Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δημοτικά οικόπεδα - "βόμβες" μέσα στην πόλη για εκδήλωση φωτιάς

Πάτρα: Δημοτικά οικόπεδα - "βόμβες&...

Ακαθάριστους κι επικίνδυνους χώρους για πρόκληση φωτιάς απαριθμεί ο επίτιμος δικηγόρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης

Τους σκουπιδότοπους εντός αστικού ιστού που μπορούν να μετατραπούν σε βόβμες για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Πάτρα  απαριθμεί ο Επίτιμος δικηγόρος και Πρόδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης. Αναλυτικά αναφέρει:

Ο ιδιοκτήτης κάθε ακάλυπτου χώρου-οικοπέδου με δεδομένη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από 1ης μέχρι της 25ης Μαΐου φέρει την ευθύνη  και έχει την υποχρέωση να έχει καθαρίσει το χώρο του από χόρτα για την αποφυγή πυρκαγιάς.

 Αυτή την υποχρέωση έχουν οι  ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται αφ’ενός εντός του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και αφ’ ετέρου εντός ζώνης εκατό(100) μέτρων περιμετρικά αυτού.

Οι παραπάνω έχουν ευθύνη και υποχρέωση, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό και την κοπή των χόρτων στα οικόπεδά τους, όσες φορές χρειαστεί έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου, καθώς και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη εφαρμογής των προαναφερθέντων προβλέπονται από τον Νόμο και εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 94 παρ.1 περίπτ.26 εδάφιο β΄ του Ν.3852/2010).

Εδώ, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν χώροι τους οποίους έχουμε κατά καιρούς υποδείξει στη Δημοτική Αρχή οι οποίοι όχι μόνο απαιτούν  καθαρισμό αλλά αντιθέτως έχουν καταστεί σκουπιδότοποι, κοινώς χωματερές.

Δεν θα παύσω να σημειώνω αυτές τις περιοχές οι οποίες ανεξαρτήτως ποιος είναι ο κύριος, έχουν παραμείνει και παραμένουν χωρίς καθαρισμό ,αντιθέτως έχουν καταστεί χωματερές απόρριψης οποιονδήποτε αχρήστων αντικειμένων κι αυτών εύφλεκτων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

 Μία μάλιστα είχε κληθεί και κατέσβησε εσχάτως  η πυροσβεστική.

Οι χώροι που συνεχίζουν να αποτελούν  εστίες για  πρόκληση πυρκαγιών ευρίσκονται εντός του σχεδίου πόλεως των Πατρών- του Δήμου Πατρέων και είναι:

1.Εντός της ανόδου της  οδού Ιτεών και νοτίως του Εργοστασίου «ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ» ακάλυπτος χώρος γεμάτος καλάμια, άγρια χόρτα, θάμνους από λεύκες και βατουκλιές.

2.Χώρος οικοπέδου όπισθεν του Εργοστασίου της «ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ» (πρωην εργοστάσιο ΚΑΓΙΑΦΑ).

3.Χώρος μεγάλου οικοπέδου μεταξύ των Εργοστασίων «Πατραϊκης Χαρτοποιϊας» –Εργατικών Κατοικιών Κρύων Ιτεών και Δημοτικής  παρόδου της οδού Ιτεών εντός της οποίας  υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος,  περιοχή όπου προ ημερών είχε εκραγεί πυρκαγιά.

Όταν ο νόμος αξιώνει συμμόρφωση των πολιτών σε διατάξεις που τείνουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και μάλιστα απειλεί  ποινικές και διοικητικές κυρώσεις θαθελα να ξέρω τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν των ιδίων  κινδυνεύει η υγεία  και η ζωή  από πράξεις και παραλήψεις της  δημοτικής αρχής;

Αυτή η συμπεριφορά μου θυμίζει το λαϊκό απόφθεγμα  «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν τηρούσες».

Να σημειώσουμε πως η υποχρέωση του κράτους για πρόληψη κινδύνων από πυρκαγιές καθώς και αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης έχουν μεταφερθεί στους δήμους.

Τώρα εάν οι Δήμοι δεν έχουν τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό δεν είναι ευθύνη του πολίτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις