Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παράλληλο μηχανογραφικό: Αναλυτικά η πρόταση Τσίπρα για όσους αδικήθηκαν λόγω ΕΒΕ

Παράλληλο μηχανογραφικό: Αναλυτικά η πρό...

"Είναι μια πράξη προληπτικής αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη" σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας την πρόταση στη Βουλή

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο στοχεύει, όπως τόνισε ο ίδιος "στην αποκατάσταση των αδικιών που επέφερε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής" στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2021 κατατέθηκε λεπτομερώς στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο σχολείου.

Ιδού όπως την παρουσίασε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

1. Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.

2. Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις. Αφού η πολιτεία κρίνει ότι οι θέσεις πρέπει να είναι 77.500 θα είναι 77.500. Εμείς δεν κλέβουμε στο ζύγι! Δεν θα κλέψουμε από τα νέα παιδιά ούτε μία θέση!

3. Άρα λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης.

4. Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.

• Είναι μια πράξη προληπτικής αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη.

• Και ταυτόχρονα, όπως, έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε βαθος τετραετίας θα διπλασιάσουμε τη χρημοτοδότηση των Πανεπιστημίων και θα διπλασιάσουμε τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου. Είναι κοστολογημένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας.

 

Τα τεχνικά στοιχεία της πρότασης

• Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο «ειδικό μηχανογραφικό 2022» αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.

• Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης.

• Υπάρχουν δύο κατηγορίες Τμημάτων: (α) αυτά των οποίων οι θέσεις εισακτέων που είχαν προϋπολογισθεί το 2021 καλύφθηκαν όλες και (β) αυτά των οποίων οι θέσεις εισακτέων που είχαν προϋπολογισθεί το 2021 δεν καλύφθηκαν όλες (Τμήματα με κενές θέσεις το 2021).

• Στα Τμήματα (α) εισάγονται ως υπεράριθμοι όσοι υποψήφιοι του 2021 τα ξαναδηλώσουν, υπό την προϋπόθεση να έχουν συλλέξει μόρια περισσότερα από τα μόρια του εισακτέου του Τμήματος το 2021 με τον μικρότερο αριθμό μορίων («μόρια τελευταίου εισακτέου»).

• Στα Τμήματα (β) εισάγονται υποψήφιοι έως την συμπλήρωση του αριθμού των κενών θέσεων του 2021. Στα Τμήματα αυτά για την κάλυψη των κενών θέσεων προηγούνται οι υποψήφιοι με μόρια υψηλότερα των μορίων του τελευταίου εισακτέου, μέχρι την συμπλήρωση των κενών θέσεων. Εάν μετά την προσθήκη αυτών εξακολουθούν να υφίστανται κενές θέσεις αυτές συμπληρώνονται, με φθίνουσα σειρά μορίων, ανεξαρτήτως ΕΒΕ.

• Ειδικά για όσους είχαν το 2021 εξεταστεί σε ειδικά μαθήματα, ακόμη και αν έχουν εισαχθεί σε Τμήμα το 2021, θα μπορούν να συμμετέχουν στο ειδικό μηχανογραφικό του 2022, όπου θα έχουν πλέον πρόσβαση στα Τμήματα στα οποία η εισαγωγή απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα και στα οποία δεν είχαν αυτοί οι υποψήφιοι πρόσβαση λόγω ΕΒΕ ειδικού/ειδικών μαθημάτων. Η βάση για το ειδικό μάθημα θα είναι 10. Και αυτοί οι υποψήφιοι, για τα Τμήματα αυτά, θα καταλάβουν θέσεις που έμειναν κενές το 2021 ή θέσεις υπεραρίθμων εφόσον τα συνολικά τους μόρια είναι περισσότερα από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου του 2021.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις