Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Πρέσβης της Κύπρου προειδοποιεί για Τουρκία: «Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι σε λογική γενικής εγρήγορσης»

Ο Πρέσβης της Κύπρου προειδοποιεί για Το...

Στο Πατρινόραμα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

Το στίγμα των προθέσεων της Μεγαλονήσου μετά την αποτυχημένη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, από την οποία όπως εκτιμά ο ίδιος, η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη, δίνει με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν η δική μας πλευρά να αποδεχτεί αναγνώριση ισότιμου καθεστώτος, ούτε καν να συζητήσει κάτι τέτοιο.»

Υπογραμμίζει πάντως, ότι το αποτέλεσμα της Πενταμερούς «δεν θα πρέπει να εκληφθεί σε καμία περίπτωση ως από μέρους μας αποδοχή αδιεξόδου, το οποίο δεν θα πασχίσουμε να ανατρέψουμε».

Αναφερόμενος στην αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο με την εκλογή Μπάϊντεν, ο κύριος Πρέσβης διακρίνει «αλλαγή στην αντίκριση και αντιμετώπιση των δεδομένων ως υφίστανται στην περιοχή μας», ενώ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι πρέπει «οι πιέσεις να είναι τέτοιες, που να υποχρεώσουν την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά της δεν θα είναι χωρίς τίμημα».

Δεν κρύβει την ενόχλησή του, για το γεγονός «ότι υπάρχουν στιγμές και φορές όπου οι θέσεις μας, παρά το ότι είναι εξόφθαλμα ορθές, δεν τυγχάνουν της αποδοχής που θα ανέμενε κανείς…», ενώ προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι «σε μια λογική γενικής υφής εγρήγορση.»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κενεβάζος υπογραμμίζει, ανάμεσα στα άλλα:

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν στιγμές και φορές όπου οι θέσεις μας, παρά το ότι είναι εξόφθαλμα ορθές, δεν τυγχάνουν της αποδοχής που θα ανέμενε κανείς. Όπως ξέρετε, στη διεθνή πολιτική και διπλωματία δεν είναι όλα τόσο απλά, για να μην πω δίκαια.

Δυστυχώς, για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, η Τουρκία μεριμνά με την συμπεριφορά της να αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον όποιο κακοθελητή.

Η κορύφωση της παραβατικής της συμπεριφοράς, η οποία εκτείνεται στρωματοποιημένα σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής, είναι τόσο αμετροεπής που μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε καν «φύλλο συκής» πλέον.

Όσο δε αφορά την Κύπρο ειδικότερα, αν προσθέσει κανείς τη στάση που τήρησε η Τουρκία στην πρόσφατη άτυπη πενταμερή της Γενεύης, επιμένοντας και αξιώνοντας να συζητηθεί λύση δύο κρατών, τότε δεν νομίζω, επί του παρόντος τουλάχιστον, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε αισιόδοξη πρόβλεψη για τις εξελίξεις και τις εκκρεμότητες που μας αφορούν μαζί της.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο «Πατρινόραμα» ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κάνει λόγο για τις διεθνείς πιέσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι τέτοιες που να υποχρεώσουν την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά της δεν θα είναι χωρίς τίμημα και παράλληλα προειδοποιεί:

«Ο ακραίος τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν και κατ’ επέκταση η Τουρκία δρουν, υποχρεώνει όλους, και ειδικότερα Ελλάδα και Κύπρο, να είναι σε μια πολύ λογική γενικής υφής εγρήγορση.

Αυτό περιλαμβάνει και τη συνεχή και εντατική προσπάθεια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα με χώρες και παράγοντες που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση που αφορά την Τουρκία […]

Κατανοούμε και τη σημασία που έχει η θέση της, η ισχύς της, η αγορά της, ο ρόλος της εντός ΝΑΤΟ, η εμπλοκή της στο μεταναστευτικό και άλλα πολλά, όμως, δεν θα συμφωνήσω ότι όλα αυτά μπορούν την ίδια ώρα να οδηγούν Ευρωπαίους αλλά και διεθνή παράγοντα στην ανοχή και ως εκ τούτου, συνεπακόλουθη εκτράχυνση της συμπεριφορά της Τουρκίας.

Γιατί εάν αυτό επιτραπεί τότε όλα τα πιο πάνω που ανέφερα, ήτοι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν για κάποιους την Τουρκία ελκυστική, θα έχουν ακριβώς την ίδια στιγμή χάσει τη σημασία τους.»

 

«ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ»

Σε ό,τι αφορά στην εκλογή Μπάιντεν ο κ. Κενεβέζος εκτιμάει ότι διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης των ΗΠΑ:

«Είναι γεγονός ότι διαφαίνεται μία αλλαγή στην αντίκριση και αντιμετώπιση των δεδομένων ως υφίστανται στην περιοχή μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει μια συνέχεια, με στόχο όχι την προώθηση ή ικανοποίηση των όποιων δικών μας συμφερόντων, υπό την ευρεία έννοια, αλλά την επίτευξη των στόχων που με ιδιαίτερη προσήλωση προωθούμε.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μία λύση βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη, εντός του πλαισίου μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μίας λύσης που θα εξασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ την παρέμβαση του οποιουδήποτε για να αδικηθεί οποιοσδήποτε ή να τεθεί στο περιθώριο οποιοσδήποτε. Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι ζητούμε τ’ αυτονόητα.»

Τέλος, για την αποτυχία της άτυπης Πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης ο Πρέσβης σημειώνει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν βρήκαν ανταπόκριση μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που ενισχύει τη θέση της Κύπρου:

«Παρά την ελπίδα ότι η άτυπη σύνοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος που συντηρεί και επαυξάνει η προκλητική τουρκική ρητορική, την οποία υιοθέτησε στο έπακρο και η νέα Τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι θέσεις που προέταξαν Τουρκοκυπριακή πλευρά και Τουρκία δεν άφησαν περιθώριο αισιοδοξίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η προσπάθεια εντός των συμφωνημένων παραμέτρων και ισχυρίστηκε ότι διαπραγμάτευση δύναται να συνεχιστεί μόνο υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης ισότιμου καθεστώτος και με στόχο μία συνεργατική σχέση μεταξύ οντοτήτων.

Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν με τέτοια δεδομένα να υπάρξει θετική εξέλιξη. Δεν είναι δυνατόν η δική μας πλευρά να αποδεχτεί ούτε καν να συζητήσει κάτι τέτοιο.

Επαναλάβαμε δε την προσήλωσή μας στο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει συνέχιση της διαδικασίας ως και ανωτέρω έχω αναλύσει.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι τουρκικές θέσεις δεν βρήκαν ανταπόκριση μεταξύ των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη.  Αυτό ενισχύει τη θέση μας, όμως την ίδια ώρα η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, η υπονόμευση δηλαδή οποιασδήποτε προσπάθειας συνεννόησης, δεν αφήνουν επί του παρόντος τουλάχιστον, οποιοδήποτε περιθώριο αισιοδοξίας…»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις