Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μύκονος: Εικόνα από τα... προσεχώς! Ποιές άλλες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο

Μύκονος: Εικόνα από τα... προσεχώς! Ποιέ...

Νέα μέτρα και τοπικά lockdown

Μια εικόνα από το μέλλον - σε περίπτωση που δεν χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι - έδωσαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο νησί οδήγησε στην επιβολή μιας σειράς μέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Μοντέλο Μυκόνου και σε άλλα νησιά
Τα αισιόδοξα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν- που θα δώσει το «φιλί στη ζωής» στην ταλαιπωρημένη από  τον covid  οικονομία- απειλούνται ευθέως από το νέο κύμα της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η στασιμότητα στην πορεία των εμβολιασμών οδηγούν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση επιμέρους παραμέτρων της στρατηγικής της, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η βασική θέση παραμένει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα αλλά θα επιλέγονται τοπικές λύσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Μύκονο, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιες λύσεις να μπουν σε ισχύ σε νησιά όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Τα “φώτα” μεταξύ άλλων στρέφονται σε Πάρο, Σαντορίνη, Ιο και Κρήτη (κυρίως σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο) όπου παρατηρείται ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Το κατά πόσον ανάλογες κινήσεις θα επηρεάσουν την ευρύτερη πορεία του τουρισμού δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί με ακρίβεια, αν και οι επαγγελματίες της Μυκόνου μιλούν ήδη για ακυρώσεις αφίξεων και πρόωρες αναχωρήσεις. Στο νησί η σεζόν μέχρι τώρα θύμιζε τις καλές προ COVID εποχές και υπήρξε απότομη προσγείωση σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Σε αυτή τη φάση  αναζητείται η «χρυσή τομή» ώστε από τη μία πλευρά ο δείκτης θετικότητας να μην αυξηθεί περαιτέρω και από τον άλλη πλευρά να μην γίνουν βήματα πίσω στον τουρισμό. Δεδομένο είναι άλλωστε πως μια έξαρση των κρουσμάτων  θα οδηγούσε άλλες χώρες  στο να επιβάλουν  αυστηρότερους περιορισμούς σε όσους επισκέπτονται την Ελλάδα.

Για παράδειγμα το ενδεχόμενο να προστεθεί η Ελλάδα στις χώρες όπου θα απαιτείται μετά τις διακοπές πλήρης  καραντίνα σκέφτεται το Ισραήλ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα έχουν την τύχη της Γαλλίας , όπου υπάρχει ξανά υποχρέωση καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή δύο θέματα πρώτης γραμμής χτύπησαν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση. Το πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με τα ξενοδοχεία  καραντίνας, καθώς το Σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά καταγγελιών από πολίτες πως διαγνώστηκαν με κορονοϊό  αλλά δεν έβρισκαν που να μείνουν (σε Μύκονο, Πάρο, Αλόννησο).

Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις και ήδη έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια. Για παράδειγμα επί τάπητος είναι η επίταξη δωματίων στους τουριστικούς προορισμούς . Επίσης εξετάζεται ορισμένες καμπίνες στα πλοία να είναι «COVID» για τη μεταφορά από τα νησιά πολιτών που νοσούν.

Το δεύτερο θέμα που έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση είναι το ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο είναι «ενιαία»,  δηλαδή αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κορυφαίοι υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα υπογράμμιζαν πως δεν μπορεί να  υπάρξουν νέοι περιορισμοί για εμβολιασμένους πολίτες, καθώς αυτό θα ήταν άδικο. Σε αυτή τη φάση κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν  πως στη Μύκονο δεν πρόκειται για lockdown αλλά για μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στη διασκέδαση. 

Πάντως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμένων φαίνεται πως αναζωπυρώνεται. Η… διασκέδαση αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους δεν  είναι εύκολο να γίνει πράξη, καθώς αυτό θα απαιτούσε αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο…  νησί των ανέμων αλλά και σε άλλους κυκλαδίτικους  προορισμούς «φούντωσε» η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε εστίαση και τουρισμό.  Προς το παρόν πάντως δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια να διασωθεί  ότι είναι δυνατόν από μια δύσκολη όπως αποδεικνύεται τουριστική χρόνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις