Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: 19 Τοπικά σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: 19 Τοπικά σχέδι...

Ένα για κάθε Δήμο των 3 νομών της Δυτικής Ελλάδας – Ήδη παραδόθηκε το πρώτο που αφορά στο Δήμο Καλαβρύτων

Την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, κατά τη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα, ο κ. Δημητρογιάννης ανακοίνωσε, ότι ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια των στελεχών της Περιφέρειας, υλοποιήθηκε μια πανελλαδική πρωτοβουλία, και συγκεκριμένα η δημιουργία 19 Τοπικών Σχεδίων για την Κλιματική Αλλαγή, ένα για κάθε Δήμο, που στην ουσία αποτελούν εξειδίκευση της γνώσης που περιέχεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Κλιματικής Αλλαγής.

Σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, όπως και οι επιπτώσεις ανά Δήμο για τα επόμενα χρόνια, σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα, περιγράφονται οι μελλοντικές συνέπειες για κάθε περιοχή σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και τα μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να προληφθούν δυσχερείς καταστάσεις.

Επίσης, όλοι οι  επιστημονικοί φορείς και ενεργοί πολίτες πλέον έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο που περιέχει την απαραίτητα γνώση και ένα στρατηγικό άξονα, στα πλαίσια και της απορρόφησης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Δημητρογιάννης παρέδωσε το πρώτο σχέδιο που αφορά στον Δήμο Καλαβρύτων στον Δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για το 41ο  Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθούν και τα υπόλοιπα Τοπικά Σχέδια στους άλλους Δήμους της Περιφέρειας, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της Περιφέρειας.

Ο κ. Δημητρογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, παραδίδουμε τα καρποφόρα αποτελέσματα μια επίπονης προσπάθειας, που αφορά την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Με τις απαραίτητες συνέργειες και τη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων χαρτογραφούμε όλα τα δεδομένα, καταγράφουμε τις ανάγκες και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε καλύτερη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν συνεχώς, ετοιμαζόμενοι παράλληλα για τον ορθό σχεδιασμό της απορρόφησης των νέων πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν για το περιβάλλον».

Στη διάρκεια της Ημερίδας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά να προβλέψουμε και τη διαχείριση των επόμενων ετών, παραδίδοντας στις επόμενες γενιές καλύτερες συνθήκες καθώς οι περιβαλλοντικοί πόροι μας είναι πρωτίστως κοινωνικοί».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εξήρε τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και της Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας για την επίλυση καίριων θεμάτων που αφορούν τους Δήμους.

Τέλος, παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη αντίγραφο αναμνηστικού μεταλλίου του 1836, που εκδόθηκε από τον βασιλιά  Όθωνα με αφορμή τον ορισμό της 25ης Μαρτίου ως εθνικής επετείου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις