϊκό επίγειο σταθμό του προγράμματος Scylight, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. 

         Η καινοτομία της νέας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, συγκριτικά με την υπάρχουσα τεχνολογία όπου η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι η χρήση της οπτικής ακτινοβολίας λέιζερ, με την οποία μηδενίζονται οι απώλειες ακρίβειας και ασφάλειας. Επιπλέον, η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

         Η ένταξη του Αστεροσκοπείου Χελμού και μάλιστα ως πρώτου, πανευρωπαϊκά, επίγειου σταθμού στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί εθνική επιτυχία και σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, σύμφωνα με το ΕΑΑ, καθώς το τελευταίο αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.

 

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις