Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Χαριά: Αυτοψία χθες στον τόπο της τραγωδίας – Ψάχνουν το γιατί…

Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Χα...

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Δυο ημέρες έχουν περάσει και κανείς στην Χαριά δεν μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που εκτυλίχτηκε και συγκλόνισε το όμορφο και ήσυχο χωριό της Ηλείας το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας μετά την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους που στοίχισε την ζωή στον Δημήτρη Βασιλείου και τον Κώστα Καλογερονιάννη.
Μια λέξη και αυτή με δυσκολία, βγαίνει από τα χείλη όλων: «Κρίμα!»


Κρίμα για την απώλεια δύο νέων, δραστήριων ανθρώπων, του 59χρονου δασκάλου από την Χαριά Δημήτρη Βασιλείου, του μοναδικού ίσως δασκάλου στην Ελλάδα με δίπλωμα πιλότου και του 58χρονου Κώστα Καλογερογιάννη από το Μεσολόγγι, εθελοντή διασώστη του Πυροσβεστικού σώματος που μεταξύ άλλων είχε συνδράμει και στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, σώζοντας αρκετούς συνανθρώπους μας.

Τραγικές φιγούρες τα αδέλφια του

Τραγικές φιγούρες, τα αδέλφια του αδικοχαμένου πιλότου του αεροσκάφους, με τον έναν εξ’ αυτών μάλιστα να είναι ο πρώτος που έσπευσε στο σημείο, είδε με τα μάτια του το κακό που είχε συμβεί και ακολούθως, παραμερίζοντας για μια στιγμή τον πόνο του ανάλαβε τον άχαρο ρόλο να ενημερώσει την σύζυγο και τα παιδιά του Δημήτρη Βασιλείου για το τραγικό συμβάν.

Μαθητές, φίλοι, συγχωριανοί και απλοί  γνωστοί του εκπαιδευτικού από την περασμένη Δευτέρα φτάνουν στο σημείο και φεύγοντας κρατούν με το ζόρι τα δάκρυά τους, μη μπορώντας ακόμα να πιστέψουν πως μια συνηθισμένη βόλτα μεταξύ δυο φίλων που ξεκίνησαν από το Μεσολόγγι και είχαν σκοπό πριν επιστρέψουν εκεί να γυρίσουν όλοι την Ηλεία, όπως έκαναν συχνά είχε αυτή την τραγική κατάληξη.

Στο σημείο που έγινε η αεροπορική τραγωδία βρέθηκε χθες και ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος με  τον αντιδήμαρχο Νίκο Κοτσώνη και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Γιάννη Βαρελά προκειμένου να ενημερωθούν δια ζώσης για το δυστύχημα και να συλλυπηθούν τους οικείους του Δημήτρη Βασιλείου.

Αυτοψία από την ΕΔΑΑΠ

Χθες το πρωί, στον τόπο του συμβάντος, μετέβη κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) της ΥΠΑ και πραγματοποίησε αυτοψία προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες της μοιραίας πτώσης του μονοκινητήριου αεροσκάφους.

Τα μέλη της επιτροπής δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση, συγκέντρωσαν ωστόσο φωτογραφίες και τα απαραίτητα στοιχεία με το πόρισμα να αναμένεται σε περίπου έξι με επτά μήνες.

Θοδωρής Γιαννακούλιας, Πρόεδρος Αερολέσχης Πύργου «Η εικόνα, δείγμα ότι μας προστατεύουν»

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να υπήρξε απώλεια ισχύος του αεροσκάφους που δεν έδωσε τη δυνατότητα στον πιλότο να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς αλλά ούτε  και το χρόνο αντίδρασης για να τραβήξει το αλεξίπτωτο που διέθετε με αποτέλεσμα να καρφωθεί απότομα στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο περισυνέλεξε τα συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία μεταφέρθηκαν στην 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας.

«Ένα από τα τελευταία ευρήματα με την ανάσυρση του αεροσκάφους ήταν μια πλαστική εικόνα των Αρχαγγέλων που βρέθηκε μέσα στα καμένα. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι μας προστατεύουν ακόμα.

Ο Δημήτρης ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πιλότος, τον γνώρισα μέσω της Αερολέσχης. Του είχα πει τι να προσέχει όταν πετάει.

Έχουμε κάποιες υπόνοιες από τα συντρίμμια που βρήκαμε όμως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι συνέβη. Οι ενδείξεις είναι ακόμα συγκεχυμένες και θα πρέπει να αναλυθούν ακόμα τα στοιχεία. Είχε έρθει πολλές φορές στην περιοχή.

Από τις μαρτυρίες που έχουμε, πετούσε χαμηλά, λίγο δύσκολο για ορεινή περιοχή με τόσο μικρά αεροπλάνα».

Φώτης Βασιλείου, αδελφός «Όπως είχε το χέρι του, κατάλαβα ότι προσπάθησε να τραβήξει το αλεξίπτωτο»

«Είχε πτυχίο πιλότου, ήταν το χόμπι του τα αεροπλάνα, από μικρός ήθελε να πετάει τελικά έφτασε σε μία ηλικία 50 ετών να πετάξει. Κι εμένα μου είχε πει πολλές φορές να πάμε στο Μεσολόγγι να πετάξουμε, εγώ δεν είχα βέβαια τον χρόνο. Ήταν έμπειρος πιλότος, δεν πέρασε πρώτη φορά από δω.

Εγώ τα είδα όλα μπροστά στα μάτια μου δε νομίζω ότι ήταν μηχανική βλάβη, πιστεύω ότι ήταν απώλεια στήριξης, βέβαια εδώ οι εμπειρογνώμονες μας είπαν άλλα, διότι ήταν κάποια σημεία του έλικα που κατά τη γνώμη τους είχε σταματήσει. Αυτοί βέβαια ξέρουν περισσότερα από εμάς αλλά εγώ απ’ ότι είδα, ο αδερφός μου δεν έκανε λάθος χειρισμό.

Στην επιστροφή θεωρώ τον χτύπησε βόρειος άνεμος επειδή εκείνη την ώρα φυσούσε και είχε απώλεια στήριξης. Ουσιαστικά το αεροπλάνο στροβιλίστηκε. Ο πρώτος που πήγα εκεί ήμουνα εγώ, με τον αδερφό μου τον μικρό. Πιστεύω ότι η προσπάθεια που έκανε και ίσως αυτό να του στοίχισε και τη ζωή του, ήταν να μην πέσει πάνω σε σπίτια. Γιατί αν έπεφτε εδώ πάνω στον τοίχο θα έκανε μετωπική. Αν έπεφτε βέβαια πάνω στην συκιά που ήταν δίπλα, από ότι είπαν και οι εμπειρογνώμονες κατά 99% θα σώζονταν.

Γιατί είχε συμβεί παρόμοιο περιστατικό στις Σέρρες, το αεροπλάνο έπεσε πάνω στο δέντρο και ο πιλότος σώθηκε…

Το αεροσκάφος αυτό, από ότι μου είχε πει και ο αδερφός μου είχε αλεξίπτωτο. Μπορούσε να το συγκρατήσει στον αέρα αλλά έπρεπε να έχει και το ανάλογο ύψος.

Εγώ που τον είδα την στιγμή της φωτιάς, αυτή την τραγική στιγμή, είχε το χέρι του έτσι, που προφανώς να προσπαθούσε να τραβήξει το λεβιέ για το αλεξίπτωτο. Δεν ξέρω ακριβώς τι μπορεί να συνέβη ή αν ήταν απέλπιδα προσπάθεια να ανοίξει την πόρτα. Δεν έπεσε από μεγάλο ύψος. Ίσως να ήταν ζωντανοί και οι δύο…

Εγώ πήρα τηλέφωνο τη σύζυγό του, ήταν στην Αμαλιάδα δε γνώριζαν τίποτα και τους είπα ότι το αεροπλάνο παρουσίασε μία μηχανική βλάβη και ο Δημήτρης έκανε αναγκαστική προσγείωση και ότι έχουν τραυματιστεί να έρθουν επάνω. Ήρθαν και μόλις είδαν τόσα αυτοκίνητα εδώ δε χρειαζόταν περισσότερα για να καταλάβουν…»

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις