Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Την Τρίτη στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο η ιταλογαλλική ταινία "Μάρτιν Ίντεν"

Πάτρα: Την Τρίτη στο Παλαιό Δημοτικό Νοσ...

Πρόκειται για ένα βραβευμένο στα Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο, κοινωνικό δράμα

Μία δραματική ταινία,  η οποία μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει και το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, «κλείνει» την τελευταία εβδομάδα προβολών της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου για τον μήνα Ιούλιο. Η ταινία θα προβληθεί στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου 2021, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην άνω πόλη.

Τίτλος της ταινίας είναι «Μάρτιν Ίντεν - Martin Eden». Πρόκειται για μία εξαιρετική διασκευή του ομότιτλου ημι-αυτοβιογραφικού  κλασικού βιβλίου του Τζακ Λόντον, που είναι  «τοποθετημένο» στην Νάπολη στα μέσα του 20oύ αιώνα. Το «Martin Eden» του Πιέτρο Μαρσέλο, έχει ως πρωταγωνιστή ένα διαχρονικό ήρωα που αγωνίζεται ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και ονειρεύεται να φτάσει πιο πέρα από εκεί που του επιτρέπει η λαϊκή καταγωγή του.

Η υπόθεση εξελίσσεται στην προπολεμική  Νάπολη, όταν η άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθρέφτιζε την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Μάρτιν, είναι γεμάτος από φιλοδοξίες και αγωνίες . Φιλοδοξίες να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει η ταπεινή κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, και αγωνίες να βοηθήσει όπως μπορεί τους φτωχούς ανθρώπους του κύκλου του .

Ο Μάρτιν πιστεύει, πως μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει  με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του. Με τη μόρφωση, θα μπορέσει ο μη προνομιούχος Ναπολιτάνος να γίνει ένας συγγραφέας που θα αποτυπώσει στο χαρτί, θα απαθανατίσει τη στέρηση, τον πόνο και την αδικία που υφίσταται η τάξη του. 

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά όταν γνωρίζει την νεαρή και όμορφη Έλενα. Η κοπέλα είναι μεγαλοαστή, μια μορφωμένη και καλλιεργημένη κόρη οικογένειας βιομηχάνων, δηλαδή ανήκει στο απέναντι ταξικό στρατόπεδο. Η γέφυρα μεταξύ τους είναι ο έρωτας, που θα φέρει τους δυο νέους κοντά, οδηγώντας όμως παράλληλα και στην σύγκρουση μεταξύ των τάξεων, στις οποίες ανήκουν. Ο Μάρτιν θα καταφέρει να σπουδάσει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου φίλου του και ενεργού Σοσιαλιστή, και θα αγγίξει το συγγραφικό του όνειρο, κάτι όμως που είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα κόκκινο πανί για την οικογένεια της καλής του…

Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρσέλο

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λούκα Μαρινέλι, Τζέσικα Κρέσι, Κάρλο Τσέκι, Ντενίζ Σαρντίσκο.

Η ταινία θα επαναπροβληθεί στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021 στα Αραχωβίτικα και την Κυριακή 1η Αυγούστου στη Θέα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διάρκεια: 129 λεπτά.

Ο Χρήστος Μήτσης στο περιοδικό Αθηνόραμα έγραψε τα εξής:

Ο Ιταλός σκηνοθέτης μένει αρκετά πιστός στο βασικό υλικό του, αλλά εισχωρεί κάτω από την επιφάνειά του και ανανεώνει τη μυθιστορηματική, δραματουργικά ακαδημαϊκή φόρμα του με ασυνήθιστη φρεσκάδα. Γεμάτες με πραγματολογικούς αναχρονισμούς, οι γυρισμένες με κάμερα 16mm εικόνες δημιουργούν μια παραισθητικά ρεαλιστική εντύπωση, η οποία ενισχύεται από τα αποδραματοποιημένα «jump cuts» της διήγησης και τα ένθετα φιλμάκια που παραπέμπουν σε επίκαιρα και την ίδια στιγμή σε όνειρα, αναμνήσεις και φαντασιώσεις. Έτσι, αυτός ο «Μάρτιν Ίντεν» απλώνεται από τα χρόνια του βωβού σινεμά ως τις μέρες μας και αναμετριέται με τα κινηματογραφικά στεγανά του βιογραφικού έπους. Παραμένει, όμως, κοινωνικά προσανατολισμένος και συγκινητικά συμπονετικός απέναντι στον βαθιά τραγικό ήρωά του, τον οποίο ενσαρκώνει με ερμηνευτική πυγμή ο βραβευμένος στη Βενετία και ταχέως ανερχόμενος Λούκα Μαρινέλι («Μια Προσωπική Ιστορία»).

Η ταινία είχε βγει στις Αθηναικές αίθουσες στις 27/5/2021 σε διανομή της Weird Wave.

*Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία των θεατών, η είσοδος στους χώρους προβολών αρχίζει από τις 8.30 και με παραλαβή αριθμημένων καρτών. Για την είσοδο του κοινού στις συναυλίες και στις Θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture