Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΚΕΘΕΑ Πάτρας: Αυτό είναι το προφίλ των χρηστών ουσιών με σημείο εκκίνησης τα 16

ΚΕΘΕΑ Πάτρας: Αυτό είναι το προφίλ των χ...

Συγκλονιστικά στοιχεία

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους χρήστες ναρκωτικών στην Πάτρα περιλαμβάνει η έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστηµα 2002-2020 και σε δείγµα 837 ατόµων που προσήλθαν στο Συµβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ της Πάτρας.

Ειδικότερα, στο εν λόγω πρόγραµµα εξυπηρετούνται κυρίως άνδρες (9 στα 10 άτοµα) µε µέση ηλικία τα 27,1 έτη. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραµµα. Οι περισσότεροι (7 στα 10 άτοµα) µένουν µε τη γονική τους οικογένεια και είναι άγαµοι (9 στα 10 άτοµα). Άνεργοι είναι οι 5 στους 10.

 Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια. Η πρώτη επαφή µε τις παράνοµες ουσίες γίνεται στα 16,2 έτη µε ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη για τους 9 στους 10.

Τρία χρόνια αργότερα, στα 19,3 τους χρόνια ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατά[1]χρησης, που για τους περισσότερους (7 στους 10) είναι η ηρωίνη. Ενώ για τους 2 στους 10 κύρια ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη. Οι 5 στους 10 αναφέρουν καθηµερινή χρήση κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο µήνα.

Οι 7 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση µιας δευτερεύουσας ουσίας. Οι 5 στους 10 έχουν κάνει ενέσιµη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς οι µισοί έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας.

Στο θεραπευτικό πρόγραµµα απευθύνονται 11 χρόνια µετά την πρώτη επαφή µε παράνοµη χρήση και µετά από σχεδόν 6 χρόνια χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης.

Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών.

Οι 3 στους 10 εξαρτηµένους έχουν κάποιο πρόβληµα σωµατικής υγείας. Στο ίδιο ποσοστό (οι 3 στους 10) αναφέρουν ιστορικό προβληµάτων ψυχικής υγείας.

Οι 3 στους 10 δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για µολυσµατικές ασθένειες, ενώ από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσµατα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα C.

Οι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον µία φορά στη ζωή τους ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον µια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

Από το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, τα τελευταία 19 χρόνια που λειτουργεί στην Πάτρα, ζήτησαν βοήθεια περισσότεροι από 1.500 συνάνθρωποί µας .

 

Το 2020, χρονιά της πανδηµίας, τοΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα προσέγγισαν και λαµβάνουν υπηρεσίες 168 άτοµα. Εκ των οποίων 117 άτοµα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών (44 άτοµα στο Συµβουλευτικό Κέντρο και 73 άτοµα κρατούµενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστηµα Αγίου Στεφάνου Πάτρας) και 51 µέλη οικογενειών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις